Вона змогла: 10 найкращих фільмів про жінок, які самі зробили себе

Ми живемо в дивовижний час, де двері в країну під назвою «Успіх» відчинені перед будь-якою людиною, чоловіком або жінкою. Але так було не завжди. Часто жінкам доводилося долати гендерні стереотипи або расову упередженість, жертвувати особистим щастям або здоров'ям, щоб довести довколишнім свою значущість і залишити слід в історії.

 

Героїні цих фільмів - сильні жінки, які жили в різні часові періоди, представляли різні соціальні верстви й раси, володіли різними здібностями. Але їх всіх об'єднує одне: попри удари долі, вони вставали й рухалися далі. До того часу, поки не досягали успіху й визнання.

 

10 найкрутіших фільмів про self-made жінок:

 

1. «Великі очі» (2014)

Маргарет Ульріх - художниця. Примітна особливість її картин - герої з великими й виразними очима. На одній з вуличних виставок Маргарет знайомиться з Уолтером Кіном. Невдовзі вони одружуються й підприємливий чоловік переконує довірливу дівчину продавати свої роботи під його ім'ям. Що більшої популярності набувають картини, то відчайдушнішими стають спроби Уолтера зберегти сімейний секрет.

 

Реальна Маргарет Кін


Біографічна стрічка Тіма Бертона заснована на життєвій історії художниці Маргарет Кін. Режисер є власником колекції її картин. Також в 90-х роках Маргарет написала для Бертона портрет його коханої.

 

2. «Чорний лебідь» (2010)

Ніна Сайрес живе балетом. Вона красива, працьовита, відчайдушно прагне слави, але дуже невпевнена в собі. Коли Ніна отримує головну роль у новій постановці «Лебединого озера», вона повністю віддає себе танцю.

 

Втома від посиленої роботи, смак тріумфу, що вислизає, бажання довести собі й довколишнім свою цінність доводять героїню до божевілля. У фінальному фуете кружляє вже не Ніна, це – «чорний лебідь», що поглинув її душу та тіло.

У своїй кінострічці режисер Даррен Аронофскі показав контраст світу витончених балерин: тонку грань між красою й титанічною працею. Закривавлені ноги, мозолі, критично низька вага - ціна, яка ховається за грацією, легкістю та ніжними силуетами.

 

3. «Ерін Брокович» (2000)

Ерін Брокович - мати-одиначка з трьома дітьми. У пошуках роботи вона потрапляє в офіс маленької юридичної компанії й стає помічником з правових питань. Відсутність досвіду та надто яскравий зовнішній вигляд викликають недовіру колег, але своєю наполегливістю, цілеспрямованістю й працьовитістю Ерін не лише завойовує прихильність працівників фірми, а й майже самостыйно викриває енергетичну компанію-гіганта, яка протягом багатьох років отруювала водопостачання міста.


Реальна Ерін Брокович

 

Фільм Стівена Содерберга - реальна історія про правозахисницю й активістку Ерін Брокович. Джулія Робертс так майстерно зобразила життя й досягнення Ерін, що за свою акторську гру отримала безліч кінонагород, серед яких - омріяний «Оскар».

 

4. «Небезпечний елемент» (2019)

Марія Склодовська переїжджає в Париж з Польщі в 1890 році, мріючи отримати професію медика. У лабораторії Університету природних наук вона проводить небезпечні експерименти з ураном, за що керівництво навчального закладу позбавляє її можливості продовжувати свою роботу. Незабаром Марія знайомиться з П'єром Кюрі й разом вони з головою поринають у світ новаторських досліджень, результатом яких стає відкриття радію й полонію. Але боротьба Марії ще попереду: Нобелівський комітет упереджено ставиться до ролі жінки в науці й ставить під сумнів її внесок у відкритті нових хімічних елементів.

Реальна Марія Склодовська-Кюрі


Прототипом головної героїні стала жінка-науковець Марія Склодовська-Кюрі. Все своє життя вона присвятила науці, але за свої відкриття Марія поплатилася здоров'ям: померла від анемії, викликаної тривалим впливом радіоактивних елементів.

 

5. «Доброго ранку» (2010)

Беккі Фуллер працьовита й талановита, але керівництво місцевої програми теленовин не помічає її зусиль й звільняє журналістку. Беккі недовго горює та влаштовується продюсером «Ранкового шоу» - колись популярної програми на центральному телебаченні. Тепер їй належить підвищити рейтинги шоу. Але чи вистачить Беккі ентузіазму залагодити розбіжності між ведучими: легендарним журналістом й колишньою королевою краси?

 

Цілеспрямованість й наполегливість Беккі приваблюють й заряджають весь колектив працездатністю. Її зусилля не минають даремно: приходить популярність, нова любов, а головне - нова сім'я, хай поки й телевізійна.

 

6. «Приховані фігури» (2016)

Кетрін Дж. Джонсон, Дороті Воган і Мері Джексон - видатні жінки, які працювали в NASA і були мозковим центром однієї із найбільших операцій в історії космонавтики: запуск ракети з Джоном Гленном на орбіту. Це приголомшлива подія перевернула ставлення до жінок у сфері управління космічними польотами, прикувала увагу всього світу й послужила стартом для освоєння космосу американцями.


«Приховані фігури» - один з найяскравіших фільмів про вихід в космос, заснованих на реальних подіях. Він базується на історії про трьох афроамериканських жінок-математиків, яку описала в своїй книзі письменниця Марго Лі Шеттерлі. Екранізована драма режисера Теда Мелфі так сподобалася глядачам й кінокритикам, що отримала три номінації на премію «Оскар».

 

7. «Джой» (2015)

Джой - талановита й винахідлива. З дитинства мала безліч різноманітних інженерних ідей, які прагнула втілити в життя. У дорослому віці Джой також не сидить на місці й постійно щось конструює, але життєві труднощі не дають їй можливості реалізувати свій потенціал. Один швидкоплинний випадок стає спусковим гачком для прориву творчого натхнення й жінка винаходить «диво-швабру». Завдяки цій ідеї, а також працьовитості та наполегливості, Джой вдалося з простої матері-одиначки стати однією з найуспішніших жінок-підприємців у світі.


Джой Мангано, чия життєва історія лягла в основу фільму, не зупинилася на досягнутому після успіху «диво-швабри». Вона заснувала свою компанію й запатентувала ще понад 100 винаходів.

 

8. «Міс Поттер» (2006)

Беатріс - художниця, яка малює ілюстрації до книг. На її кумедних картинах «оживають» полохливі кролики й кумедні гуски, мама-миша заколисує перед сном мишенят, а їжачиха розповідає на ніч казки маленьким їжачкам. Прагнучи показати світу книгу зі своїми ілюстраціями, героїня знайомиться з молодим видавцем Норманом. В результаті Беатріс отримує все, про що мріяла - визнання й любов. Але тепер їй доводиться боротися з вимогами батька, який вважає, що основне призначення жінки - стати добропорядною дружиною чоловіка свого соціального класу.

Реальна Беатріс Поттер

 

Беатріс Поттер - відома художниця й письменниця. Ілюстратор багатьох книг, творець потішних дитячих персонажів, в тому числі популярного кролика Пітера. Все життя Беатрис присвятила роботі, а також збереженню довколишнього середовища.

 

9. «Коко до Шанель» (2009)

Габріель Шанель, осиротівши в юному віці, потрапляє в сувору школу при монастирі. Тут вона вчиться шити й вишивати, а вечорами співає в місцевих кафе та барах. Завдяки одній зі своїх невигадливих пісеньок, в якій були слова «Co co ri co», Габріель отримала прізвисько «Коко». На одному з раутів дівчина привертає увагу заможного джентльмена Етьєна Балсана. Занурившись у світ багатого шанувальника, Габріель розуміє, що суспільство потребує трансформації стилю, й саме вона здатна навчити світ одягатися по-новому: неабияк, свіжо й водночас елегантно.

Реальна Коко Шанель

 

Коко Шанель - одна з найбільш іменитих дизайнерів XX століття. Переживаючи особисту трагедію, Коко ввела в моду «маленьку чорну сукню», навіть не підозрюючи про те, що на багато десятиліть вона стане символом елегантності, простоти й скромної чарівності.

 

10. «Начальниця» (2017)

Софія - молода дівчина, яка намагається відокремитися від батьків й жити самостійно. Накопичений стос неоплачених рахунків штовхає її в чарівний світ онлайн-продажів. Шукаючи вінтажні речі, молода бізнеследі робить колоритні фото й перепродує їх на e-bay. Невтомний ентузіазм й самовіддана праця приносять свої плоди: зовсім скоро Софія відкриває власний онлайн-магазин, якому судилося принести своїй власниці перший мільйон. Софія Аморусо Цікава історія про засновницю онлайн-рітейлера «Nasty Gal» Софії Аморусо.


Чудовий мінісеріал надихне всіх, хто не вірить, що здійснити свою мрію можна навіть не маючи солідних вкладень. Креативність, працьовитість та рішучість - одвічні супутники успіху.

 

Деякі з цих фільмів засновані на реальних подіях, інші - художня вигадка й фантазія режисера. Але всі ці стрічки розповідають історії жінок, які не побоялися змінити себе, розвивалися, рухалися вперед й добилися своєї мети, іноді заплативши за це високу ціну.