Що вам зручно, а що ні - вирішуєте лише ви

Що вам зручно, а що ні - вирішуєте лише ви

 

- Олено, а чому ви каву не у нас купуєте? У нас дуже смачна кава, й коштує недорого.

 

Я ходжу в цю кондитерську за мигдальним рогаликом або шоколадним круасаном. 

 

Ще у них чудові кексики з кремовою шапочкою, божественна чіабата, крихітні тарталетки з ягодами, й коржики з горіхами та чорносливом. 

 

Напевно, й кава у них смачна. Але каву я купую в сусідній кондитерській. Лише з однієї причини: вони наливають каву в керамічну чашку.

 

Не в паперовий стаканчик на винос, а в нормальну керамічну чашку. Теж на винос, і з цією чашкою можна сидіти на лавці під деревом біля квітучих півоній. Дивитися на людей, які кудись поспішають. На повненького джмеля, який діловито облітає братки й конюшину. На рудого щокатого кота, який милується своїми лапами й хвостом. Виставляє їх, як трофеї, явно вважає їх найгарнішими лапами у світі. Ще можна дивитися на немолоду пані з величезним ротвейлером, вона каже йому «Пане» й звертається на «ви», а він дивиться на неї, як на Велику Собачу Богиню.

 

- Знаєте, - кажу я дівчині за касою, - господиня сусідньої кондитерської розуміє життя. Вона наливає каву в чашку. Вона не боїться, що я кудись втечу, що я не поверну цю чашку в кондитерську, а залишу її на лавці, що я її розіб'ю. Вона розуміє, як це пити каву з керамічної чашки й дивитися на джмеля. І вона, до речі, не ображається, що випічку я беру у вас.

 

- Ой, але це ж так не зручно. А так взяв стаканчик й побіг далі у справах.

 

- Я можу собі дозволити цю незручність.

 

Розумієте, бути зручним, за великим рахунком - це бути стандартним. Не заважати, не створювати чергу, не просити зайвого. Зручні люди не займають зайвого місця, вони не претензійні, заради них не треба напружуватися.

 

Однак зручна для батьків дитина - це не пристосована до життя доросла особа. 

 

Зручна доросла людина - це людина без ресурсів на власне життя.

 

Нормальне життя - це коли в ньому є місце для всього й на все є свій час. 

 

Є час бігти у справах і є час дивитися на рудого кота. Є час для купованих пельменів і є час для святкового обіду. Є час кросівок і час високих підборів. Час ошатних суконь і час збирати волосся у хвостик. Є час бути переможцем і час нічого не хотіти. Є час вдиху і час видиху.

 

Що вам зручно, а що ні - маєте вирішувати лише ви. 

 

Лише ви можете вирішувати, якої довжини має бути ваша спідниця і якої висоти ваші підбори. Що вам їсти, куди йти, і про що мріяти.

 

За матеріалами Олени Пастернак

Популярні дописи з цього блогу

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе