Словник маніпулятора початківця

Словник маніпулятора початківця

Прикрість, злість, розчарування, образа, розгубленість, почуття провини, сором, втома, страх, невдоволення. Це лише короткий список почуттів, які можна викликати в людини, якщо трохи повправлятися в мистецтві маніпуляції, або аб'юзу.

 

Рекомендую прочитати:

Аб'юз: види, ознаки, наслідки

 

Аб'юзер - професія почесна та гідна - з огляду на те, скільки людей займаються цим ремеслом.

 

Для одних це хобі, інші маніпулюють з дитинства, як Моцарт писав музику, деякі роблять це роками й гордо вважають себе ветеранами.

 

Для тих, хто хоче дізнатися, як змусити людей почуватися лайном, не кажучи їм це в обличчя, я склала короткий словник фраз аб'юзерською мовою, з коментарями.

 

Підзаголовки допоможуть класифікувати підходи, комбінувати їх й домогтися кращих результатів: на жаль, багато хто чинить опір аб'юзу або просто психічно стійкий. У боротьбі з такими індивідами доведеться проявити гнучкість, завзятість та витримку.

 

Критиканство

«Без образ, але…» та «Ти не вмієш приймати критику» - чудовий спосіб безпечно плюнути комусь в око під виглядом добрих намірів. Використовуйте, якщо хочете принизити когось, але не бажаєте вивчати предмет його професійної діяльності.

 

«Ну, куди ти преш, з твоїми то даними» і «Це для твого ж блага» - так звана фальшива турбота, працює з недосвідченими клієнтами, наприклад, з пубертатними підлітками. Використовуйте, якщо треба прив'язати об'єкт (дитину) до себе і не дати йому сепаруватися.

 

«А ось у Петра виходить краще» - популярний рецепт зниження самооцінки, напрочуд добре діє на людей будь-якого віку. Для широкого застосування у шлюбі та вихованні дітей.

 

«Вічно ти ображаєшся» і «Це був жарт» - варіанти відступу, якщо об'єкт чинить опір.

 

Знецінення

«Інші геть без ніг - і нічого» і «Мені б твої проблеми» - класичний спосіб дати зрозуміти, що почуття іншого вас хвилюють не більше, ніж дефіцит туалетного паперу у Верховній Раді.

 

«Ну ти ж така розумна» і «Така вже вродилася» - має попит у жіночій практиці маніпуляцій, не дає об'єкту відчути себе особливим. Використовуйте, якщо вам потрібна дармова робоча сила, яка ніколи не вийде заміж, а якщо пощастить, то навіть не втратить цноти.

 

«Хочеться? Перехочеться», «Я не з тобою розмовляю» та «Твого тут нічого немає» - доволі прості прийоми, проте годяться для вже пригноблених суб'єктів, які давно зрозуміли, що гріш ціна їхнім бажанням у базарний день.

 

Рекомендую прочитати:

5 фраз маніпуляторів, які здатні звести з розуму адекватну людину

 

Ейджизм

«Поживи спочатку моє життя», «Не сперечайся зі старшими» - елегантно зводить компетентність опонента до нуля. Так ви пояснюєте, що життєвий досвід завжди дорівнює сумі прожитих років, тому свою думку людина може тримати при собі. Найкраще працює, якщо той, хто посмів сперечатися залежить від вас матеріально.

 

«Подорослішай нарешті», «Що ти як маленька» та «Будь серйознішим». Серйозність - ось чудова зброя для того, хто не має інших аргументів. Бо «серйозна людина» за визначенням краща, розумніша і мудріша від несерйозної.

 

«Треба вміти крутитися», «Інші у твоєму віці вже…» та «Давно настав час зрозуміти, що…». Акцентуйте на усім відомих нормах того, хто й у якому віці чого повинен досягти. У разі здивування чи опору застосуйте конструкцію «Це будь-який дурень знає» - це перевірено збентежить.

 

Сором

«Будь мужиком» і «Шо ти, як баба» - девізи великої сили, які вражають. Значать вони одне й те саме і не набридають, якщо вчасно чергувати. Згадайте, яка частка нашого суспільства ідентифікує себе за допомогою кодексів так званих Мужика та Баби, і ви зрозумієте, що це справжні іменини серця та світле джерело натхнення для аб'юзера.

 

«Давай без соплів» і «Зберись, ганчірко» - позбавляють реципієнта можливості проявляти емоції. Як бонус, ви матимете можливість побачити, як він давиться роздратуванням або образою, заробляючи безсоння, гастрит та хронічні хвороби. Чудовий інструмент шантажу. Застосовуйте з обережністю: від частого вживання заклинання втрачають чинність, викликають гнів і можуть коштувати аб'юзеру фізичної цілісності. Якщо отримати в ніс і є ваша мета, говоріть частіше і при свідках.

«Поглянь на себе» і «Шо люди скажуть?» - популярні серед фахівців аб'юзу старшого віку чи патріархальних поглядів. Останні роки, треба зазначити, ефект слабшає через зміну поколінь, поширення інтернету та ліберальних вірусів. Але, як і раніше, у великій популярності серед так званих традиційних товариств і релігійних фундаменталістів. Якщо ви представник старої школи й цей спосіб дорогий вам, поміркуйте про переїзд у більш зручну країну.

 

«Ти такий егоїст» - у перекладі: «Мої бажання важливіші за твої». Головне - не давайте клієнту замислитись, чому. Для цього словом «егоїст» треба підгодовувати ще з раннього дитинства, негативно забарвлюючи. Частіше кажіть, що егоїст - це мерзенний асоціальний тип, а обов'язок кожної порядної людини - жертвувати собою на користь інших.

 

Провина

Фундамент, Свята книга, періодичні таблиці елементів маніпуляції. Обсяг статті не дозволяє навести навіть головних прикладів, але достатньо пам'ятати основоположну цитату з Букваря Аб'юзу: все, що викликає провину, конче необхідне для маніпуляцій.

 

Почавши з «Я тебе ось цими руками виростила», клієнт проходить через стадії «Віддала кращі роки тобі» до надгробного «Все життя на тебе поклала». Короткий список наслідків хронічної провини для жертви - тремор, енурез, пригнічені рефлекси, втрата лібідо та ваги, підвищений тиск, інвалідність чи самогубство.

 

Залякування

«Тобі вже тридцять років», «Коли заміж», «А коли ж дітки?». Розігруємо фертильну карту. Дітонародження досі багатьма вважається головною функцією людини (а жінки й поготів). Деякі практики вважають, що цей спосіб вже застарілий, однак, судячи з реакції жертв, як і раніше працює не гірше від знаменитих хрестоматійного «годинника, який цокає».

 

«Підеш вулиці замітати», «Закінчиш на панелі» та «Забирайся з дому, тоді роби що хочеш» - корисні батькам для утримання контролю. Прищеплює дітям скепсис, страх майбутнього та вічне очікування негативного сценарію; розвиває корисне почуття «старшого», який «знає краще».

 

Мазохізм

Метод зводиться до парадигми «я страждаю - і ти страждай». Ідея цінності страждань не нова і в нашій культурі достатньо відображена в літературі та живописі.

 

«Життя - біль», «Є таке слово - «треба», «Всі так живуть» - так ви ігноруєте потреби суб'єкта й відключаєте емпатію, зберігаючи собі сили та час.

 

Традиційно популярний хід «Розбалуєте дитину» - важливо з перших днів вчити маленьку людину того, що її бажання та почуття лише заважають довколишнім.

 

Пасивна агресія

«Вгадай, чому я образилася», «Ти мала здогадатися» і «Я знаю, що ти мала на увазі» - так звані телепатичні тести. Клієнт має пам'ятати, що люди зобов’язані читати думки й легко розуміти, що хоче аб'юзер і як почувається. Насправді підхід вимагає терпіння, оскільки суперечить відомим зі шкільної програми фактам, проте дає чудові результати. Завдання: викликати провину у того, хто наші думки не прочитав, а бажання не вгадав.

 

«А ти завжди» і «А ти ніколи» - заперечення було і залишиться в арсеналі маніпулятора, як безвідмовний інструмент приниження та газлайтингу. Позбавляє шансів виправити ситуацію, клієнт відчуває безнадійність та апатію. Іноді вигадуйте щось нове, щоб не набридло.

 

«А я тобі казала» - перша частина ударного комбо. І розвійте останню надію за допомогою «Тепер вже яка різниця» і «Ай, все!».

 

«Та ні, все нормально, просто…» - для поціновувачів непрямого аб'юзу, які бажають виносити мізки повільно і зі смаком.

 

Рекомендую прочитати:

Газлайтинг: як розпізнати в собі жертву та як йому протистояти

 

Неприйняття

Безсмертна класика «Я хочу, щоб ти був…» оспівана найкращими з маніпуляторів. Під виглядом доброї поради ми домагаємось у клієнта підозр у власній неповноцінності. Хай почне замислюватися, що з ним не так.

 

«Таким людям, як ти, треба…» - один з варіантів цього ж заклинання.

 

Мають елегантний вигляд: «Будь вищим за це» і «Будь простішим» - так ми відучуємо об'єкт захищатися як емоційно, так і фізично, а також вселяємо думку, що мати складний внутрішній світ - соромно.

 

«З тобою неможливо розмовляти» - у перекладі: «Я не бажаю тебе слухати». Найкраще працює, якщо при цьому негайно повісити трубку, результати мають приємно здивувати.

 

Газлайтинг

Термін, який означає «навіювання клієнту сумнівів у його здоровому глузді». У цьому методі вирішальним є непохитна впевненість: заперечуйте, наганяйте туману, натякайте, насміхайтеся та принижуйте.

 

Клієнти ніколи не пам'ятають деталей розмови. Ба більше, вони вже готові до того, що ви можете прибрехати, а події спотворити. Як тільки жертва «попливла», звинувачуйте якомога абсурдніше, щоб вона відчувала, що божеволіє: «Та такого взагалі не було», «Я такого ніколи не говорив», «Це не я, це ти», «Ти це вигадала», «Тобі здалося», «Ти забула, а я пам'ятаю» і «Ти все брешеш».

 

Ну, що ж, застосовуйте сміливіше та удачі вам у взаєминах з людьми!

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

10 способів навчитися насолоджуватися життям