Перевір себе: ознаки зрілої та незрілої особистості

Перевір себе: ознаки зрілої та незрілої особистості

 
«Стан людини, яка перебуває в середині життєвого шляху, чимось нагадує пробудження на самоті на кораблі в бурхливому морі, коли довкола до самого горизонту не видно землі. Залишається лише продовжувати спати далі, або кинутися в море, або стати за штурвал і взяти на себе керування кораблем».

 Джеймс Холліс, «Перевал в середині шляху»

 

Тема зрілості особистості цікавить мене дуже давно, як людину, яка проходить власні етапи дорослішання та переходить на новий рівень усвідомлення себе та своєї ролі в соціумі.

 

Так склалося, що в нашій країні відсотків 80 населення, віком понад 35 років, на жаль, складно назвати психологічно зрілими людьми. На це є багато причин (держава довгий час «виховувала» своїх громадян як зручних гвинтиків системи, натомість гарантуючи їм безплатну освіту, роботу, житло та медичне обслуговування; батьки, які різноманітними способами намагалися вберегти своїх дітей від будь-яких переживань та прагнули дати їм все по максимуму). Загалом, у таких тепличних умовах можливості дорослішати та дозрівати у багатьох просто не було, оскільки до зрілості ми завжди йдемо через випробування, поневіряння та пов'язані з цим внутрішні трансформації.

 

Але в останні роки багато що змінилося: гарантій у людей поменшало, а ризиків та невизначеності - побільшало. Батьки постаріли, держава зняла з себе відповідальність за своїх дієздатних громадян, економічні кризи руйнують зовнішні опори - роботу, дохід, а внутрішніх більшість людей поки що не має. Всі ці виклики не могли не позначитися на світогляді та поведінці людей. Хтось їх прийняв та почав прискореними темпами дорослішати, беручи на себе повноцінну відповідальність за себе та своє життя, а хтось наполегливо продовжує чинити опір, очікуючи на підтримку від світу та шукаючи «зовнішнього ворога» свого добробуту.

 

Останнім акордом у цій партії стала війна.

 

У результаті ми спостерігаємо певні тектонічні зрушення: поступово відбувається еволюція свідомості людей, які з внутрішньої позиції дітей переходять у позицію підлітків.

 

Звідси стільки негативу в житті та соцмережах - люди раптом побачили недосконалість світу, розчарувалися в ньому, але на самозабезпечення перейти поки що не готові. Тому їм простіше звинувачувати кого завгодно, а не брати на себе авторство за те, що відбувається в їхньому житті. Адже воно вимагатиме від них автономії та готовності опиратися виключно на себе та свої ресурси, а люди постійно, за звичкою, намагаються під'єднатися до чужих, при цьому знецінюючи їхнього власника.

 

Нижче я наведу свого роду тест для самоперевірки, який описує ознаки зрілої та незрілої особистості. Ці ознаки розробив психолог зі світовим ім'ям, фундатор гештальт-терапії Фріц Перлз.

 

Важливо:

якщо ви справді хочете дізнатися, на якому рівні особистості перебуваєте, треба бути гранично чесним з собою. Наша психіка має механізми, які оберігають нас від неупередженої правди, так званий психологічний захист. З одного боку, він оберігає від потрясінь, з іншого, приховує від нас реальний стан справ.

 

Отже, ось ці 13 відмінностей:

 

1.

Незріла особистість намагається змінити інших, пристосувавши їх під себе. Зріла особистість намагається змінити себе, перейти на саморегуляцію.

 

2.

Незріла особистість намагається змінити обставини, зріла - адаптуватися до них.

 

3.

Незріла особистість часто знає що і як робити, але не вміє. Зріла особистість не лише знає, а й вміє. Тому незріла особистість критикує, а зріла - робить.

 

4.

Незріла особистість намагається влаштувати насамперед особисте життя, а потім справи. В результаті не влаштовується ні те, ні інше, і вона потрапляє у залежність від інших людей. Зріла особистість насамперед влаштовує свої справи й набуває незалежності. Особисте життя влаштовується природно саме собою.

 

5.

Потреби зрілої особистості випливають з її здобутків та із її справ. Незріла особистість, не роблячи справ, копіює потреби зрілої особи, збільшуючи їх розміри.

 

6.

Незріла особистість думає про результат, а зріла про процес.

 

7.

Незріла особистість хоче більше, ніж заслуговує, в результаті часто втрачає й те, що має. Зріла особистість задоволена тим, що має, й тоді отримує те, що заслуговує.

 

8.

Незріла особистість хоче, щоб її справи влаштував хтось, зріла влаштовує їх сама.

 

9.

Незріла особистість сподівається, зріла - діє.

 

10.

Незріла особистість намагається керувати іншими людьми, зріла - керує лише собою.

 

11.

Незріла особистість - декорація, яка хоче стати фігурою. Зріла особистість - фігура, яка не замислюється, який має вигляд.

 

12.

Незріла особистість спершу приймає рішення, а потім підганяє факти під обране рішення (звідси й підозрілість незрілої особистості). Зріла особистість спершу збирає факти, та на їх підставі приймає рішення (звідси відкритість зрілої особистості).

 

13.

Незріла особистість прагне зайняти високе становище, не переймаючись особистісним зростанням. Зріла особистість дбає про особистісне зростання, і в результаті отримує високе становище.

 

Попри всі потрясіння, які супроводжують процес дорослішання, йти до зрілості не страшно, страшно залишатися в 40-50-70 років інфантильною особою, яка переконана, що їй хтось щось винен. В наш час з таким світоглядом вижити й почуватися щасливо буде вкрай складно.


Популярні дописи з цього блогу

Як стати самодостатньою: 10 правил впевненої в собі жінки

Як навчитися говорити «ні» та перестати догоджати довколишнім

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість