40 порад, як правильно доглядати та зберігати одяг



Якщо ви хочете, щоб одяг вам служив не один сезон, навчіться за ним доглядати.

Поради з догляду та зберігання одягу

1. Перш за все, не ховайте одяг та білизну в шафу, а тим більше на сезонне зберігання, поки не переконаєтеся в тому, що речі випрані, вичищені або оброблені відповідним чином. В іншому випадку ви ризикуєте привести в непридатність не тільки цю річ, але й весь свій гардероб. Адже несвіжий одяг втрачає міцність, тліє і, головне набуває неприємного запаху, який поширюється на всі інші речі. Крім того, цей запах є привабливим для молі, мурашок та інших комах.

2. Костюми, пальто, куртки, шуби вішайте на вішаки.

3. Кофти, светри, трикотажні костюми пакуйте в целофанові пакети та складайте на полиці.

4. Світлі речі можуть пожовтіти, якщо ви не зберігатимете їх у чохлах.

5. На ношеному одязі рано чи пізно з'являється блиск та засаленість. Ці неохайні плями зникнуть, якщо потерти їх розрізаною сирою картоплиною або нашатирним спиртом. Також блиск та засаленість зникнуть, якщо протерти їх чистим бензином, а потім покрити тонким шаром сухої дрібної солі та потерти губкою. В кінці сіль струсіть та почистьте місце жорсткою щіткою.

6. М'яті, лискучі штани повісьте на 2-3 години на вулиці, коли там туман або легка мряка. Вони стануть майже як нові.

7. Блиск від праски на темному одязі можна зняти, відпаривши її за допомогою міцного чаю.

8. Якщо у кофти чи светра розтягнулися манжети, їх можна привести до ладу, туго зав'язавши та опустивши у дуже гарячу воду.


9. В'язані речі розтягуються, якщо вішати їх на вішаки. Краще акуратно складіть їх в целофанові мішечки.

10. Верхній одяг після дощу або снігу акуратно струсіть та повісьте на вішак.

11. Старий, поношений костюм розкладіть на шматку чистої тканини, і накрийте іншим таким же шматком. Втирайте в нього розчин нашатирю (на один літр води - дві столові ложки), рівномірно проводячи по ворсу в одному напрямку мокрою щіткою. Вологий костюм повісьте на вішалку та почистьте сухою щіткою, проти ворсу. Костюм помітно освіжиться.

12. Вельветові речі не періть, а лише чистість щіткою, змоченою в легкому розчині прального порошку, а потім чистою водою. Прасуйте вельвет, коли він вологий і, тільки з виворітного боку, підклавши під нього що-небудь м'яке.

13. Шовкову сукню перед прасуванням, за пів години, загорніть у вологу тканину для рівномірного зволоження.

Поради з догляду за хутряними виробами

14. Біле хутро не пожовтіє, якщо протирати його перекисом водню (на один літр води - одна столова ложка). Ви можете також почистити його картопляним борошном, потім струсити й прочесати гребінцем по ворсу.

15. Мокру хутряну шубу потрібно спочатку висушити, а потім розчісувати хутро по ворсу.

16. Каракуль гарненько вибийте та вичистіть, а потім протріть кілька разів рукою, злегка зволоженою рослинною олією. Хутро стане блискучим.


17. В жодному разі не посипайте хутро нафталіном, інакше ворс стане ламким і тьмяним.

18. Хутряні вироби регулярно просушуйте на яскравому сонці, вибивайте, витрушуйте та вичищайте щіткою. Взимку потримайте хутро на морозі, а потім занесіть в тепло. Всі ці дії допоможуть позбутися від яєць та личинок молі.

19. Хутряну річ, що потрапила під дощ або сніг, струсіть, почистьте щіткою, по ворсу, не заглиблюючись до основи хутра, і висушіть якомога далі від джерел тепла, тому що занадто швидке висихання робить хутро ламким і жорстким.

20. З каракуля вологу видаляти не щіткою, а м'якою ганчіркою, щоб не зіпсувати завитки.

21. Світле хутро не пожовтіє, якщо зберігати його в мішках з тканини чи паперу яскраво-синього кольору.

22. Хутряні вироби, які дуже запилилися, розкладіть хутром вниз на чисту тканину та обережно вибийте.

23. Шкіряні вироби протріть збитим яєчним білком, і вони набудуть свіжого вигляду.

24. Якщо з'явилися потертості на шкіряній куртці, потрібно періодично протирати їх гліцерином.


25. Шкіряні рукавички стануть еластичними, якщо ви протрете їх водою з оцтом.

26. Замшеві рукавички почистьте розчином нашатирю (1:4), потім протріть чистою водою, пом'якшеною оцтом.

27. Щоб почистити виріб з темної шкіри, загорніть в шматок вовни або фланелі трохи вологу кавову гущу і протріть виріб.

28. Якщо нові шкіряні рукавички трохи малі, загорніть їх на кілька годин в мокру тканину, потім висушіть, одягнувши на руки.

29. Металеві прикраси не залишатимуть на одязі темних плям, якщо їх періодично зафарбовувати, з тильного боку, безбарвним лаком для нігтів.

30. Не прасуйте зім'яті краватки. Краще оберніть їх довкола банки з гарячою водою.

31. Трикотажний одяг не линятиме, якщо перед пранням замочити його в холодній воді з оцтом.

32. Джинси можна не прати без нагальної потреби, адже при пранні джинс може втратити свій колір та форму. Щоб позбутися неприємного запаху, можна повісити джинси у ванній над парою. Якщо все ж вирішили попрати джинси, тоді виверніть їх навиворіт.


33. Нові колготи перед носінням покладіть на добу в холодильник, і вони будуть триматися значно довше.

34. Якщо замки «блискавки» забруднилися та насилу застібаються, почистьте їх старою зубною щіткою та змастіть вазеліном або милом.

35. Пуховики краще не прати вдома, тому що пух збивається, починає гнити, від цього на одязі з'являються плями й дуже неприємний запах.

36. Якщо на одязі з'явилися катиші, обривати їх можна лише з натуральних тканин. Якщо одяг синтетичний, ви можете зробити дірку. Краще використовувати спеціальні пристосування для м'якого видалення катишів. Також можна зрізати їх ножицями або акуратно зголювати бритвою.

37. Щоб дерев'яні ґудзики не намокли та не потемніли, перед пранням оберніть їх фольгою або харчовою плівкою.

38. Вишивку, аплікації, тонке мереживо завжди прасуйте на виворіт.

39. Ніколи не періть купальник в пральній машинці або гарячою водою, від цього він може втратити свою форму та еластичність.

40. Спідню білизну періть вручну, тому що пральна машина може пошкодити ніжну тканину. Після прання покладіть білизну на махровий рушник, щоб вона стекла.

Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею з друзями. Якщо у вас є свої поради з догляду або зберігання речей, пишіть в коментарях.