5 фраз маніпуляторів, які можуть «довести» адекватну людину

5 фраз маніпуляторів, які можуть «довести» адекватну людину


Джексон Маккензі (Jackson Mackenzie), співзасновник онлайн-спільноти PsychopathFree, яка підтримує постраждалих від спілкування з психопатами та маніпуляторами, зібрав п'ять простих фраз, якими користуються маніпулятори, щоб підірвати твою незалежність.

 

Рекомендую прочитати:

Аб'юз: види, ознаки, наслідки

 

1. Ти все перебільшуєш

 

Звичайно, всі ми іноді надаємо надто великого значення дрібницям. Однак, з маніпуляторами виходить так, що за будь-яких обставин завжди неправа виключно ти. Маніпулятор навмисне робить те, що змушує тебе почуватися параноїком. Наприклад, фліртує з колишньою на очах у всіх, а потім каже, що це тобі здалося й не треба робити з мухи слона. А через місяць може з’ясуватися, що саме з цією колишньою він тобі зраджував. 

 

Мета маніпулятора - змусити тебе сумніватися у власній інтуїції й почуватися недоробленим детективом. Маніпулятор постійно підкидатиме тобі натяки, щоб змусити відчути тривогу, а потім тебе у цій же тривозі й звинуватить.

 

2. Ненавиджу драму

 

Саме довкола маніпулятора постійно розігруються драми. Спершу він звеличує тебе й твій чудовий характер, але дуже скоро йому це набридає. 

 

Маніпулятор - патологічний брехун, серійні шахрай та вічна жертва. Він навмисне влаштовує провокації й, коли ти реагуєш, звинувачує тебе в тому, що  це ти влаштовуєш драму, яку він таааак ненавидить. І ти, відповідно, почуваєшся винною у тому, що реагуєш на його огидну поведінку.

 

3. Ти занадто чутлива

 

Завдання маніпулятора - спровокувати тебе на емоції. То він співає тобі дифірамби, а потім несподівано вмикає жорсткий ігнор без попередження та причин й чекає на твою реакцію. А коли ти відреагуєш, звинувачує тебе у надмірній чутливості чи вимогливості. 

 

Маніпулятор буде ображати, принижувати й критикувати тебе (зазвичай ніби жартома, ніби дражнячи), порушуючи твої особисті кордони, поки ти не обуришся. А за цю реакцію звинуватить тебе мало не у божевіллі. Маніпулятор здатний зробити людину беззахисною й невпевненою в собі - для цього йому потрібен лише час.

 

4. Ти мене неправильно зрозуміла

 

Зрозуміло, у будь-якій парі зустрічаються непорозуміння та помилки. Але маніпулятор зумисне влаштовує провокації. І коли ти реагуєш, він все перевертає з ніг на голову й звинувачує тебе у тому, що ти все неправильно зрозуміла. Часто навіть заперечує, що щось говорив. 

 

Це називається «газлайтинг» - коли навмисне говорять чи роблять щось, щоб потім звинувачувати інших у неправильному розумінні (або повністю заперечити, що сказане чи зроблене взагалі відбувалося). Насправді ти все правильно розумієш. Газлайтер просто намагається змусити тебе сумніватися у власному здоровому глузді.

 

Рекомендую прочитати:

Газлайтинг: як розпізнати в собі жертву та як йому протистояти

 

5. Ти не при собі / ревнуєш / нагнітаєш і т.д.

 

Наклеювання ярликів - улюблений інструмент маніпулятора. Він запевняє, що чи не всі його колеги, колишні кохані, друзі - або божевільні, або тупі, або бозна-хто там ще... Не сумнівайся, для тебе теж вже є ярлик. Ти станеш лише ще однією ланкою у нескінченному циклі ідеалізації та знецінення, в який потрапляє кожен нещасний, який опинився на шляху маніпулятора.

 

Єдиний спосіб вийти із цих деструктивних стосунків - припинити всі контакти. Жодних повідомлень, дзвінків, емейлів та дружби в соцмережах. В іншому випадку можеш бути впевнена: маніпулятор зробить все можливе й неможливе, щоб звести тебе з розуму.

 

Хороша новина: якщо маніпулятор намагається змусити тебе сумніватися у власній інтуїції, то вона створює йому проблеми. Маніпулятор намагається психологічно зруйнувати кожного, хто може загрожувати його ілюзіям нормального життя. 

 

Тому, коли він починає грати з тобою в «ігри розуму», знай, що ти все правильно помітила і здогадалася, і це з ним щось не так, а не з тобою.

 

Рекомендую прочитати:

Жодні протилежності не притягуються, любіть схожих на себе...

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших