15 цитат з «Віднесених вітром» Маргарет Мітчелл

15 цитат з «Віднесених вітром» Маргарет Мітчелл

 
Навіщо забивати собі голову тим, чого вже не повернеш, - треба думати про те, що ще можна змінити.


Головною працею американської письменниці Маргарет Мітчелл (1900 - 1949) став знаменитий роман «Віднесені вітром», над яким вона пропрацювала понад 10 років. 


Дія книги відбувається переважно в рабовласницькому штаті Джорджія і хронологічно охоплює Громадянську війну в США та повоєнну Реконструкцію. На тлі цих подій й розгортається основна дія твору.

 

Головна героїня «Віднесених вітром», Скарлетт О'Хара, стала своєрідним втіленням американської мрії та образом жінки зі «старого доброго Півдня» (за що письменницю звинувачували в ідеалізації Конфедерації та підтриманні старих порядків).

 

Після виходу у світ роман мав шалений успіх - в одних лише Сполучених Штатах за перші пів року було продано понад 1 мільйон екземплярів. У 1937-му Маргарет Мітчелл була відзначена за нього Пулітцерівською премією. А через 2 роки на екрани вийшов однойменний фільм Віктора Флемінга, який завоював 8 премій «Оскар» й встановив абсолютний на ті часи рекорд за кількістю отриманих золотих статуеток.

 

15 кращих цитат з роману «Віднесені вітром»:

 

1.

Я не думатиму про це зараз. Подумаю про це завтра.

 

2.

Війни будуть завжди, тому що так влаштовані люди. Жінки - ні. Але чоловікам потрібна війна - і не менше, ніж жіноча любов.

 

3.

На краху цивілізації можна заробити не менше, ніж на її створенні.

 

4.

Навіщо забивати собі голову тим, чого вже не повернеш, - треба думати про те, що ще можна змінити.

 

5.

Сильні люди не люблять свідків своєї слабкості.

 

 

 

6.

Коли спустишся вниз до самого кінця, далі дорога вестиме лише вгору.

 

7.

Чому пам'ять серця слабша від пам'яті шлунку?

 

8.

Життя й вдень доволі схоже на кошмари, а вони мордують мене ще й ночами!

 

9.

Бій - як шампанське: однаково вдаряє в голову і боягузам і героям. Будь-який дурень може стати хоробрим в бою, коли вибір невеликий: не будеш хоробрим, будеш убитим.

 

10.

Краса ще не зробила з жінки леді, а сукня - справжню леді.

 

11.

Людина не може рухатися вперед, якщо її душу роз'їдає біль спогадів.

 

12.

Добре, коли поруч чоловік, коли можна пригорнутися до нього, відчути фортецю його плеча та знати, що між нею і безмовним жахом, який наповзає з мороку, є він. Навіть якщо він мовчить й просто дивиться вперед.

 

13.

Я ніколи не належав до числа тих, хто терпляче збирає уламки, склеює їх, а потім запевняє себе, що полагоджена річ анітрохи не гірша за нову. Що розбите, те розбите. І вже краще я згадуватиму про те, який це мало вигляд, коли було цілим, ніж склею, а потім до кінця життя споглядатиму на тріщини.

 

14.

Ніхто з такою пристрасністю не доводить свою правоту, як брехун, свою хоробрість - як боягуз, свою чемність - як погано вихована людина, свою незаплямовану честь - як покидьок.

 

15.

Життя не зобов'язане давати нам все, чого ми чекаємо. Треба брати те, що воно дає, і бути вдячним лише за те, що це так, а не гірше.