Гострі та не завжди політкоректні висловлювання Його Високості принца Філіпа

 

Герцог Единбурзький був відомим, як один з наймудріших та доволі розважливих членів британської королівської сім'ї, який водночас відрізнявся екстравагантним почуттям гумору, гострими (а часом й вельми неоднозначними) висловлюваннями й власним поглядом на все, що відбувається. 

 

Його любили і члени сім'ї, і працівники палацу, і прості британці, а його працьовитість, вірність короні й відповідальне ставлення до королівських обов'язків закріпили за ним негласний статус найшановнішого члена британської королівської сім'ї.

 

9 квітня 2021 року о 12:00 за лондонським часом палац опублікував офіційну заяву, в якій повідомив, що принц Філіп помер - Сполучене Королівство занурилося в жалобу, а його піддані висловлюють співчуття королівській сім'ї та Її Величності.

 

Пропоную згадати найяскравіші та найпровокаційніші цитати чоловіка королеви Єлизавети, які нагадають про те, яким він був.

 

1.

У 1966 році принц Філіп спровокував громадське обурення, заявивши: «Британські жінки не вміють готувати».

 

2.

Якось на виставці мистецтв древніх ефіопів чоловік королеви Єлизавети пробурмотів: «Що-небудь подібне могла б притягти моя дочка зі шкільного уроку з образотворчого мистецтва».

 

3.

Відповідаючи на питання, чи хотів би він відвідати Росію, герцог Единбурзький повідомив: «Я б дуже хотів поїхати в Росію, хоча ці виродки й повбивали половину моєї родини».

 

4.

Під час рецесії 1981 року: «Усі казали, що у нас має бути більше вільного часу. Тепер вони скаржаться, що безробітні».

 

5.

«Якщо у чогось є чотири ніжки, і це не стілець, якщо у нього два крила, він літає, але не є літаком, і якщо він плаває, але не є підводним човном, китайці його з'їдять».

 

6.

На вечері з прем'єр-міністром Італії Джуліано Амато в Римі принцу Філіпу запропонували на вибір кілька місцевих вин. На що Його Високість вигукнув: «Дайте мені пива. Неважливо навіть якого, просто принесіть пива!»

 

7.

Розмовляючи з виконавцем Томом Джонсом в 1969 році: «Чим ви полощете горло? Галькою? Серйозно, дуже складно зрозуміти, як можна досягти такої неймовірної популярності, виконуючи найогидніші, на мій погляд, пісні».

 

8.

Під час візиту до Кенії принц Філіп брав з рук місцевої жительки статуетку і раптом запитав: «Ви ж жінка, я не помиляюся?».

 

9.

А у мешканця Кайманових островів чоловік королеви Єлизавети запитав наступне: «Хіба більшість з вас не нащадки піратів?».

 

10.

«Як вам вдається змусити місцевих водіїв не пити достатньо довго, щоб скласти іспит?», - звернувся принц Філіп до інструктора з водіння з Шотландії.

 

11.

«Якщо гравець в крикет, приміром, раптово вирішив піти в школу й забити безліч людей до смерті крикетною битою, що він міг би зробити доволі просто, ви б заборонили крикетні бити?» (В 1996 році на фоні закликів заборонити вогнепальну зброю після стрілянини в початковій школі Данблейні).

 

12.

Коли на автостоянці Кембриджського університету співробітник закладу не впізнав герцога Единбурзького, той назвав його «чортів дурень».

 

13.

У 1998 році під час розмови зі студентом, який подорожував по Папуа-Новій Гвінеї: «Так значить, вам вдалося залишитися не з’їденим?».

 

14.

Під час королівського туру в Канаду в 1969 році: «Я оголошую це відкритим, що б це не було».

 

15.

«Глухі? Якщо ви слухаєте таку музику з близької відстані, так і не дивно, що ви глухі», - сказав принц Філіп дітям з Британської асоціації глухих, що стоять неподалік від карибського традиційного ансамблю ударних інструментів на заході в Кардіффі.

 

16.

«Ваша країна - одна з найбільш сумно відомих центрів торгівлі вимираючими видами у світі», - заявив герцог в Таїланді в 1991 році після вручення нагороди за збереження природи.

 

17.

Одного разу герцог Единбурзький звернувся до групи британських студентів в Китаї зі словами: «Якщо ви тут залишитеся довше, то у всіх вас очі стануть розкосими».

 

18.

«О ні, я ж можу заразитися якоюсь жахливою хворобою» (В Австралії в 1992 році, коли принца Філіпа попросили погладити коалу).

 

19.

У Німеччині в 1997 році чоловік королеви Єлизавети привітав канцлера Німеччини Гельмута Коля на торговому ярмарку як «Рейхсканцлера». Останнім німецьким лідером, який використовував цей титул, був Адольф Гітлер.

 

20.

«Ти надто товстий, щоб бути космонавтом», - сказав принц 13-річному Ендрю Адамсу, який повідомив йому, що хоче полетіти в космос.

 

21.

Під час виступу Елтона Джона у 2001 році принц Філіп сказав: «Я б хотів, щоб він вимкнув мікрофон».

 

22.

«Ти виглядаєш як терорист-смертник», - повідомив чоловік королеви молодій жінці-офіцеру в бронежилеті на острові Льюїс, у 2002 році.

 

23.

«Діти ходять до школи тільки тому, що їхні батьки не хочуть, щоб вони були вдома».

 

24.

На питання журналіста про те, коли принц Чарльз займе трон, герцог Единбурзький відповів: «Ви питаєте мене, чи збирається королева вмирати?».

 

25.

У 2003 році герцог Единбурзький так оцінив національний костюм президента Нігерії, який він обрав для офіційної зустрічі з британською королевою та принцом Філіпом: «Ви одяглися так, немов уже готові відійти до сну!»

 

26.

У розмові з герцогом мешканець Австралії представив Його Високості свою дружину, як доктора філософських наук, зазначивши, що вона «набагато важливіша» за нього самого. Принц Філіп жартома відповів: «О, у нас в родині така ж проблема».