Паска по-львівськи: рецепт перевірений не одним поколінням галичан
За матеріалами
Рецепт львівської паски
Тісто:
1 кг борошна;
42 г львівських дріжджів пресованих;
1,5 ч.л солі;
1,5 склянки молока (300 мл);
5 жовтків;
3 яйця;
120 г цукру;
200 г масла;
1 пакетик ванільного цукру;
2 ч.л обліпихової олії;
2 ст. л олії;
1,5 склянки родзинок;
45 г цукатів, цедра лимону.
Якщо Ви
хочете приготувати солодшу паску, кількість цукру слід збільшити вдвічі,
дріжджів в 1,5-2 рази й зменшити кількість молока).
Половину борошна перемішати з розчиненими в теплому
молоці дріжджами (частиною) й залишити, щоб розчина підійшла.
Яйця добре
розтерти з цукром, ванільним цукром та сіллю.
До розчини додати решту дріжджів,
яєчну суміш, два види олії, решту борошна й замісити тісто.
Наприкінці
додати розтоплене масло, родзинки, цукати, цедру й ретельно вимісити.
Накрити,
залишити, щоб тісто підійшло.
Коли тісто підійде й збільшиться в об’ємі вдвічі,
поділити його й викласти у форми, заповнивши їх тістом на 1/3. (Якщо
використовувати металеві форми – їх потрібно попередньо змастити маслом чи
маргарином та застелити папером, який також необхідно змастити).
Форми з тістом
поставити в тепле місце на 60-70 хв, щоб тісто підійшло.
Випікати при температурі 180-200 градусів впродовж
30-60 хв (залежно від маси виробу).
Поверхню пасок змастити жовтками в кінці
випічки.
Смачних і мирних Вам свят!