9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей


Одразу скажу, що я дуже рідко називаю людей дурними. Всі ми часом буваємо дурнями в тій чи іншій ситуації, чи сфері життя. І серед дуже розумних людей трапляються такі, з ким гидко мати справу. Буває відкриє особа рота, промовить кілька фраз, і ти одразу все розумієш. Так, це психологія. Людина - складне створіння, розгадувати її одне задоволення.

 

Тож, розберімо чітку різницю в поведінці розумних та обмежених (недалеких, примітивних) людей. Ось мої спостереження:

 

1. Погляд на життя та наявність проблем

 

В обмеженої людини проблеми є постійно. Вона безперестану скаржиться на чоловіка (дружину), дітей, роботу і жахливе життя. Така людина часто сама ці проблеми й створює і не вміє (не хоче) займатися самоаналізом та адекватно реагувати на справедливу критику.

 

Розумна людина за складних життєвих обставин намагається не падати духом, не шукає негативного впливу долі, а з невдач виносить уроки. У будь-якій ситуації вона аналізує насамперед себе й сама вирішує свої проблеми.

 

2. Ставлення до людей, які мають владу

 

Обмеженій людині просто необхідно, щоб нею керували. Але часто вона скаржитиметься на свого боса та зневажатиме його. Буває й таке, що обмежена особа обіймає керівну посаду. Вона не лише не поважає своїх підлеглих, але й пригноблює їх, щоб у власних очах здаватися більш значущою.

 

Розумна людина не схиляється та не плазує перед тими, хто має владу, але водночас поважає їх.

 

3. Освіта

 

Обмежена особа може мати золоту медаль і два червоні дипломи, але наявність розуму цей факт їй не гарантує. Вона навіть може мати високооплачувану роботу, але обов’язково буде незадоволена нею. Обмежені люди керуються «стадним» рефлексом, а не власними вимогами чи бажаннями.

 

Відмінник у школі насправді не завжди найрозумніший. Він відмінник підпорядкування системі, а не розвитку свого призначення.

 

А справді розумна людина може не мати червоного диплома. Її вирізняє той факт, що вона добре знає, чого хоче, не розмінюється на загальноприйняті вимоги чи стандарти, а виділяє головне та цікаве для себе. І успішно реалізовується в обраному напрямі.

 

4. Ведення справ

 

В обмеженої людини завжди купа незакінчених справ. Її проєкти не реалізовуються роками. Вона влаштовує нараду за нарадою з порожньою балаканиною, де нічого не вирішується. Обмежена особа з творчою жилкою завжди чогось хоче, у неї є купа ідей, вона навіть збирає з цього приводу людей та розказує їм про свої блискучі ідеї. А в результаті лише ідеями все це й закінчується. Тому що для того, щоб реалізувати задум, потрібна сміливість та взяття на себе відповідальності.

 

Розумна людина завжди доводить розпочату справу до кінця. У неї не виникає дурних думок, що раптом результат не принесе жодної користі. Тому що вона, перш ніж почати щось робити, все детально зважила та проаналізувала, а лише після цього почала діяти!

 

5. Поглинання інформації

 

Обмежена людина слухає все і всіх підряд. Вона вірить телевізійній маячні й тому, що сказала сусідка, яка має брата в СБУ. Вона може безапеляційно довіряти тим, хто має владу, або тим, хто її «годує». Вона обов'язково має «власну думку» з будь-якого приводу і гучно її відстоює. Причому, якщо завтра влада зміниться і по телику почнуть розказувати абсолютно протилежну інформацію, то обмежена людина забуде те, про що говорила вчора і просто піде за натовпом.

 

Розумна людина дотримується інформаційної гігієни. Намагається розвиватися всебічно. Не засмічує свій мозок величезною кількістю зайвої інформації. Вміє її фільтрувати та відсівати. Перевіряє інформацію у різних джерелах та аналізує її.

 

6. Спілкування

 

Обмежена особа на кожному кроці намагається показати, що вона найрозумніша. Їй подобається принижувати довколишніх. Вона ніколи не просить вибачення та не визнає своїх помилок, особливо у тієї людини, яку принизила. Але завжди тремтить і принижується перед тими, хто має владу. Часто говорить ні про що, аби просто говорити.

 

Розумна людина більше слухає, ніж говорить. Ні, їй є що сказати чи додати. Але вона намагається заглиблюватися в інформацію, яку отримує, ставити запитання, щоб доповнити чимось новим і корисним власні знання. Розумна людина ніколи не принижує інших людей.

 

7. Життєві цінності

 

У обмеженої особи - хаос у житті. Їй завжди бракує грошей. Вона щиро вважає, що хтось інший винен у всіх її проблемах, але не вона сама. Вдома такі люди часто скандалять з близькими. Люблять робити це голосно, щоб усі довкола почули. Обмежена особа не живе власним життям, а копіює чиєсь. Живе стереотипами. Не чує себе і не чує інших. І, як наслідок - завжди нещасна.

 

У розумної людини під баланс потрапляють усі сфери її життя. Тому трудоголік - це не показник розуму, а скоріше невміння вдало поєднувати між собою різні частини життя. Розумна людина грамотно і без будь-яких збитків скомбінує між собою і роботу, і сім'ю, і навіть особисті інтереси. Вона вміє домовлятися та вирішувати питання за допомогою слів. І, о диво. Вони справді вирішуються!

 

8. Культура мови

 

Обмежену особу легко впізнати за нецензурними висловлюваннями та словами-паразитами у мові. Що більше матюків, то нижчий інтелект та словниковий запас людини.

 

Розумна людина намагається використовувати чисту мову. Вона розуміє, що будь-яке знайомство може перетворитися на ділове партнерство і не хоче втратити майбутнього клієнта. Краще одразу говорити красиво й мати вигляд вихованої та доброчесної людини, з якою приємно мати справу. Розумні люди ретельно обирають своє оточення.

 

9. Везіння

 

Обмежена людина часто сподівається на «фортуну» і завжди чекає, що колись хтось вирішить усі її проблеми. Вона переконана, що всі успішні люди - це діти якихось олігархів чи племінники депутатів. Що їм все дістається просто так. А ось вона одна така нещасна та обділена.

 

Розумна людина добивається всього сама. Вона працює та отримує результат. Завжди залишається на позитиві у будь-якій ситуації. Бо розуміє, що найбільше багатство у неї - це вона сама. Жодні зовнішні чинники не завадять їй йти до своєї мети.

Рекомендую прочитати:

 

Ефект Даннінга-Крюґера: Чому некомпетентні люди такі впевнені у собі й чим це вам загрожує?

 

Що таке критичне мислення та навіщо його розвивати

 

Ознаки зрілої та незрілої особистості. Перевір себе!

 

Популярні дописи з цього блогу

«Нікому ніколи нічого не пояснюй, тому що...»: геніальні слова Аль Пачіно

Як стати самодостатньою: 10 правил впевненої в собі жінки

Будь одна, поки не зустрінеш того, хто старатиметься для тебе