Простий тест, який допоможе вам не лише пережити пандемію, а й домогтися успіху в будь-якій сфері


Простий тест від мільярдера Чарльза Мангера для визначення того, кому можна довіряти
Давній інвестиційний партнер Уоррена Баффета в Berkshire Hathaway мільярдер Чарльз Мангер використовує простий тест для розмежування людей, які дійсно знають, про що говорять, і тих, хто не розбирається в темі. За словами Мангера, це вміння відіграє надзвичайно важливу роль в досягненні успіху в будь-якій сфері.
За часів пандемії COVID-19 порада мільярдера актуальна як ніколи раніше. Так, згідно із заявами Всесвітньої організації здоров'я, наша потреба в контролі, визначеності та розумінні ситуації, супроводжується величезним надлишком доступної інформації в соціальних мережах, і це істотно ускладнює пошуки надійних джерел достовірної інформації.

Водій та фізик

У 2007 році Мангер виступив з наставницькою промовою в Південно-Каліфорнійському університеті, під час якої він розповів історію про лауреата Нобелівської премії Макса Планка. Коли Планк їздив Німеччиною, читаючи лекції з квантової механіки, його шофер вивчив кожну з них, після чого вирішив, що знає вже досить багато, щоб провести будь-яку з цих лекцій самостійно. І Планк дав йому таку можливість.

Лекція шофера дійсно йшла бездоганно, але тільки до тих пір, поки йому не поставити перше питання. У смішному завершенні цієї історії дотепний шофер відповів аудиторії: «Я здивований, що в такому просунутому місті як Мюнхен мені задають настільки елементарні питання. Я попрошу відповісти мого шофера».

Мангер каже, що його історія - це метафора, що описує два типи знань, що існують в цьому світі. Перший тип - «знання шофера», або поверхневі знання. Другий тип - «знання Планка», якими володіють люди, що дійсно розбираються в тому чи іншому питанні.
Є два основних способи відрізнити людей зі справжніми знаннями від тих, хто володіє «знаннями шофера».

1. Компетентні люди трудяться на передовій
На думку Мангера, «знаннями Планка» володіють особливі особистості, які отримали необхідний досвід в «польових умовах».

Під час пандемії COVID-19 до думки доктора Ентоні Фаучі дослухаються чимало. Річ у тому, що 79-річний вчений працював в Національному інституті алергії та інфекційних захворювань США з 1984 року. За час його роботи змінилося шість президентів, а сам Фаучі раніше очолював зусилля федеральних органів в боротьбі з ВІЛ, SARS, MERS та Еболою. У Фаучі були «знання Планка», а у якогось вашого друга на Facebook цих знань немає.

В одному з недавніх інтерв'ю гарвардського дослідника Стівена Пінкера запитали про те, як він визначає, кому зараз можна вірити. На що він відповів: «Звичайно, людям, які мають експертні знання в цьому питанні. Високим авторитетом повинні користуватися слова епідеміологів. Якщо людина дійсно розбирається в проблемі та витратив на її вивчення роки свого життя й писав про це наукові публікації, то вона обізнана краще за інших. Такі люди заслуговують на довіру в першу чергу».

Є величезна різниця між тими, хто думає, що знає все, й тими, хто дійсно знає те, що невідоме більшості з нас.

2. Компетентним людям відомо, яких знань їм ще не вистачає.
На думку автора книги The Art of Thinking Clearly Рольфа Добелла, є один показник, який дозволяє провести лінію між справжніми експертами та тими, чиї знання мають поверхневий характер. Так, автор пише: «Справжні експерти розуміють, що вони знають, а що ні. І якщо вони стикаються з власною некомпетентністю, то просто мовчать або говорять «я не знаю».

В інтерв'ю для газети The Wall Street Journal Мангер відмовився прогнозувати подальшу поведінку фондового ринку. Він заявив, що не має про це ані найменшого поняття.

Людина, яка дійсно має знання, усвідомлює межі своїх знань та не боїться визнавати це.
У всіх нас є своя думка, оскільки сьогодні кожен зіткнувся з невизначеністю майбутнього. Але це зовсім не означає, що всі ці думки несуть в собі однакову цінність.
Настрої в соціальних мережах в період пандемії COVID-19 задають безліч «шоферів». І вміння розрізняти «знання Планка» й «знання шофера» - це цінний навик, який допоможе вам не лише пережити пандемію, а й домогтися успіху в будь-якій сфері.

За матеріалами: cluber.com.ua

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

13 речей, про які треба пам'ятати, коли життя б'є тебе по голові