15 ознак психологічної зрілості за Абрагамом Маслоу

Психологічна зрілість - важлива складова при оцінці стану власної психіки. 

 

Зрілість сприяє розкриттю всіх здібностей та талантів людини, допомагає процвітанню як в духовному плані, так і матеріальному. 
 
Цей список стане в пригоді тим, хто любить якісну їжу для розуму й всіляко підтримує своє інтелектуальне зростання.

Сам Абрагам Маслоу вважав, що особистості, які мають нижче перелічені якості, становлять лише 1% населення і є таким собі зразком «якісної людини».

 
15 ознак зрілої особистості за Абрагамом Маслоу:

1.
Адекватне сприйняття дійсності, вільне від впливу актуальних потреб, стереотипів, забобон, інтерес до незвіданого.

2.
Прийняття себе та інших такими, які вони є, відсутність штучних, хижих форм поведінки й неприйняття такої поведінки з боку інших.
 
3.
Спонтанність проявів, простота й природність. Дотримання встановлених ритуалів, традицій і церемоній, однак ставлення до них з належним почуттям гумору. Це не автоматичний, а свідомий конформізм на рівні зовнішньої поведінки.

4.
Ділова направленість. Такі люди зазвичай зайняті не собою, а своїм життєвим покликанням. Вони співвідносять свою діяльність з універсальними цінностями й схильні розглядати її під кутом зору вічності, а не поточного моменту. Тому вони певною мірою філософи.

5.
Позиція відстороненості стосовно багатьох подій. Це допомагає їм відносно спокійно переносити неприємності й бути менш схильними до зовнішніх впливів. Такі люди часто схильні до самотності.

6.
Автономія й незалежність від оточення; стійкість до впливу фрустраційних факторів.

7.
Свіжість сприйняття: знаходження щоразу нового у вже відомому.

8.
Граничні переживання, які характеризуються відчуттям зникнення власного Я.

9.
Почуття єдності з людством в цілому.

10.
Дружба з іншими людьми здатними до самоактуалізації: вузьке коло людей, стосунки з якими дуже глибокі. Відсутність проявів ворожості в міжособистісній взаємодії.

11.
Демократичність у взаєминах. Готовність вчитися в інших.

12.
Стійкі внутрішні моральні норми. Гостро відчувають добро та зло: орієнтовані на цілі, а кошти завжди їм підпорядковуються.

13.
«Філософське» почуття гумору. Ставлення з гумором до життя в цілому і до самого себе, чиясь ущербність або негаразди ніколи не вважаються смішними.
14.
Креативність, яка не залежить від того, чим людина займається, і що проявляється у всіх її діях.

15.
Критичне ставлення до тієї культури, до якої вони належать: обирається позитивне й відкидається негативне. Відчувають себе більше представниками людства в цілому, ніж однієї культури.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе