6 ефективних вправ для відпочинку очей


У сучасному енергійному світі нашим очам доводиться постійно перебувати в активному стані та отримувати зайве навантаження. Ми багато читаємо, велику кількість часу проводимо перед екранами смартфонів, комп'ютерів та інших гаджетів. Це може викликати не лише втому очей й проблеми із зором, але й головний біль та глаукому.
Позаяк неможливо повністю захистити себе від різноманітних сучасних пристроїв, варто спробувати скоротити їх використання та почати виконувати спеціальні тренування для очей.

Ефективні вправи для відпочинку очей впродовж дня:

1. Підготовча вправа
Вона покращує кровообіг довкола очей й готує їх до інших вправ. Змочіть рушник у теплій воді й прикладіть до обличчя, щоб закривало брови, очі та щоки. Через три хвилини змініть його на рушник змочений у холодній воді. Якщо є бажання, можна зробити такий компрес кілька разів. Але завжди потрібно закінчувати процедуру холодним рушником. Далі зробіть масаж обличчя: теплим рушником ніжно протріть всі частини лиця, окрім очей - їх легенько похлопайте кінчиками пальців. До того ж можна зробити окремий масаж повік: впродовж кількох хвилин помасажуйте заплющені очі м'якими круговими рухами, не натискаючи на очні яблука. Далі можна починати основні вправи.

2. Обертання
Вправи для очей (спрямовані на очне яблуко) дуже ефективні. До всього іншого при регулярному виконанні зміцнюють очні м'язи, можуть навіть покращити форму очей.

Почнімо.
Можна виконувати сидячи або стоячи, як зручно. Головне, щоб плечі були розслаблені, шия була рівна й погляд спрямований вперед. Спочатку подивіться праворуч, потім повільно переведіть погляд на стелю, потім на секунду прикрийте очі, погляньте ліворуч, а потім на підлогу. Повторіть це тренування за годинниковою стрілкою, потім проти.
Час для занять - 2 хвилини. 2 підходи по 10 повторень.

3. Використовуємо долоні
Потріть руки впродовж декількох секунд, поки вони не стануть теплими. Потім прикладіть долоні до очей: пальці повинні перебувати на лобі, а зап'ястя - на щоках. Однак не притискайте руки до очних яблук, створіть просто своєрідну печерку перед очима. Прикрийте повіки й розслабтеся, уявіть, ніби очі поглинають темряву, підживлюються нею. А також заряджаються від тепла й енергії ваших рук. Ви повинні відчути розслаблення, м'якість в очах й загальне заспокоєння. Тримати руки можна від 30 секунд до 5 хвилин, дивлячись скільки вам необхідно для досягнення рекомендованого стану. До речі, перед тим як відкрити очі, спочатку заберіть руки з обличчя, а лише потім відкривайтеся світу.

4. Зміна фокуса
Перед початком вправ для очей тіло повинно бути розслабленим, дихання рівним. Витягніть одну руку перед собою у вільному кулаці, великий палець тримайте вгору. Всю увагу сконцентруйте на ньому. Якщо ви відволікатиметеся, вправа не вийде. Не відриваючи погляду від пальця, поступово наближайте його до обличчя, до того часу, поки більше не зможете фокусуватися на ньому. Зупиніться, зробіть пару глибоких вдихів й відведіть палець в початкове положення, увагу зберігайте лише на ньому. Повторіть рух з пальцем 10 разів.

5. Вправа з відстанню
Необхідно зосередитися на якомусь віддаленому предметі, легше це зробити, звісно, якщо він не рухається. Можна подивитися на дальній предмет у квартирі, якщо ви перебуваєте у великому приміщенні, або крізь вікно на віддалений будинок. Зосередьтеся на об'єкті якомога сильніше. Але в жодному разі не напружуйте очі й обличчя. Глибоко вдихніть, а потім повільно переведіть свій погляд на інший, такий же віддалений, предмет. Уявіть, що ваші очі ніби поглинають зображення, яке ви бачите. Продовжуйте дивитися на довколишні предмети/об'єкти (які перебувають на різній відстані), зупиняючись на кожному на кілька секунд. Робіть таку вправу впродовж 3-5 хвилин.

6. Вісімка
Уявіть, що на відстані 2-3 метрів від вас на підлозі знаходиться великий предмет у формі вісімки (або знаку нескінченості), і вам потрібно обвести його очима по всіх лініях та вигинах Виконайте цей маршрут спочатку в одну сторону, потім в іншу. Потрібно зробити по 2-3 підходи.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»