Пісні страви української кухні

Якщо у вас виникла потреба сісти на дієту,  ви дотримуєтесь посту або просто знайомі з веганством, то безперечно приходить момент, коли жирні страви не годяться й ви переходите на пісні. На щастя, українська кухня - найбільш збалансована та дієтична кухня у світі. Вибір пісних, проте дуже смачних страв в українців великий. Пропоную ознайомитись з деякими з них. 

Бурякова ікра

Бурячкова ікра  - це не тільки справжній делікатес, але й користь для вашого організму!
Буряк - один із базових продуктів раціону, адже під час посту свіжі овочі ще не ростуть, а коренеплоди у запасі ще є.
Приготування бурякової ікри надзвичайно просте: візьміть 1 моркву, 1 буряк, 1 цибулину, 3 середніх зубчики часнику та столову ложку томатної пасти.
Натріть на грубій тертці моркву та буряк й протушкуйте їх разом. Окремо приготуйте дрібно нарізану цибулю, змішану з томатною пастою, сіллю та перцем. Далі вмішайте цибулю до моркви з буряком. Подавати страву слід холодною. Можна також додавати під час приготування гриби чи горіхи. Така ікра може подаватись до столу як окрема страва або ж доповненням до хліба.

Квашена капуста
Квашена капуста корисна для здоров'я, вона містить мікроелементи, клітковину, вітаміни C, B6, PP, U.
Практично кожна українська родина готувала із великим запасом квашену шатковану капусту. І вона була як ніколи доречною у період Великого посту. Дослідники дослівно описують старий рецепт приготування такої капусти:
Треба взяти декілька гарних капустин, пошаткувати їх дрібно, засипати сіллю та кмином й так добре утрамбувати в бочку, щоб аж з’явився сік. Утрамбувавши до самого верху, лишіть на кухні, періодично помішуючи, десь на тиждень. Через тиждень спробуйте, чи не гірчить. Далі винесіть у погріб чи інше холодне темне місце. Аби капуста не скисла й не зіпсувалась, треба пильнувати за чистотою, всі продукти та посуд ретельно промивати та витирати, бочка має бути суха та чиста.. Тоді капуста добре приготується й ще довго слугуватиме поживною стравою до столу.

Салат з картоплі та огірка

Салат з картоплі та огірків дуже легкий у приготуванні, дієтичний та ситний
Для салату нам треба: 2 великі відварені картоплини, 1 великий солоний огірок, половина середньої цибулини, 3 ст.л. консервованого горошку, кріп і сіль до смаку. У якості заправки можна використати трохи рослинної олії (під час посту її можна вживати у невеликих кількостях в холодному вигляді та навіть необхідно для нормально роботи шлунку).
Кріп порізати та перетерти із сіллю, додати трохи олії та змішати, утворивши ароматну заправку для салату. Варену картоплю почистити та нарізати середніми кубиками. Трохи дрібнішими — огірок, ще дрібнішими — цибулю. Картоплю слід порізати першою та зразу змішати з заправкою, аби вона увібрала в себе аромат зелені. Змішати всі нарізані овочі й додати в кінці консервований горошок. Такий салат більш ситний ніж салати із сирих овочів.

Паштет з квасолі

Паштет з квасолі - просто знахідка!
Розраховуємо порцію на 500 г. сирої квасолі. Замочуємо її на ніч, а зранку проварюємо до повної готовності та товчемо ступкою або збиваємо міксером до однорідної маси.
Окремо чистимо та дрібно ріжемо 2 середні цибулини, їх можна трішки протушкувати на воді чи овочевому бульйоні. Часник (5-7 середніх зубчиків) натираємо на наймілкішій тертці. Додаємо цибулю та часник до квасолі й добре вимішуємо. Можна трішки посолити чи присипати зеленню, яка є в наявності. Такий паштет чудово піде до хліба або як додаток до інших пісних страв. Якщо підібрати правильний набір продуктів, то він може стати непоганою заправкою до салату!

Пісний борщ з капустою

Немає нічого кращого за файно приготований український борщ...
Одна з головних традиційних українських страв — борщ. І у піст наші бабусі також його готували, але без м’яса, а з грибами, чорносливом, квасолею, капустою та навіть гречкою. І ось один з таких рецептів:
Набір необхідних продуктів: 1 середній буряк, дві жмені квашеної капусти, сушені гриби 5-7 штук, 1 цибулина та 1 морква, пів томату й 1 ст.л. борошна. А для приправи — трохи солі, лавровий листок та зелень.
Слід окремо протушкувати квашену капусту, моркву, цибулю та буряк. Їх можна під час готування трохи заправити бульйоном з відварених сухих грибів. Гриби подрібнити та додати в овочеву суміш.
Готові овочі викладіть у каструлю та залийте грибним відваром. Додайте томати (можна замінити томатною пастою) й трішки спецій. Проваріть борщ ще 30 хвилин, подрібніть в кінці зелень та залиште його трохи настоятись, так він стане ще смачнішим.

Кабачки

До пісного меню годяться усілякі страви з кабачків. Наприклад, можна їх просто підсмажити на олії, попередньо посолити, поперчити й обваляти в борошні. Перед тим, як їх їсти, краще промокнути серветкою, щоб забрати зайву олію.
До кабачків можна приготувати пісний майонез: заварюємо борошно на воді (просто кидаємо його в киплячу воду та варимо), даємо охолонути. У цей час беремо фреш лимона, гірчицю, цукор, сіль, рослинну олію (один до чотирьох), усе це збиваємо та додаємо в борошняну суміш, що остигла. Ставимо в холодильник – майонез готовий.
Ще з кабачків можна приготувати ікру. Запікаємо овочі в духовці близько пів години при 180 градусах – кабачки, болгарський перець, моркву, цибулю. При цьому цибулю з морквою краще просто помити й загорнути у фольгу. А баклажан та перець дістати через 20 хвилин. Додаємо до овочів зелень, часник, можна до смаку додати гострого перцю – всі інгредієнти дрібненько нарізаємо (не перекручуємо на м'ясорубці) та змішуємо. Охолоджуємо, й можна їсти. Подавайте з пісним хлібом – у супермаркетах вибір великий.

Банош

Національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти, а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так ся получила страва банош.
На Рахівщині банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен.
Щоб приготувати банош з грибами, кукурудзяну крупу потрібно зварити на овочевому бульйоні та поставити в духовку на 5-10 хвилин. Білі або будь-які інші гриби обсмажуємо окремо. Потім додаємо їх до крупи та тримаємо в духовці ще 10-15 хвилин.


За матеріалами: Спадщина Предків

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе