10 речей, які не можна забороняти дітям


Які слова ви частіше говорите своїй дитині - «можна» чи «не можна»? Це надзвичайно важливі слова для маленьких дітей: «можна» прищеплює віру у власні можливості й виховує довіру до довколишнього світу, а «не можна» встановлює рамки дозволеного й дає відчуття безпеки.
Коли ж насправді потрібно встановлювати суворі заборони, а коли варто дозволяти малюку робити те, що йому хочеться.

Звичайно, виховання дітей не обходиться без помірних заборон, необхідних для фізичної та емоційної безпеки. Однак психологи стверджують, що можна виділити 10 речей, які не варто забороняти дитині.

1. Самостійно одягатися, їсти й пити
Безумовно, ви зробите це краще, якісніше й швидше ніж дитина, але навряд чи це допоможете її розвитку. Дитячі фахівці взагалі вважають, що самостійне застібання ґудзиків й одягання рукавичок одними з найкращих вправ для вдосконалення моторики пальців, а значить, й для розвитку мозку.

Виділяйте більше часу на збори, щоб дитина змогла поснідати та одягнутися самостійно - у своєму темпі, не поспішаючи й без метушні. Безумовно, якщо ви боїтеся спізнитися, то можете сказати: «Впевнена, ти сам впораєшся з одягом, але нам потрібно поспішати. Нумо я допоможу тобі зараз, а ввечері ти сам одягнеш піжаму». А вміння вправно користуватися ложкою та чашкою знадобиться вашій дитині в дитячому садку.

2. Допомагати батькам
Як часто можна почути від обурених матусь: «Мій син взагалі нічого не хоче робити вдома!» Але чомусь вони забувають, як кількома роками раніше оберігали його та дорогоцінні предмети від взаємодії: «Не чіпай, бо розіб'єш!», «Постав на місце, зламаєш!». Дорослі побоюються, що за малюком доведеться переробляти, але ж йому необхідно відчувати власну значущість й потрібність та чути батьківське схвалення. Просіть (не вимагайте) дитину допомагати вам в побутових справах, дозволяйте виконувати прості доручення й не забувайте дякувати за виконану роботу.

3. Бути активним
Коли малюк шумить, бігає, стрибає й бешкетує, він насправді фізично розвивається й розслабляється, виплескуючи накопичену енергію. Звичайно, подібна поведінка не вітається в громадських місцях (поліклініка, магазин), проте вдома можна дозволити йому побути таким, яким він є. Можливо, вам варто приєднатися й побешкетувати разом з ним?

Деякі мами забороняють дітям лазити по турніках, вважаючи за краще тиху метушню у пісочниці. Так, їм простіше заборонити, ніж показати, як безпечно залазити й спускатися, контролювати своє тіло. Дозволяйте активні вправи, підстраховуючи в разі потреби.

4. Спати зі світлом
Боязнь темряви - природний страх для дітей чотирьох-п'яти років, які в цьому віці відокремлюються психологічно від мами. Платою за подібну автономію є виникнення нічних кошмарів у дитини, в яких бувальщина тісно переплетена з вигадками й фантазією. Неяскравий нічник заспокоїть малюка, коли він прокинеться, й допоможе переконатися, що довкола немає страшних чудовиськ. Правда, існує думка, що світло порушує природний плин сну, тому впроваджуєте освітлення як тимчасовий захід.

5. Бруднитися
Не бійтеся, що дитина забрудниться, взявши в руки пензель з фарбами або фломастери. Придбайте спеціальні нетоксичні фарби, розстеліть на підлозі або столі клейонку, екіпіруйте малюка фартухом - хай малює.

Дозволяйте також займатися дослідницькою діяльністю на прогулянках. Хай дитина перекидається в траві, міряє глибину калюж, підкидає вгору оберемки осіннього листя, не переживаючи про забруднений одяг. Зрештою, у вас напевно є пральна машина.

6. Досліджувати предмети
Дозвольте дітям зрозуміти призначення й будову різноманітних предметів. Ви здивуєтеся, але багато фахівців з дитячого розвитку рекомендують говорити малюкові: «Рухай речі. Стискай, перекладай з однієї руки в іншу, тягни, розкривай, стукай, мни та рви!». Ексклюзивна іграшка часом менш приваблива для дитини, ніж пачка старих газет або коробка з ґудзиками. Якщо ви боїтеся за дорогий посуд або цінну дрібничку, приберіть її якомога далі від чіпких й допитливих рученяток. Або ж спробуйте подивитися на неї разом, пояснивши, чому ця річ вам так дорога й що краще знайти інший предмет для ігор.

7. Дивитися мультфільми
Якість сучасних мультфільмів часом не витримує жодної критики, та й розвивальні передачі не такі вже й корисні, як заведено вважати. Однак нинішнім дітям важливо бути в курсі популярних мультяшних тенденцій, щоб обговорювати їх з однолітками. Підберіть ті передачі й анімацію, які вам здаються корисними. Обов'язково дивіться їх разом з малюком, обговорюйте спірні моменти й наводьте приклади прийнятної поведінки.

8. Залишати їжу на тарілці
Не змушуйте дитину залишати на столі чисті тарілки. Приймання їжі повинен бути задоволенням, а не середньовічними тортурами. По-перше, про розмір порції та кількість страв завжди можна посперечатися. Та й дієтологи стурбовані стрімко зростаючою кількістю маленьких товстунів. По-друге, не відволікайте дітей мультиками, запихаючи хитрістю якомога більше ложок корисної каші. Справжня користь з'явиться, коли дитина відчує смак їжі, стане жувати не поспішаючи, буде вважати обід приємним ритуалом.

9. Фантазувати
Вигадка - природне для дітей переплетення фантазії й реальності. Допоможіть дитині відрізняти фантазію від навмисного обману. Розкажіть, що його історія дуже схожа на казку, попросіть придумати ще щось подібне. Постарайтеся виявляти невдаваний інтерес до його фантазій, заохочуючи тим самим розвиток творчої особистості.

10. Висловлювати власну думку
Постарайтеся враховувати дитячі інтереси, бажання й думки. Аргументуйте ваші рішення, не відмахуючись фразами «Тому що я так вирішила!» або «Ми з татом краще знаємо, як слід робити!» Не намагайтеся також розписати його час по хвилинах. Можливо, він просто хоче придумати власну гру, а не тихенько сидіти в куточку, нічим не займаючись.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»