10 негативних наслідків, які зумовлює надмірна добродушність

Всіх нас вчили бути добрими до інших людей. Нам розповідали, що це допомагає заводити друзів й притягує до нас позитивну кармічну енергію. 

 

Але цей світ не ідеальний, й добрих людей далеко не завжди чекає винагорода за їхні гарні вчинки.

Може, не варто бути «надто доброю»? Бо іноді здається, що надмірна доброта зумовлює проблеми.

 
Тож, якщо ти дуже добра людина, то вже могла зіткнутися з наступними проблемами:

1. Тебе використовують
У конкурентному оточенні рекомендується бути люб'язною, але не варто бути надто доброю. Люди конкурують з тобою за першість, а тому тобі доводиться боротися. Деякі особи, щоб вирватися вперед, можуть навіть маніпулювати тобою. Тому, нікому не дозволяй користуватися тобою. Слідкуй за ситуацією й дій відповідно.

2. Твоїми особистими кордонами нехтують
Як добра людина, ти не здатна перечити довколишнім. А вони розцінюють це, як дозвіл переступити через тебе. Вони спробують порушити кордони, щоб перевірити твою гнучкість. Як правило, якщо ти обуришся, тобі скажуть, що це було непорозуміння й, тим самим, просто зіб'ють тебе з пантелику. Часом це справді непорозуміння, просто використовуй логіку, щоб вчасно помітити, що тобою маніпулюють.

3. Байдужість довколишніх
Не всі люди здатні на співчуття. Деякі з них зроблять що завгодно, щоб домогтися бажаного. Їх не хвилюють чужі переживання. Вони егоїстичні й, швидше за все, навіть не усвідомлюють цього. Для них це взагалі може бути нормою, але ти маєш бути наполегливою. Заявляй про свої потреби. Хай тобі не хочеться виглядати жорсткою, злою чи поганою людиною, але до тебе не мають ставитися безчесно. Якщо є така необхідність, сміливо проявляй невдоволення.

4. Відсутність турботи про себе
Добрі люди схильні вкладати багато часу й ресурсів в інших. Їм неприємно бачити, коли хтось сумує, а тому вони пропонують їм свою допомогу. Але проблема в тому, що таким чином «добряки» витрачають надто багато ресурсів. Далеко не всі заслуговують твоєї доброти. А найважливіша людина, яка її потребує, це ти сама.

5. Проблеми з довірою
Багато людей не довіряють безпричинній доброті. Не варто переживати через це. Їх не треба звинувачувати. Вислови свою думку, будь терплячою й одного разу ти обов'язково отримаєш добро навзаєм.

6. Спотворення сприйняття
Всі ми хочемо бути в хорошій компанії. Найкращий варіант, коли хороша людина оточений такими ж хорошими приятелями. З ними вона відчуває себе в безпеці. Але часом через власну добродушність добрі люди починають допомагати тим, хто цього не цінує. І, як наслідок, отримують негатив у відповідь. Необхідно дбати й про себе.

7. Недогода
Невдоволення - це жахливе відчуття. Воно руйнує дружбу, стосунки й породжує проблеми з довірою. Всі добрі люди рано чи пізно з цим стикаються. Якщо ти допомогла своєму другові вибратися з біди, а він потім відмовляється допомогти тобі у відповідь, ти очевидно засмутишся. Іноді, виявляючи доброту, спершу треба переконатися, що це тебе не спустошить.

8. Безпричинні вибачення
Добрим людям не подобається бачити чужі страждання. Тому навіть за відсутності своєї провини вони все ж просять пробачення, щоб інша людина відчула себе щасливою. Але проблема в тому, що вибачення однозначно свідчать про визнання провини. Тобто, вибачаючись, ти береш на себе відповідальність, хоча абсолютно не завинила. Тут важливо зрозуміти, що ти не маєш просити вибачення за відсутності провини. Брати на себе відповідальність за власні рішення й вчинки - це прояв хоробрості, але ніколи не вживай слово «пробач» за чужі помилки.

9. Надто велика відповідальність
Оскільки ти надто добра, тобі складно сказати людині «ні». Твоя звичка йти на компроміси робить тебе легкою мішенню для маніпуляцій. Тому навчися говорити «ні». Тобі зовсім не треба виправдовуватися, одного рішучого «ні» буде цілком достатньо.

 
10. Приманка для токсичних людей
Токсичні особистості користуються своїм впливом на інших людей. Їх улюблені мішені - добрі люди. Маніпуляторів та нарцисів притягує до тебе відсутність чітких меж. Заради них ти лізеш зі шкіри геть, а їм подобається цим користуватися. Щоб зрозуміти, чи не стали ти жертвою маніпуляції, поспостерігай за цими людьми та їх непослідовністю в діях.Не дозволяйте доброті затуманити твій розум.

Доброта - це дивовижна якість, але надмірна доброта може завдати тобі шкоди. Сенс життя полягає в дотриманні рівноваги. Будь свідомою й трохи егоїстичною. 
Переконайся, що бережеш недоторканність свого особистого простору, але ніколи не переставай бути доброю.