21 золоте правило сучасного етикету

21 золоте правило сучасного етикету

Етикет - це коли поводишся краще, ніж це необхідно.


Правила етикету - це елементарні правила поваги та ввічливості, які працюють в обидві сторони. Ви проявляєте їх до довколишніх, а довколишні проявляють їх до вас. Таким чином виграють всі. Але існує кілька нюансів, які треба пам’ятати кожній людині, яка поважає себе:

 

1. Ніколи не приходьте в гості без попередження. Якщо вас відвідали без попередження, можете дозволити собі бути в халаті та бігудях. Одна британська пані говорила, що при появі непроханих гостей вона завжди одягає туфлі, капелюшок та бере парасольку. Якщо людина їй приємна, вона скаже: «Ой, як вдало, я щойно прийшла!». Якщо неприємна: «Ой, як шкода, я вже мушу йти».

 

2. Ким би ви не були - директором, академіком, жінкою у віці чи школярем, - входячи до приміщення, ви маєте вітатися першим.

 

3. Рукостискання: з жінками не заведено вітатися за руку, але якщо вона простягає руку чоловікові першою, треба потиснути її, але не так міцно, як чоловіку.

 

4. Правила оплати замовлення в ресторані: якщо ви вимовляєте фразу «Я вас запрошую», - це означає, що ви платите. Якщо жінка запрошує ділового партнера в ресторан, платить вона. Інше формулювання: «Ходімо в ресторан», - в цьому випадку кожен платить за себе, й лише якщо чоловік сам пропонує заплатити за жінку, вона може погодитися.

 

5. Парасольку ніколи не сушать в розкритому стані - ні в офісі, ні в гостях. Її треба скласти й поставити у спеціальну підставку або повісити.

 

6. Сумку можна ставити на коліна або на свій стілець. Маленьку ошатну сумочку-клатч можна покласти на стіл, об'ємну сумку повісити на спинку стільця або поставити на підлогу, якщо немає спеціального стільчика (такі часто подають в ресторанах). Портфель завжди ставлять на підлогу.

 

7. Золоте правило при використанні парфумів - помірність. Якщо до вечора ви відчуваєте запах власних парфумів, знайте, що всі інші вже задихнулися.

 

8. Якщо ви йдете з кимось, й ваш супутник привітався з незнайомою вам особою, доречно привітатися й вам.

 

9. Целофанові пакети допустимі лише в процесі повернення з супермаркету, також як і паперові фірмові пакети з бутиків. Носити їх потім з собою як сумку - жлобство.

 

10. Чоловік ніколи не має носити жіночу сумку. І жіноче пальто він бере лише для того, щоб донести до роздягальні.

 

11. Домашній одяг - це зручні штани та светр, які мають пристойний вигляд. Халат і піжама призначені, щоб вранці дійти до ванни, а ввечері - з ванни у спальню.

 

12. З того моменту, як ваша дитина оселилася в окремій кімнаті, привчайтесь стукати, заходячи до неї. Тоді й вона чинитиме так само, перш ніж увійти до вашої спальні.

 

13. Жінка може не знімати в приміщенні капелюшок й рукавички, але не шапку й рукавиці.

 

14. Поверх рукавичок не одягають каблучку (перстень), але браслет можна. Що темніше на вулиці, то дорожчими мають бути прикраси. Діаманти раніше вважалися прикрасою для вечора й заміжніх дам, проте останнім часом допустимо носити діаманти й вдень. На молодій дівчині сережки-гвоздички з діамантом близько 0,25 карата будуть мати цілком доречний вигляд.

 

15. Чоловік завжди першим входить в ліфт, але виходить першим той, хто ближче до дверей.

 

16. В автомобілі найпрестижнішим вважається місце позаду водія, його займає жінка, чоловік сідає поруч з нею, й коли він виходить з автівки, то притримує дверцята й подає дамі руку. Якщо чоловік сидить за кермом, жінці теж краще зайняти місце за його спиною. Однак, де б жінка не сиділа, чоловік має відчинити перед нею дверцята й допомогти вийти. У діловому етикеті останнім часом чоловіки все частіше порушують цю норму, користуючись девізом феміністок: «У бізнесі немає жінок й чоловіків».

 

17. Якщо після вибачення вас пробачили - не варто ще раз повертатися до цього питання й просити пробачення повторно, просто не повторюйте подібних помилок.

 

18. Говорити привселюдно про те, що ви сидите на дієті - поганий тон. Тим паче не можна під цим приводом відмовлятися від страв, запропонованих гостинною господинею. Обов'язково похваліть її кулінарні таланти, при цьому ви можете не об'їдатися. Так само треба чинити з алкоголем. Не варто повідомляти всім, чому вам не можна пити. Попросіть білого сухого вина й злегка пригубіть.

 

19. Теми-табу для світської бесіди: політика, релігія, здоров'я, гроші. Дуже недоречне запитання: «Боже, яка сукня! Скільки ти за неї вивалила?».

 

Як на таке реагувати? Мило посміхніться й скажіть: «Це - подарунок!» Переведіть розмову на іншу тему. Якщо співрозмовник наполягає, м'яко скажіть: «Я не хочу про це говорити».

 

20. Сім речей, які варто тримати в таємниці: вік, фінансове становище, релігійні переконання, проблеми зі здоров'ям, любовні стосунки, шану та безчестя.

 

21. До кожної особи, яка досягла 12 років, треба звертатися на «ви». Огидно чути, коли «тикають» офіціантам чи водіям. Навіть до тих людей, з ким ви добре знайомі, в офісі треба звертатися на «ви», на «ти» - лише наодинці.

 

Як реагувати, якщо співрозмовник завзято «тикає» вам? Спочатку перепитаєте: «Це ви до мене звертаєтеся?». Потім нейтрально зауважте: «Ми не переходили на «ти».

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

20 дивовижних цитат Агати Крісті, які допоможуть вам знайти вихід з будь-якої ситуації