Страх і коронавірус: чому не варто боятися



За часів, коли суспільство охопив стан невизначеності й страху, ми починаємо реагувати на всі новини з гіпертрофованою увагою.

Ми всі знаємо, що коронавірус - це реальна хвороба, яка швидко поширюється, завдаючи багатьом людям болю та страждань.

Чи треба бути поінформованими й обережними? Так, безперечно! Чи варто боятися? Ні.

Страх не принесе користі ні тобі, ні іншим людям. Страх не змінить факту коронавірусу, але здатний зробити суспільство більш сприйнятливим до інфекції, послабивши імунітет й психологічну стійкість.

Страх висмоктує енергію й зробить тебе менш зібраною, менш сконцентрованою й менш продуктивною. Він паралізує волю до дій, позбавить можливості впливати на ситуацію. Страх збиває з пантелику, блокує позитивну енергію, підживлює параною й не дозволяє мислити ясно. І в цьому немає нічого доброго - як для суспільства в цілому, так й конкретно для тебе.

Тобі не варто боятися приймати рішення, які дозволять захистити себе. А для правильної оцінки власних дій знадобиться усвідомленість і ясність мислення.

Соціальне дистанціювання, карантин, оголошення режиму надзвичайної ситуації - введення цих запобіжних мір не є виправданням того болісного страху, який багато хто відчуває.

Правда полягає в тому, що ти можеш проявити себе як відповідальна людина, здатна приймати мудрі рішення, не охоплена коронавірусною істерією.

Не варто читати кожну новину й слухати кожну приголомшливу або трагічну історію про COVID-19, щоб бути в курсі подій.

Але... це не так просто.

Ось п'ять порад, які дозволять вберегти свій розум від страху:

1. Припини поводитися як одержима.
Постарайся не зациклюватися на темі коронавірусу. Для того, щоб розірвати цикл, зроби глибокий вдих й скажи собі «Стоп.

2. Спрямуй думки на щось інше.
Тримай «в запасі» кілька приємних думок або образів, на які ти зможеш швидко перемикатися, щоб вийти зі стану страху. Це можуть бути спогади про останню відпустку, масаж, смачну їжу або думки про людину, зустрічі з якою завжди піднімають тобі настрій.

3. Встанови обмеження.
Дозволяй собі читати новини, скажімо, максимум три рази в день й впродовж не більше 10 хвилин. Цього часу буде досить, щоб залишатися в курсі останніх подій.
Вимкни повідомлення, які інформують про новини автоматично. Використовуйте таймер на телефоні й інші інструменти-нагадування, які підказуватимуть, коли слід зупинитися й переключитися на іншу тему. Також обмеж час розмов з іншими людьми про коронавірус.

4. Спостерігай за собою.
Ти, мабуть, знаєш, що таке страх (відчуття напруги, уповільнене дихання, тремтіння в тілі), і як він змушує поводитися - кидатися на оточуючих, замикатися в собі, ставати підозрілою, впадати в параною й інше.
Через паніку довкола важко не потрапити в пастку. Зверни увагу на ті моменти, коли починаєш впадати в панічний настрій. Для зміни цього стану, постарайся переключити думки на щось інше.

5. Дбай про себе.
Проявляй співчуття до себе. Незалежно від твого ставлення до цієї проблеми, зараз ми всі переживаємо справді важкі часи. Прощай себе за ті ситуації, коли ти, можливо, потрапляла в пастку страху, й хвали себе тоді, коли вдавалося подолати страх або коли ти зовсім не дозволяла йому оволодіти собою.

Звісно, ти не в змозі на 100% захистити себе від коронавірусу, проте у твоїх силах захистити себе від зараження вірусом страху. Хоча це може бути зовсім нелегко, адже страх, як відомо, дуже спокусливий, й енергетика величезної кількості людей, які відчувають його, здатна змусити думати, що тобі теж слід панікувати. Ні, зовсім не слід.

Страх не є ні твоїм паном, ні слугою. Й ти сама можеш обирати, на що краще витратити свій час та енергію.

Кожен день, кожна мить - це подарунок. Тому знайди в собі сили відчути вдячність за все хороше, що відбувається з тобою, й віднайти душевний спокій - тут і зараз.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»