«Немає пристрасті - немає страждань» - вчення Будди, яке варто прочитати кожному


Будда - означає «пробуджений» або «знаючий». Свого часу Сіддхартха Гаутама був великим духовним наставником й засновником Буддизму в стародавній Індії. У більшості буддистських традицій він вважається Верховним Буддою.

Сіддхартха - центральна фігура в буддизмі, й відомості про його життя, вчення та чернечі принципи, після його смерті були систематизовані й увічнені його послідовниками.


10 важливих життєвих уроків Будди, які потрібно знати кожному:

1. Починай з малого
Глечик наповнюється поступово, крапля за краплею. Кожен майстер колись був дилетантом. Всі ми починаємо з малого, не нехтуй малим. Якщо ти послідовний й терплячий, ти досягнеш успіху! Ніхто не зуміє здобути перемогу всього за одну ніч: удача приходить до тих, хто готовий почати з малого й старанно працювати, поки глечик не наповниться.

2. Думки матеріальні
Наша свідомість - це все. Ти те, про що думаєш. Якщо людина говорить або діє з поганими думками, її переслідує біль. Якщо ж людина говорить та діє з чистими намірами, за нею слідує щастя, яке, як тінь, ніколи її не залишить. Щоб правильно жити, необхідно наповнити мозок «правильними» думками. Правильне мислення дасть все, що забажаєш; неправильне мислення - зло, яке в врешті-решт зруйнує тебе.

3. Пробач
Стримувати гнів - все одно, що схопити гаряче вугілля з наміром кинути його в когось, але обпечешся саме ти. Коли ти звільниш тих, хто ув’язнений в темниці непрощення, ти звільнишся з цієї в'язниці сам. Ти нікого не зможеш гнітити, не гноблячи й себе теж. Вчися прощати. Вчися прощати швидко.


4. Твої вчинки мають значення
Щоб розвиватися, ти повинен діяти; щоб швидко розвиватися, діяти треба щодня. Слава - для всіх, але пізнати її зможуть лише ті, хто постійно діє. «Бог дає кожному птахові черв'яка, але не кидає його в гніздо». Будда сказав: «Я не вірю в долю, яка звалюється на людей, коли вони діють, але я вірю в долю, яка звалюється на них, якщо вони не діють».

5. Намагайся зрозуміти
Ми припинили боротися за правду, ми почали боротися лише за себе. Спершу спробуй зрозуміти ти, й лише потім зроби все, щоб зрозуміли тебе. Ти повинен докласти всіх зусиль, щоб зрозуміти іншу людину. Вислухай її, зрозумій її точку зору, й ти віднайдеш спокій. Зосередься на тому, щоб бути щасливим, а не мати рацію.

6. Перебори себе
Краще перемогти себе, ніж виграти тисячу боїв. Тоді перемога - твоя. Її в тебе не зможуть забрати ні ангели, ні демони, ні рай, ні пекло. Щоб перемогти себе, слід перемогти власний розум. Ти повинен контролювати свої думки. Вони не повинні вирувати, як морські хвилі. Ти можеш думати: «Я не здатен контролювати власні думки. Думка приходить, коли їй заманеться». На що я відповім: «Ти не можете заборонити птаху пролітати над тобою, але безсумнівно, можеш перешкодити йому звити гніздо у тебе на голові».

7. Живи в гармонії
Гармонія приходить зсередини. Не шукай її зовні. Не шукай зовні те, що є лише у твоєму серці. Часто ми шукаємо гармонію зовні, лише щоб уникнути правдивої реальності. Гармонія - це не нова робота, не нова машина чи новий шлюб. Гармонія - це всесвіт в душі, й він починається з тебе.


8. Дякуй
Подякуй за те, що якщо ти й не вчився багато, то зрештою, не витратив багато часу, а якщо й втратив час, то принаймні не захворів, якщо ж захворів, то хоча б не помер. Завжди знайдеться щось, за що варто подякувати. Не будь таким песимістом, що на хвилину, навіть під час сварки, ти не в змозі згадати хоча б десять речей, за які варто бути вдячним. Не всі змогли прокинутися сьогодні вранці. Вчора деякі заснули востаннє. Вдячне серце зробить тебе великим!

9. Будь вірним тому, що знаєш
Ми знаємо чимало, але не завжди робимо те, що знаємо. Якщо ти зазнаєш невдачі, це станеться не тому, що ти не знав що робити. Це станеться через те, що ти не зробив того, що знав. Зосередься на думках про те, ким ти хочеш стати, поки у тебе не з'явиться непоборне бажання це довести.

10. Подорожуй
Життя - це подорож! Я щасливий й задоволений сьогоднішнім днем. Не відкладай своє щастя на невизначений термін, прагнучи досягти мети, яка, як ти гадаєш, зможе зробити тебе щасливим. Подорожуй сьогодні. Насолоджуйся подорожжю.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»