Як знайти вихід зі складної життєвої ситуації?

Перш, ніж розпочати вирішення тієї чи іншої проблеми, необхідно усвідомити всю відповідальність за ситуацію, що склалася і бути готовим до можливих наслідків кожного нашого кроку. Для того щоб навчитися брати на себе таку відповідальність, є кілька методів. Якщо ви їх освоїте, то важливі рішення будуть прийматися розважливо, без будь-якої поспішності.

Метод перший. З проблемою слід «переночувати», тобто повинен бути певний термін на прийняття конкретних рішень. За порадою психологів, розв'язувати проблеми після трудового дня не слід. В цей час мозок втомився і сприймає все в похмурих тонах.

Не докладати зусиль. Потрібно заспокоїтися й заснути. А вранці, з відпочилою головою, рішення може прийти, само собою. Недарма народ склав прислів'я, що «Ранок, вечора мудріший». Ранкові рішення здебільшого правильні.


Метод другий. Ухвалюючи важливе рішення, потрібно відключати свої емоції. Наші емоції є дуже поганим радником. Якщо це не вдається зробити, розв'язання проблеми потрібно відкласти. Поки повертаєтеся до рівноваги, можна випити м'ятного чаю, з'їсти шоколадку, вона допоможе сконцентруватися над виниклою проблемою. Якщо відкинути свої емоції не вдається, застосуєте метод перший і «Ночуйте» з проблемою.

Метод третій. Зверніться за порадою до близьких людей або друзів. Але тільки до тих, в кому ви впевнені. Свіжий погляд на проблему, можливо, покаже її в новому ракурсі. Звичайно, вирішувати колективно не варто, але вислухати іншу думку дуже навіть корисно. Пам'ятайте, що відповідальність за результат вашої проблеми лежить лише на ваших плечах. Просто думка іншої людини допоможе оцінити те, що трапилося об'єктивніше.


Якщо у вас є два варіанти виходу з ситуації, що склалася, проаналізуйте кожен і запишіть плюси й мінуси. Обирайте той спосіб, вигода від якого більша. До речі, аналізуючи плюси й мінуси не лукавте, тоді й надалі ваша совість мучитиме вас менше. І не варто покладатися на волю випадку, ухвалюючи важливе для себе рішення, ви вчитеся відповідати за свої вчинки.

Потрібно не лише правильно реагувати на ситуацію, а й вміти аргументувати, чому ви вирішили саме так. І яким би результатом не обернулося розв'язання проблеми, вас будуть поважати за те, що ви обґрунтовано і чітко вирішили питання самостійно.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Кохання чи співзалежні стосунки? 11 головних відмінностей