Народжена у вишиванці! Славні українки всіх часів, яких знає весь світ

Народжена у вишиванці! Славні українки всіх часів, яких знає весь світ

Згадаймо про найвідоміших жінок давньої і сучасної України. Нам є ким пишатися, ким захоплюватися і на кого рівнятися! 
 
Без перебільшення та з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку у світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, з'являлися на полотнах всесвітньо відомих художників і створювали всесвітньо відомі полотна власноруч. Вони робили наукові відкриття, виступали на світових сценах, засновували школи та писали книжки.

Тепер жінка у вишиванці з'являється на світових наукових конгресах, під українським прапором гордо стоять наші спортивні красуні, наша прекрасна половина представляє свої мистецькі шедеври на світових майданчиках, ми - у світових благодійних організаціях і на подіумах краси.  

Зі школи запам'яталися розповіді про наших далеких попередниць, овіяних легендами, які ввійшли у світову історію стрімко, впевнено і назавжди. Ми пригадаємо тих наших жінок, які зробили все можливе і неможливе, щоб ми нині могли гордо сказати: «Я - українка!», -  і тих, про яких знаємо зі школи, і тих, про яких ми чули зовсім мало.   

Княгиня Ольга
(приблизно 945 - 962)
Їй було лише 17 років, коли вона стала правителькою Київської Русі - однієї з наймогутніших держав того часу. Мудра, сильна, харизматична княгиня київська. Історики засвідчують, що саме рукою Ольги правилась країна, поки її чоловік Ігор, а згодом і син Святослав були у численних воєнних походах. Вражають усіх відомі легенди про її хитромудру і жорстоку розправу над непокірними древлянами.
Славна бабуся Володимира Великого однією з перших прийняла християнство. Видатна історична постать, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії: прибула до Візантії не як ворог, а як мудрий політик, убезпечивши і зміцнивши власну державу на сотні прийдешніх років. Володимир Великий, у вихованні якого головну роль знову ж таки відіграла бабуся-княгиня, будував власну політику за її прикладом.

Анна Ярославна, або Анна Київська 
(приблизно 1032 - після 1075)

Дочка князя-просвітителя Ярослава Мудрого і королеви Франції, вона була надзвичайно розумною і освіченою. Законодавиця моди на освіченість! Ставши дружиною овдовілого 40-річного Генріха I, вона забезпечила Франції сильного політичного союзника Київську Русь, принесла багатий посаг і подарувала четверо дітей, від яких пішла нова монархічна династія. У Париж Анна привезла майстерно виконане давньоруське Євангеліє, на якому всі наступні монархи під час коронації складали присягу.
Завдяки освіченості та мудрості Анна після смерті чоловіка стала фактично опікункою малолітнього сина-короля, підписуючи укази: «Анна, матір короля Філіпа». Аж до кінця життя вона мала дуже великий вплив на культуру та політику Франції. Прабабця майже 30 французьких королів!

Гальшка Єлизавета Острозька 
(1539 – 1582)
Славна княгиня з роду Острозьких. У своєму заповіті Гальшка Острозька заповіла 6 тисяч кіп литовських грошей на розвиток шпиталю й православної академії, що планував відкрити в Острозі її дядько.
Отож Острозька академія з’явилася з волі й за кошти Гальшки. А ще вона була дуже щедрою у своїх пожертвах на розвиток культури, що дуже важливо і чого забувати не можна.  

Роксолана 
(1506 р. - приблизно 1558 р.)
Портрет Роксолани La Sultana Rossa, художник Тиціан
Або ж Анастасія Лісовська, Рушен, Роксоляна або Роксолана, Хасекі, Хюррем Султан - славетна українка доби ХІV століття. Найяскравіша правителька Османської імперії, яка змогла повернути хід історії так, як потрібно було їй.

У Туреччині вона знана як Хюррем Султан, що означає Радісна султанша. Туди вона потрапила ще 15-річною - в татарський ясир. І могла закінчити своє життя рабинею, якби доля не привела її в гарем султана. Настя полонила його не вродою, а тим, що ані розумом, ані освіченістю не поступалася чоловікові. Вільно листувалася з іноземними правителями, проводила аудієнції, стала фактично повновладною правителькою Османської Імперії. Жінці більше не судилось побачити України, але вона не забула про рідний край: Сулейман у догоду любій Хасекі, матері шести його дітей, заборонив татарам здійснювати набіги на Україну.
Султан Сулейман і султанша Хасекі прожили у шлюбі 40 років. Заради неї він занедбав свій гарем і був  вірним їй аж до смерті. За тисячолітню історію Османської імперії вона єдина, хто була відзначена честю бути похованою поруч з чоловіком-правителем.

Ганна Хмельницька (Золотаренко)

Третя дружина гетьмана Богдана Хмельницького - мудра і прозорлива. Коли чоловік був у походах - видавала власні універсали, які підписувала «гетьманова Богданова Хмельницького Анна», негласно завідувала скарбницею, управляла резиденцією в Суботові.

Олена Пчілка 
(1849 – 1930)
Поетеса, прозаїк і драматург, перекладач та публіцист, педагог і науковець, фольклорист і етнограф, видавець і активна громадська діячка, мудра матір шістьох дітей, зокрема геніальної Лесі Українки. Вона була серед перших українських жінок-видавців та засновників української дитячої літератури. Її вірші та казки, оповідання і п’єси досі навчають найкращих моральних чеснот, людяності, добра і любові до України.
 Славна Леся Українка від матері пройнялася любов’ю до літератури, історії, знанням іноземних мов, успадкувала від неї мужній вольовий характер, ненависть до царизму і національного гноблення, глибокий патріотизм. Олена Пчілка була найпершим читачем, критиком і редактором Лесиних творів.

Пелагея Литвинова
 (1833 – 1904)
Видатна знавчиня українських старожитностей, громадська діячка, етнографка, фольклористка. Завдяки їй вся Європа знає про нашу культуру,  народні звичаї та традиції. Практично немає такої галузі народної культури, яку б оминула увагою у своїх численних краєзнавчих дослідженнях Литвинова: матеріали  з народного ткацтва, рибальства, кулінарії, народних вірувань, традицій, побуту, господарства тощо вона вивчала, систематизувала і представляла світові.
 
Софія Русова 
(1856 – 1940)
Українська педагогиня, письменниця, літературознавиця та громадська діячка, одна з перших борчинь за права жінок в Україні. Вона започаткувала акцію допомоги голодуючим в Україні.
Засновниця Національної ради українських жінок у Празі. Брала участь у роботі чергового Міжнародного жіночого Конгресу Ліги миру та свободи.
А серед ключових принципів її педагогічної концепції  - гуманізм, демократизм, народність, природовідповідність, людяність і добро.

Леся Українка
Видатна українська письменниця, поетеса, перекладачка і культурна діячка. Її твори -  визнані шедеврами світової літератури. Перший свій вірш вона написала у дев’ять років, останній - у 40 років. Всього Леся Українка написала близько 270 віршів, а ще поеми та віршовані драматичні твори. 
Співзасновниця літературного гуртка «Плеяда».  
Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики. Також працювала в ділянці фольклористики (220 народних мелодій записано з її голосу) і брала активну участь в українському національному та жіночому русі. А крім того - це просто наша Леся, наша Мавка, наша українська душа!

Соломія Крушельницька
Легенда оперної сцени, Вагнерівська примадонна XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Федір Шаляпін і інші оперні зірки першої величини. У 1904 році на запрошення Дж. Пуччіні виконала партію Батерфляй в його оновленій опері «Чіо-Чіо-сан» в театрі «Гранде» в Північній Італії. Після її прекрасного виконання ця опера здобула всесвітнє визнання, а зворушений і вдячний Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».  

Олена Казимирчак-Полонська 
(1902 – 1992)
Українська астрономиня. Викладала математику й астрономію, була доценткою кафедри вищої математики. Стала членкинею Міжнародного астрономічного союзу.
Брала активну участь в організації та проведенні всесоюзних і міжнародних астрономічних семінарів та симпозіумів, у виданні праць з вищої математики та програмування шрифтом Брайля. Почесна членкиня Всесоюзного товариства сліпих.

Наталія Полонська-Василенко
Одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України. Її археографічні студії стали одним із джерел розвитку української історичної науки. Дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка, академік Української Вільної Академії наук та Міжнародної Академії наук у Парижі, професор Українського вільного університету у Празі та Мюнхені.

Олена Теліга
«Життя - це боротьба, а боротьба - це справжнє життя», - говорила вона, наша поетеса, публіцистка, літературний критик, діячка ОУН. І довела, що коли треба буде для здобуття перемоги, жінка стане поряд з чоловіком і піде з ним до кінця.
22 лютого Телігу було розстріляно в Бабиному Яру. В камері, де вона перебувала перед розстрілом, знайшли напис, зроблений її рукою: «Тут сиділа і звідти йде на розстріл Олена Теліга». Зверху було викарбувано стилізований під меч тризуб.

Марія Заньковецька
Актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть. Вона увійшла в історію театру як видатна українська трагедійна актриса, що в створюваних сценічних образах уособлювала символ української жінки.

Євгенія Мірошниченко
Наша оперна слава! Відома українська оперна співачка, педагог, професор. Талановита українка з лірико-колоратурним сопрано була солісткою Київського театру опери та балету, виступала на багатьох світових сценах. Євгенія Семенівна за своє життя здобула всесвітнє визнання і отримала багато нагород.

Катерина Білокур
Українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва». Талановита українка, яка дивовижною силою своєї фантазії передавала на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі.  «Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї», - сказав про нашу мисткиню якось Пабло Пікассо. 
Не маючи коштів на фарби, готувала їх сама, не маючи художньої освіти, навчалася у природи. Зображені на її полотнах квіти, овочі, предмети побуту осяяні незвичайним чуттям кольору й сприймаються як величальний гімн природі і людині. Творчість української художниці з села Богданівка належить до найкращих надбань світової культури. 
 
Маруся Чурай
Напівлегендарна українська народна співачка та поетеса часів Хмельниччини. Їй приписують авторство низки відомих у народі пісень: «Ой не ходи, Грицю», «Котилися вози з гори», «Засвіт встали козаченьки» та багато інших, що вже стали народними.

Квітка (Квітослава-Орися) Цісик
Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня «Ти осяюєш моє життя» ( You Light Up My Life ), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року "Оскар" і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму».

Ліна Костенко
Видатна українська письменниця, поетеса, почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Ліна Костенко - лауреатка Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О.Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою президента України та Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.
Її твори перекладено багатьма європейськими мовами. «Невпіймана королева» - так назвав свою статтю про Ліну Костенко Юрій Андрухович.
Наш талант, наша сила, мудрість і гордість, наша Ліна, - так кажемо про неї ми, її сучасники!
Донька Ліни Костенко - відома письменниця і знана в Європі дослідниця літератури Оксана Пахльовська завідує новоствореною кафедрою україністики Римського університету.

Соломія Павличко
(1958 -1999)
Українська феміністська теоретикиня, письменниця, літературознавиця, перекладачка, публіцистка. Заснувала видавництво перекладної наукової літератури «Основи».
Була докторкою філологічних наук, доценткою та професоркою Києво-Могилянської академії, членкинею Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників.

Ада Роговцева
Наша відома акторка театру та кіно, народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний. І досі  продовжує нас дивувати своїм талантом, акторка часто з’являється на телеекранах у сучасних кінострічках та різноманітних проєктах.

Джамала 
(Сусана Алімівна Джамаладінова)
Українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу. Перемогла на 8-му міжнародному конкурсі «Нова хвиля» в Юрмалі та 61-му пісенному конкурсі «Євробачення» в Стокгольмі.

Людмила Семенівна Міляєва
Дійсний член Національної академії мистецтв України (НАМУ), доктор мистецтвознавства, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА), заслужений діяч мистецтв України. Власне 90-річчя вона відзначила на роботі.
Славу і любов народу вона заслужила своєю легендарною, гідною пошани педагогічною діяльністю і подвижництвом у науці. Це підтверджують її 160 масштабних друкованих праць. Мужньо відстоювала «наукову правду», опановуючи «історико-мистецьку цілину», що в ті жорсткі атеїстичні часи далеко не всім було до снаги.

 Україна - країна дуже розумних, красивих і обдарованих жінок.
 
У їхній гарній компанії і 6-разова чемпіонка з фехтування олімпійська чемпіонка  
Ольга  Харлан. А ще - українська Барбі! 


Анджеліна Швачка
Лауреат Шевченківської премії, народна артистка. Її називають українською Кармен.  

Звичайно, цей рейтинг - далеко не повний та не репрезентативний. 
 
Якщо ви не бачите в ньому своїх кумирок - не засмучуйтеся, а знайте: нас, славних українок - дуже і дуже багато!  І перші серед них, звісно, це рідні жінки - наші бабусі-прабабусі, мами, сестри, доньки. У кожної є чому повчитися, кожній є за що вклонитися до самої землі.