6 психологічних помилок людей, які намагаються всім догодити


Вміння будувати стосунки з людьми дуже важливе, адже соціальні зв'язки є важливою частиною нашого життя, проте не завжди витрачені зусилля приносять позитивний результат. 
 
Якщо ви помічаєте, що надто багато часу витрачаєте на розв'язання чужих проблем, то час замислитися про це й спробувати щось змінити у своєму житті

 
Ви не вмієте казати «ні»
У всіх нас є можливість сказати «ні». Ми говоримо це щодня продавцям, промоутерам та молодим людям із вдумливим обличчям, які приходять до нас, щоб поговорити про Бога. Але іноді ми не здатні відмовити у проханні довколишнім.

Що ж відбувається
Ваш список завдань на щодень стає набагато більшим, ніж ви здатні виконати. Допомога, консультації, покупки, домашні справи - на все це витрачається  надто багато вашого дорогоцінного часу. До вас постійно звертаються за допомогою колеги, сусіди, друзі. І, як часто буває, ця допомога одностороння. Й ви не звертаєтеся до інших за допомогою, бо звикли поратися з усіма проблемами самостійно. А якщо замислитись, про те, що ці люди роблять для вас, ви, ймовірно, не зможете швидко згадати.

План дій
Надайте пріоритет вирішенню власних завдань та проблем. Довколишні намагатимуться звинуватити вас в егоїзмі й невдячності, але це маніпуляція. 
 
Наступного разу, перш ніж допомагати іншим, запитайте себе, чи дійсно вашим обов'язком є  регулярно когось рятувати ? Чи не стає це постійною нормою?
 
У більшості випадків немає потреби говорити «ні» напряму. Якщо ви відмовляєтеся, то це не означає, що ви навмисне не хочете допомогти. Аргументуйте свою відмову.  Не давайте порожніх обіцянок. Побажайте успішного вирішення ситуації.

 
Ви завжди шукаєте схвалення
Що відбувається
Ви не можете почуватися впевнено без постійного схвалення довколишніх. Ви робите все, щоб вас похвалив ваш начальник, колеги чи друзі. Якщо інші люди схвалюють ваші дії, вам здається, що ви зробили все правильно. Якщо ж ви не отримуєте бажаного відгуку, то відчуваєте, що зробили щось не так.

План дій
Ви маєте переконати себе, що все робите добре й не треба нікому нічого доводити. Замість того, щоб слухати думки сторонніх людей, прагніть до досягнення власних цілей. Підвищуйте свій професійний рівень, піклуйтеся про своє здоров'я, відпочивайте... Звичка бути впевненим у собі поступово стане нормою, а ваша потреба у сторонньому схваленні з часом мине.

Ви намагаєтеся пом'якшити усі неприємні ситуації
Що відбувається
Ви ніколи ні з ким не сперечаєтесь, нікому не скаржитеся й ніколи не відстоюєте свої права. Вам легше погодитися з чужою думкою, бути терплячим та спокійним, щоб не викликати конфліктів. Однак це має зворотну дію. Якщо ви не висловлюєте власну думку, навряд чи хтось дізнається, що вона у вас є.

План дій
Ніколи не шукайте підтримки у тих, хто має завищену самооцінку. Для таких людей лише їхні дії є правильними.
 
Показуйте характер, виголошуйте власну думку. Якщо ви висловлюватимете свою думку відверто, ви заявите про власну індивідуальність. Заслужена повага важливіша ніж одноразове схвалення.

 
Ви звинувачуєте себе за те, що відчувають інші
Що відбувається
Ви часто почуваєтеся незатишно, якщо не змогли виконати чиєсь прохання або не виправдали чиюсь довіру. Ви переймаєтеся й відчуваєте себе винними за будь-які негативні емоції інших людей.

План дій
Скиньте з себе вантаж, який ви несете за інших людей. Коли ви відчуваєте себе винним, подумайте про те, що зробила ця людина, щоб хоч якось позбутися своїх проблем?
Чому вона завжди скиглить та страждає замість того, щоб почати діяти? Чому ви повинні допомагати людині, яка не може або не хоче самостійно розв'язувати свої проблеми?

Ви не встановлюєте особисті кордони
Що відбувається
Ви завжди приходите на допомогу. Якщо у когось виникла термінова проблема, ви відкладаєте особисті справи, зупиняєтесь на половині шляху, їдете через усе місто й розв'язуєте чиїсь проблеми. Ви легко можете змінити власні плани, але не здатні відмовитися комусь допомогти.

План дій
Розкажіть довколишнім про ваші плани. Ви їдете відпочивати на вихідні? Скажіть, що ви можете допомогти їм до п'ятниці. Вам не потрібно виправдовуватися за те, що хочете відпочити у свій законний вихідний. Ви повинні бути для себе пріоритетом.

 
Вам доводиться робити те, що не подобається
Що відбувається
Ви застрягли у чужих проблемах. Ви рідко відмовляєте у проханнях, тому ваш час розділений на безліч крихітних шматочків, і жоден з яких не належить вам.

План дій
Чітко розподіліть свій час, коли ви відпочиваєте, працюєте чи подорожуєте. Виберіть один день, коли ви робитимете лише те, що хочете. Встановіть власні пріоритети й щоразу добре думайте, перш ніж братися за чужу роботу.

Ви намагаєтеся догодити всім. Але ви варто пам'ятати, що такі люди, насправді мало кому подобаються. Завжди знайдуться чимось незадоволені колеги або друзі. Ви зобов'язані навчитися говорити «ні». Наслідком вашого прагнення всім догодити може стати невпевненість у собі та комплекс неповноцінності.  
 
Сказати «ні» не так важко, як здається на перший погляд. Спробуйте. Вам сподобається.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе