14 серпня - Медовий Спас

Історія Медового Спасу заглиблюється ще в дохристиянські часи, коли пасічники збирали урожай і виготовляли з меду та маку різні солодощі та напої.

Коли святкують Медовий Спас, віряни святять у храмах мед, макові головки та фрукти, печуть пряники, млинці та пироги з медом і маком. 
 
Також Медовий спас іноді називають Мокрим, тому в цей день заведено святити воду в колодязях, озерах, річках та джерелах.

Варто зазначити, що випічка, приготована на Маковія, повинна бути пісною, тому що 14 серпня розпочинається один із найсуворіших церковних постів - Успенський, який триває з 14 по 28 серпня.

Святкування Медового Спаса пов'язано і з початком збору врожаю. Наші предки, які займалися сільським господарством, вважали, що з цього дня можна починати підготовку до зими й проводжати літо.

На Маковія також заведено збирати особливий букет з трав - «Маковійчик». У ньому мають бути присутні чебрець, м'ята, полин, калина, рута, календула, материнка, колоски вівса, донник, тирлич, чорнобривці та головки маку. Такий букет несли святити до церкви й вірили, що він на цілий рік стане оберегом для сім'ї та допоможе зібрати багатий урожай.
 
На Маковія заборонено голосно розмовляти, сваритися, лаятися і шумно святкувати. Також у цей день не можна прибирати в будинку і працювати. Не можна бажати комусь зла, інакше воно до вас і повернеться.

Народні прикмети на Медовий Спас:
 
🌻 На Маковія літо закінчується, осінь починається;

🌻 Якою буде погода на Маковія, таким буде наступний рік;

🌻 В Перший Спас будь-який жіночий гріх проститься;

🌻 На Перший Спас і жебрак медку спробує;

🌻 На Маковія вдовам допомагай - слабшому допомога, а тобі щастя;

🌻 У Першого Спаса всього в запасі: і дощ, і сонце, і вітер;

🌻 Після Першого Спаса в річку не заходять.
 

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями 

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Коли люди демонструють вам свою байдужість - вірте їм