Майстер-клас з виготовлення воскового вінка



Майстер-клас з виготовлення весільного воскового вінка нареченої з села Шатрище Ямпільського району Сумської області
Вінок — обов’язковий головний убір нареченої, який виконував оберегову та обрядову функцію, відомий з давніх часів та знайшов своє відображення у фольклорі. Воскові вінки наших прабабусь виготовляли майстрині, також їх робили монашки в монастирях. Такі вінки побутували аж до початку 80-х років минулого століття. Весільні воскові вінки мали свої локальні відмінності та сам спосіб їх виготовлення був подібний, тому, взявши за основу подану нижче технологію, кожен може виготовити восковий віночок на власний смак, комбінуючи вощені паперові квіти, листочки та пружинки різної форми та розміру.

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі майстер-клас весільного воскового вінка нареченої з села Шатрище Ямпільського району Сумської області, такі вінки робила майстриня Олена Іванівна Кожедуб, фото наречених у вінках її роботи зберігаються у фондах Ямпільський районний краєзнавчий музей.

Для створення такого вінка нам потрібні: гофрований папір білого, зеленого та червоного кольорів, папір білого та зеленого кольору, дріт 0,03 мм, залізний обруч або дріт для основи, парафін білого та червоного кольору, нитки, клей, ножиці, вата, шило. Ми також використали фігурний дирокол «Яблуневий цвіт» 2,5 см для білих квітів, також їх можна вирізати вручну. Для вощення ми використовуємо аромалампи різної місткості, але підійде також будь-яка металева місткість відповідного діаметру, парафін в якій можна розтоплювати та підтримувати його температуру на плиті.

Робимо білі квіточки. Відрізаємо шматочки тонкого дроту довжиною 15-20 см, складаємо вдвоє і скручуємо таким чином, щоб в основі утворилась «петелька». Обгортаємо дріт порізаним на тонкі смужки білим гофрованим папером. Білі квіти вирізаємо з паперу вручну або використовуємо дирокол. У середині квітки робимо прокол шилом і нанизуємо її на обгорнутий папером дріт, щоб при цьому «петелька» стала серцевиною квітки. Край «петельки» за бажанням можна зафіксувати клеєм. Білі квіти потрібно завощити, опустивши їх у розтоплений парафін раз чи двічі так, як це показано на фото.

Для червоних троянд готуємо дротяну основу за тим самим принципом, що і для білих, використовуючи тонко нарізаний гофрований папір червоного кольору. Для формування серединки троянди беремо шматок червоного гофропаперу розміром 4х4 см, в який вкладаємо шматочок вати та скручуємо та фіксуємо ниткою так, як показано на фото. 
Також з гофропаперу розміром 4х4 см вирізаємо та формуємо пелюстки троянд, накручуючи їхню зовнішню сторону на зубочистку. Для однієї троянди нам знадобиться 8 пелюсток для двох рядів — з трьох та п’яти пелюсток відповідно. Для кожного ряду склеюємо пелюстки біля основи між собою й обгортаємо ними квітку навколо сформованої серединки, спочатку трипелюстковим рядом і завершуємо п’ятипелюстковим. Фіксуємо кожен ряд клеєм або ниткою.
Готову троянду потрібно завощити у розтопленому парафіні так само, як і білу квітку.

Зелені листочки можна взяти готові оксамитові чи шовкові або ж виготовити паперові за схемою, поданою нижче. Для паперового листочка підійде зеленого кольору папір або картон, зі шматочків якого розміром 6х3.5 см спочатку вирізається форма листочка, а потім маленькими ножицями прорізаються «зубчики». В основі листочка шилом робимо отвір, в який вставляємо обгорнутий зеленим гофропапером скручений надвоє тонкий дріт без петельки в основі. Фіксуємо листочок клеєм з папером і вощимо у білому розтопленому парафіні.

Робимо бутони троянд або, як ми їх назвали — перчики, використовуючи в якості стебла обгорнутий червоним гофропапером складений надвоє тонкий дріт. Шматочок червоного гофропаперу розміром 6х6 см скручуємо у вигляді конуса і проклеюємо. Всередину вкладаємо шматочок вати, вставляємо дротяне стебло й акуратно закручуємо основу конуса навколо нього, фіксуючи ниткою. 
Готовий бутончик обгортаємо смужкою зеленого гофропаперу та вощимо.
 
Для пружинок використовуємо тонкий дріт довжиною 35-40 см, який обгортаємо тонкою смужкою білого гофрованого паперу. Формуємо пружинку, накручуючи обгорнутий папером дріт на зубочистку або пасту від ручки – залежно від діаметра отримаємо тоншу чи товщу пружинку так, як це показано на фото. Розтягуємо пружинку до бажаної довжини та з’єднуємо основу.
Довжину товщого дроту для основи вінка, який тримає форму, слід підбирати індивідуально – для дитячого віночка вона буде меншою. Ми взяли флористичний дріт, сформували його у формі обруча та загнули на кінцях у формі петель, в які буде протягнута стрічка для фіксації вінка на голові.

Збираємо готовий виріб. Вінок, який ми робимо сьогодні, має зрозумілу і лаконічну форму. Формуємо пучки з трьох листочків, трьох білих квіток та двох пружинок – кількість пучків залежить від розміру вінка та може варіюватись. Також з’єднуємо попарно листочок з перчиком і листочок з білою квіткою, які у готовому вінку чергуються. Обгортаємо пучки зеленим гофропапером.

Збирати вінок починаємо з середини, фіксуючи пучки та троянди так, як це показано на фото. Основу готового вінка разом з петельками потрібно обгорнути тонкою смужкою зеленого гофропаперу або шовковою стрічкою, для фіксації використовуючи клей.


Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»