Непрохана критика краде сили та енергію. А похвала лікує й відновлює ресурс

Втомлених дітей один психолог став хвалити за виконане завдання. «Який ти молодець! Ти відмінно впорався! У тебе дуже добре вийшло!». А потім він вимірював енергію руки дитини на спеціальному приладі: після похвали відбувався сплеск енергії, а втома проходила.

Але варто було дитині сказати критичні, образливі слова, енергія різко падала. Після критики втома посилювалася, енергія зникала, і учень погано виконував завдання. У нього просто не було сил працювати і старатися.

Критика краде сили та енергію. «Ти повільно працюєш! Ти погано прибрав кімнату! Ти некрасиво одягнувся! Ти надто товстий!», - та хіба мало критичного можна сказати чи написати. І вкрасти енергію людини. Зробити її втомленою та розбитою. Спустошити. Хоча, можливо, і за справу лають, правильно критикують, тільки користі від цього не буде ніколи.

Мудрий Бенджамін Франклін писав: хочете наживати ворогів - ходіть і критикуйте всіх. Всі почнуть вас уникати. Тому що назавжди запам'ятають те відчуття занепаду сил й розбитість, які залишилися від спілкування. Немов сили відібрали у людини. Хочете дружити з людьми та допомогти їм краще працювати - хваліть. Хай не за ту роботу, яка виявилася невдалою, за іншу похваліть, її приведіть в приклад.

Саму людину теж можна похвалити за старанність чи старання. Завжди знайдеться, за що похвалити. І разом виправити те, що можна чи потрібно виправити. Людина відчує приплив сил, запам'ятає, як ви їй подарували енергію – і між вами складатимуться найкращі та корисні відносини.

Критика забирає енергію. Похвала - додає сил. І, ясна річ, ми будемо триматися тих, хто нам дає сили. А не грабує нас, як розбійник з великої дороги. І розумні професійні критики знають, що в критичному розборі важливо вказати на те, що автору добре вдалося. А вже потім розібрати те, що вдалося не дуже. І висловити надію, що наступні твори автора будуть ще кращі, ніж цей. Адже у автора є талант та величезні можливості! Він здатний на більше й краще!

Так що самозвані «критики» просто позбавляють нас життєвих сил. Але куди зникає енергія? Можливо, «критики» забирають її собі? Либонь, після критики ці люди себе просто відмінно відчувають, забравши життєві сили у інших, як вампіри? А гуманні розумні люди завжди знайдуть, що похвалити. І викликати прилив сил, радість та гарний настрій.

______________________
Вас може зацікавити:
 
45 уроків життя від Регіни Бретт
18 правил життя Далай-лами 
25 коротких тез Зигмунда Фрейда, які багато розкажуть про нас самих

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе