4 ознаки, що ви спілкуєтеся з психологічним вампіром


Психологічні вампіри нічим не відрізняються від нормальних людей, крім одного - потрапляючи в їхнє енергетичне поле, ви отримуєте таку дозу негативу, що психіка перевантажується та видає збій.

 

Такі люди завжди чимось невдоволені - начальники у них самодури, чоловіки - негідники, діти - тупі й невдахи. Поруч з ними важко зберігати позитивний настрій, вони безсоромно викачують з нас всю енергію, позбавляючи життєвих сил. 
 
Але й ображатися на таких людей немає сенсу - вся їхня бравада, конфліктність, інтриганство та гіпертрофована чутливість - результат тотального дефіциту любові, який вони й самі не усвідомлюють. 
 
Психологічні вампіри тому так багато скаржаться й критикують, що в дитинстві їх недолюбили, а по-іншому будувати взаємини зі світом вони не вміють.

Як зрозуміти, що ви спілкуєтеся з психологічним вампіром?

1.
Вас змушують робити те, чого ви робити не хочете, пригнічуючи волю, ігноруючи бажання, зазіхаючи на ваш час й особисті кордони.

2.
Після спілкування з психологічним вампіром ви відчуваєте внутрішній надлом, обурення, роздратування, злість. Можливо, без причини. Весь цей коктейль незаслужено виливається на довколишніх. У звичайному житті така поведінка вам не властива.

3.
Якщо раніше ви були оптимістом й душею компанії, любили життя у всіх його проявах, після спілкування з новим знайомим світогляд змінився - ви стали більш стриманим й критичним, знецінюєте людей та їх досягнення, усюди шукаєте подвійне дно, нікому не довіряєте, незадоволені власним життям.

4.
Енергії катастрофічно бракує. Ви відчуваєте себе вичавленим лимоном, немає сил на спілкування з друзями, улюблене хобі. Вас накриває якась апатія, хочеться просто вткнутися в телефон, їсти шкідливу їжу й ні про що не думати. Якщо не позбутися джерела негативу, таке самопочуття може спричинити затяжну депресію.

Всі вищеописані симптоми часто активізуються одразу після спілкування з психологічними вампірами й минають, лише після того, як ви виходите зі сфери їхнього впливу.
 
*****
 
Буває, що ви живете поруч з вампіром на постійній основі й регулярно піддаєтеся насильству - вас критикують, провокують, знецінюють, беруть на слабо. 
 
Як захиститися від психологічного вампіризму, якщо негативний вплив чинять батьки, кохані половинки, близькі друзі?

Інструкція для захисту від негативного впливу ззовні:

1. Припиніть бути донором
Знаєте, чому ці люди обрали вас своєю мішенню? 
 
Тому що ви даєте їм те, чого вони потребують. Реагуєте на провокації, підтримуєте їх негатив чи всіляко намагаєтеся переконати їх, що світ хороший й добрий. Ви сподіваєтеся довести вашим близьким, що жити можна в кайф. Що світ не чорно-білий, а кольоровий. Але ці люди не просто так не хочуть мінятися, їм зручно бути скигліями та песимістами. Причина криється десь в минулому, в помилкових установках, негативних сімейних сценаріях, з якими потрібно розбиратися професійному психологу.  
 
Припиніть брати на себе відповідальність за інших, живіть власним життям.

2. Вчіться відстоювати свої кордони
Якщо ви не хочете робити те, до чого вас змушують, не бійтеся сказати «ні». 
 
Можете пояснити, що втомилися. Що у вас багато власних планів та бажань. Тільки не потрібно виправдовуватися. Ви вже доросла й самостійна людина. Ніхто не має права вказувати, ким вам бути, що робити, якою дорогою йти.
 
Хай довколишні займаються власним життям, а не рахують ваші невдачі чи помилки.

3. Не беріть участь у пліткарстві
Це один з енергетичних гачків, на який вас ловлять психологічні вампіри. Не ведіться! 
 
Чутки можуть бути цікавими, але в них рідко звучить вся правда. Найчастіше новина подається однобоко, з вигодою для самого оповідача. 
 
Поміркуйте, навіщо людина про це говорить? А потім обережно відстороніться - навіщо вам чуже життя?

4. Переводьте тему розмови в конструктивне річище
Якщо вас зустрічають черговою порцією скиглення, скарг та перекладання відповідальності - спробуйте змінити тему розмови на щось цікаве вам обом. 
 
Не перетворюйтеся у відро для сміття, куди можна зливати негатив. 
 
Добре, якщо ви знаєте людину, тоді можна поговорити про те, що її радує й заряджає енергією.

5. Якщо нічого не працює - рвіть всі контакти
Звучить безнадійно, але це єдиний спосіб захистити себе від негативу, якщо людина не хоче змінюватися. 
 
Навіщо приносити себе в жертву спілкуванню, яке не дає вам нічого хорошого? Поважайте себе, цінуєте свій внутрішній світ. 
 
Спілкування має бути екологічним, таким, що надихає, таким, яке підтримує все найкраще, а не спонукати до зневіри, ненависті й деградації. Інакше який в цьому сенс?

Пам'ятайте, психологічні вампіри не такі нешкідливі, як здається. Постарайтеся мінімізувати спілкування з цими людьми, ви заслуговуєте більшого.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Кохання чи співзалежні стосунки? 11 головних відмінностей