Що може розповісти про людину безлад в будинку?

Коли ви приходите в гості до друзів, то на що в першу чергу звертаєте увагу? Хтось одразу йде до кухні пити чай, хтось розглядає інтер'єр, вивчає книги та нагороди, а хтось взагалі ігнорує обстановку, адже він прийшов поспілкуватися. І це правильний підхід. Чужа сім'я - чужі закони, не нам оцінювати порядок в домі. З іншого боку, деякі дрібниці можуть багато розповісти про господарів, продемонструвавши їх психологічний портрет, проблеми, внутрішні переживання. Готові побути Шерлоком Холмсом й докопатися до суті?

Ставимо психологічний діагноз: що може розповісти про людину безлад.

 
1. Гори брудного посуду
Якщо ви не вперше бачите кухню, завалену брудними тарілками й сковорідками, немає жодної чистої чашки - швидше за все, господар квартири не звик керуватися принципами «треба» й «зобов'язаний». Такі люди на перше місце ставлять свої власні задоволення. Вони намагаються жити теперішнім моментом й не перейматися через дрібниці. Їхній девіз: «Немає нічого важливішого від моїх бажань!» Інший варіант - людина переживає складний життєвий період: стреси, нерви, втрата стабільності, велика кількість зобов'язань. Можливо, вона за крок від депресії, тому немає сил на миття посуду. Будьте уважні, якщо знадобиться - запропонуйте підтримку.

2. Загальна захаращеність речами
Складання зайвих речей в кімнатах або на балконах, небажання позбутися старого одягу, несправної техніки, зламаних меблів видають страх залишитися без засобів до існування, бажання убезпечити себе, створити ілюзію стабільності. Господарі такої квартири - люди тривожні, схильні прив'язуватися до минулого, можливо, пережили часи кризи й тотального дефіциту. Якось вони вже не могли купити собі їжу, одяг, який хотілося - тепер їм складно позбутися накопичень. До речі, ця «недуга» добре знайома мешканцям пострадянського простору.

3. Безлад в передпокої
Буває, приходиш в гості й не можеш потрапити в вітальню. Біля дверей безлад. Все заставлено сумками, коробками, пакетами, всюди валяється взуття, при цьому сама квартира чиста й затишна. Про що це свідчить? Що господарі не дуже раді чужинцям. Їм дискомфортно у великій компанії, вони не люблять галасливих вечірок, непроханих гостей, тому несвідомо відгороджуються від зовнішнього світу. Іноді причина скупчення речей біля вхідних дверей - хронічна втома. Людина приходить з роботи, скидає з себе верхній одяг, вантаж турбот й падає без задніх ніг відпочивати, їй ніколи наводити порядки.

4. Хаос на письмовому столі
Що більше сміття на робочому столі, то ймовірніше, що людина страждає прокрастинацією й не може змусити себе зайнятися корисними справами. Часто таким діагнозом страждають творчі особистості, які працюють за натхненням, а не за графіком. З іншого боку, зайва чистота й порядок, коли речі викладені за кольором, формою й алфавітом, - сигнал насторожитися. Феноменальна любов до чистоти переслідує тривожних особистостей, які можуть страждати психологічними розладами. Будьте уважні! Якщо людина страждає манією чистоти й звичкою все контролювати, можливо, її слід направити на діагностику до лікаря.

5. Прихований безлад при зовнішній акуратності
Цей синдром знайомий кожному підлітку. Зовні кімната виглядає ідеально, але варто відкрити шухляду або дверцята шафи - й на голову падають «сюрпризи» у вигляді шкарпеток вперемішку з шоколадом, трусами й конспектами. Іноді все довкола чисто, але за диваном твориться безлад, або під ліжком, або десь за кріслом. Такий собі «прихований хаос», який не впадає в очі, поки не знадобиться щось взяти. Подібний тип бардаку властивий інфантильним особистостям, які залежать від думки довколишніх. Вони часто страждають на перфекціонізм. Хочуть здаватися кращими, ніж є насправді, але не дотягують до високо встановленої планки й зриваються.

6. Брудні вікна та підвіконня
Якщо ваш знайомий понад рік не миє вікна у своїй квартирі, погано доглядає за квітами, байдуже дивиться до сантиметрового шару пилу на підвіконні - швидше за все, перед вами інтроверт з тонкою душевною організацією, мрійник, який надає перевагу життю в ілюзіях. Він не прив'язаний до соціального статусу. Не будує довгострокових планів на життя. Захищається від агресії зовнішнього світу, заглиблюючись глибоко в собі. Іноді це показник депресії, втрати радості, сенсу життя. Такі люди часто ставлять собі філософські питання, думають про вічне.

7. Сміттєзвалище на ліжку
Завалене речами ліжко - ознака невпорядкованого особистого життя, відсутності романтики, самотності. Такі люди давно не перебувають у відносинах. Тому сприймають спальню не як місце для любовних утіх, а як повноцінний робочий простір, де можна їсти, спати, працювати, робити макіяж, вишивати хрестиком. Якщо така людина все ж перебуває у стосунках, значить, її інтимне життя переживає кризу. Або вона знаходиться в нетривалій сварці з партнером, намагаючись будь-яким способом відсторонитися від проблем.

8. Необхідність в ремонті
Вас не покидає відчуття, що будинок ось-ось розвалиться. Труби протікають. Полички не зачиняються. Шпалери облізли. Поруч стоїть дзеркало, яке вже два роки не можуть повісити на стіну. Здавалося б, навіть при мінімумі фінансів можна підкрутити ящики, підфарбувати шпалери, підремонтувати змішувач, але ваші друзі живуть так уже півстоліття. Є дві причини тотальної апатії. Слабка сила волі господарів, які звикли плисти за течією й жити в ролі «жертви». Або на ремонт махнули рукою через пригнічену агресію. Можливо, відносини в родині не ладяться. Накопичилося багато образ, невдоволень, як результат - люди відмовляють один одному в турботі таким хитрим способом: «Не робитиму нічого, живи в безладі!».