10 лайфхаків, як досягнути мети



У тебе є мета, але ти не знаєш, як її досягти? Ось кілька лайфхаків, які можуть допомогти в складній ситуації.

1. Забажай цього по-справжньому
Найчастіше люди вважають, що повинні щось зробити, і це зобов'язання тільки заважає. Переведи мету з необхідної в дуже бажану. Думай про неї позитивно: «Що хорошого станеться, коли я її досягну», а не «Як все буде погано, якщо мета не буде досягнута».

2. Перевір мету на SMART *
Під цією абревіатурою ховаються основні характеристики цілі: конкретна, вимірна, досяжна, доцільна, обмежена в часі. Саме тому «замок в горах» - не мета, а мрія, а ось «заощадження в певній сумі на перший внесок за іпотеку» - мета.

* SMART (specific, measurable, attainable, relevant, time-bound )- абревіатура, компоненти якої є критеріями постановки завдань, приміром у проектному управлінні, менеджменті чи особистому розвитку. Вважається, що відповідність завдань цим критеріям значно збільшує ймовірність їх реалізації та здобутку кінцевої мети.



3. Розділи шлях на дрібні кроки
І виконуй 1-5 таких кроків в день або тиждень (в залежності від мети).

4. Записуй кроки в календар
А потім їх можна викреслювати та відчувати наближення до мети!

5. Запровадь нагороди і покарання
Якщо ти слідувала плану, винагороди себе теплою ванною або цікавою книжкою. Якщо почала відставати - придумай штраф. Наприклад, це може бути невелика сума в скарбничку замість ранкової кави в кафе на розі.

6. Продовжуй рух
Навіть якщо ти відстала від початкового графіка, не здавайся на півдорозі. Перероби його з урахуванням нових обставин й продовжуй.

7. Обери тактику для натхнення
Одним допомагають думки про те, що сьогодні вони зробили ще один крок. Іншим приємно думати, які вони будуть щасливі, досягнувши мети. Треті читають мотиваційну літературу й поводяться так, ніби вже досягли мети. Візуалізація успіху теж допомагає!

8. Запам'ятай слово «поки»
Воно може більше, ніж здається. Ти поки не досяг мети, але прагнеш до неї.


9. Відзначай великі перемоги
Наприклад, кожну круглу суму, відкладену на майбутнє, або кожну повністю готову главу книги.

10. Не зупиняйся через невдачі
Страх перед невдачею заважає багатьом. Постарайся сприйняти це як тимчасову перешкоду на шляху до мети. А якщо її неможливо досягти в нових обставинах, придумай інше формулювання. У будь-якому випадку ти намагалася і чогось навчилася!

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»