Від Ванги до письменників-фантастів: хто передбачав пандемію та світові катаклізми 2020 року


Українці до таких передбачень ставляться скептично, але попит на тематичну фантастику все ж зростає.

Письменники-фантасти та кінороби передбачили пандемію у світі. Сільвія Браун ще 12 років тому у романі «Кінець днів» напророчила пандемію з ознаками пневмонії саме у 2020 році. А фантаст Дін Кунц ще раніше, майже 40 років тому, у своєму романі «Очі темряви» описав смертоносний вірус китайського походження із назвою «Ухань-400». ТСН.Тиждень зібрав пророцтва, що нібито справдились.

Світ вже кілька місяців шаленіє від дивовижних передбачень творчих геніїв - в Америці б’є рекорди продажів призабута з 2008 року книжка вже покійної медіума й екстрасенса Сильвії Браун «Кінець днів: передбачення і пророцтва про кінець світу». Уривком звідти поділилася у Твіттері культова Кім Кардашян: «Приблизно у 2020 році тяжка хвороба, схожа на пневмонію, розповсюдиться по всій земній кулі, атакуючи легені та бронхи, вона буде стійка до всіх відомих досі методів лікування. Зникне так само раптово, як і виникла. Але через 10 років потому знову нападе, а потім геть щезне»

Частий гість шоу Ларі Кінга медіум Сильвія Браун за життя через свої прогнози була визнана винною в інвестиційному шахрайстві, пограбуваннях та махінаціях із цінними паперами. У книзі «Кінець днів» вона не лише точно назвала рік теперішньої пандемії – 2020, але й описала інші перспективи людства – рак переможуть, дітей народжуватимуть лише у воді, війна на Близькому Сході закінчиться у 2050 році.

«Люди ці, автори, вони моделюють певні ситуації, дивляться трошки наперед, але моделі цих ситуацій складаються з певних особистих вражень. Ми знаємо, що є сьогодні, ми знаємо, що є вчора, і давайте спробуємо отакий конструктор побудувати, а шо буде завтра», - пояснює логіку творців письменник і сценарист Андрій Кокотюха.

Що буде завтра, все життя намагається змоделювати інший американський фантаст Дін Кунц. Серед десятків його творів нині зненацька вирвався у бестселери роман сорокарічної давнини «Очі темряви». Зараз про цю книгу згадали, бо там є згадка про вірус під назвою «Ухань-400». За сюжетом книги, це «найважливіша і найнебезпечніша біологічна зброя», яку розробили в Китаї, у дослідницькому центрі в околицях міста Ухань.

Книжка Кунца продається жваво, але портал Snopes провів розслідування та порівняв видання роману «Очі темряви» різних років з тими фрагментами, які зараз циркулюють у мережі. Автори розслідування з’ясували, що у першоджерелі немає жодної згадки про Ухань, а розробником біологічної зброї названа Росія, а не Китай. Утім здатність прогнозувати події, передбачати як будуть реагувати на них світові уряди та панікувати прості люди - все одно змушує затамовувати подих.

Книги, фільми, віщуни - у світі заговорили про передбачення щодо пандемії коронавірусу-2020, які начебто справджуються сьогодні. Вірити всьому не треба, утім, зверхньо до творців цих передбачень теж ставитися не варто.  

Як от від фільму «Зараза» Стівена Содерберга, він  пройшов непоміченим 9 років тому, а зараз він б'є рейтинги за результатами пошуку в усіх країнах, а його сценариста Скотта Бернса вже зарахували до переліку таємних правителів світу. Від такого кіно справді моторошно. Бо в «Заразі» як під копірку відтворена нинішня ситуація із пандемією.  І дехто  може побачити зиск саме в цьому - налякані ми стаємо нерозумні та керовані.

Цікавий збіг, що походження вірусу - одна з гіпотез у фільмі, так само як і сьогодні теж гіпотеза, начебто від кажана. Але чи здатні такі здогадки позбавити нас тверезо мислити.

«З гумором ставлюся. Ми люди реалістичні, ми розуміємо походження цього вірусу, причини та наслідки. Тому на це поведуться люди, які емоційно впливові, так. Від цих факторів, які вірять в гадання, вірять в якісь там передбачення, ми не такі, ми інші», - так відповідають українці.

Інколи ці історії можуть носити ознаку державної таємниці. Фантазія кіношників багата на ідеї для реальної війни. У пресу просочилася таємна інформація про триденну нараду 20 сценаристів Голівуду із верхівкою Пентагону для розробки можливих сценаріїв терористичних загроз одразу після подій 11 вересня 2001 року. А після фільму «Залізна людина» його творці допомагали армії США у розробці моделі реального броньованого костюма, оснащеного вбудованою зброєю і комп’ютером.

Утім хвиля убивчих прогнозів від віщунів усілякого калібру вже сама по собі стала паралельною епідемією. Бо тих, хто вірить у заряджену воду у нас не меншає, а інколи, здається, навіть більшає. 

Останній популярний потойбічний прогноз - Ванга напророчила страшну пандемію у 2020 році, і цікавий порятунок – пити горілку, вогняну воду.

Знаний карпатський мольфар Михайло Нечай, якого зарізали у його ж хаті, ще 10 років тому стверджував, що саме зараз, у 2020 році,  світ накриє велике лихо, що прийде в Європу з Китаю. Начебто з’являться кордони, які зникли, порушаться відносини як між людьми, так і між державами, а страх заполонить світ.

Хоч які прогнози давали мольфари, але дуже потішив випадковий  перехожий - так на епідемію і карантин дивиться не кожен.

«Оця епідемія - вона ж нас сплотила трохи! Що люди дома залишились, з дітьми, з жінками, розумієте? Це дуже добре! Оце горе, воно змушує людей призадумуватися хоч трошки», - каже чоловік.

Автор: Костянтин Грубич

Популярні дописи з цього блогу

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе