13 речей, про які треба пам'ятати, коли життя б'є тебе по голові

13 речей, про які треба пам'ятати, коли життя б'є тебе по голові

 

У кожного з нас трапляються важкі часи. І ми всі їх переживаємо по-різному. Одні люди справляються з ними легше, ніж інші. 

 

У чому ж їх секрет?

 

Вся справа в нашому ставленні до то того, що відбувається.

 

Речі, які варто пам'ятати у важкі періоди життя:

 

1. Що є, те є

Відомий вислів Будди говорить: «Ваші страждання викликані вашим спротивом тому, що є». 

 

Поміркуй про це. Це означає, що страждання можливі лише тоді, коли ти відмовляєшся приймати те, що відбувається. 

 

Якщо ти можеш щось змінити, вживай заходів. Але якщо зміни неможливі, то у тебе є два варіанти: прийняти ситуацію і відпустити негатив або довго, захоплено та пристрасно страждати.

 

2. Проблема стає проблемою лише тоді, коли ти її так називаєш

Ми часто стаємо найлютішими ворогами самі собі. Щастя дійсно залежить від поглядів на життя. Якщо ти вважаєш щось проблемою, то твої емоції та думки будуть наповнені негативом. 

 

Поміркуй про те, які уроки ти можеш отримати з цієї ситуації, й вона одразу перестане бути проблемою.

 

3. Якщо ти хочеш щось змінити, почни з себе

Твій зовнішній світ є відображенням світу внутрішнього. Ти точно зустрічала людей, чиє життя сповнене безладу та стресів. І хіба це відбувається не тому, що ці люди самі перебувають в стані хаосу? 

 

Людям подобається думати, що коли зміняться обставини, тоді й зміняться вони. Насправді ж це працює у зворотному напрямку: ти маєш змінити себе, щоб змінились обставини.

 

4. Немає такого поняття як «невдача». Є лише можливість чомусь навчитися

Ти маєш викинути слово «невезіння» зі свого лексикону. Всі великі люди зазнавали невдач знову й знову, перш ніж досягли успіху. Томас Едісон говорив так: «Я не зазнавав невдач під час винаходу лампочки. Я просто винайшов 99 способів, як вона не працює». 

 

Навчися чогось у своїх, так званих, «провалів». Дізнайся, збагни як наступного разу зробити це краще.

 

5. Якщо ти не отримуєш бажаного, значить, щось краще вже в дорозі

Я знаю, іноді в це дуже важко вірити. Але це правда. Зазвичай, коли ти озираєшся на своє життя, то розумієш, що хороші речі відбувалися після того, як щось не вдавалося. Можливо, робота, на яку тебе не взяли, віддалила б тебе від сім'ї на відміну від тієї, яку ти отримала в результаті. 

 

Просто вір, що все відбувається не випадково, а саме так, як і має бути.

 

6. Цінуй сьогодення

Воно ніколи не повернеться. У кожної миті життя є щось цінне, не дозволяй їй пройти повз те. Незабаром все стане спогадом. 

 

Можливо, одного разу ти сумуватимеш навіть за тими моментами, які зараз не здаються щасливими.

 

7. Відпусти бажання

Більшість людей живе з так званим «зв'язаним розумінням». Це означає, що вони надають величезного значення своїм бажанням, і якщо не отримують бажаного, то їхні емоції стають негативними. 

 

Замість цього спробуй практикувати «відокремлене розуміння»: якщо ти щось хочеш, то все одно будеш щаслива незалежно від того, отримаєш бажане чи ні. Твої емоції в цьому стані мають залишатися нейтральними або позитивними.

 

8. Зрозумій свої страхи та будь вдячна їм

Страх може бути прекрасним учителем. І подолання страху часто змушує нас наблизитися до перемоги. 

 

Наприклад, під час навчання, я завжди боялася публічних виступів. А зараз мені це здається кумедним, бо я не лише легко можу говорити перед величезними групами людей, але ще й навчаю мистецтва публічних виступів. 

 

Для подолання страху потрібна лише практика. Страх - це всього лише ілюзія.

 

9. Дозволь собі відчувати радість

Віриш чи ні, я знаю дуже багато людей, які не дозволяють собі порадіти. Вони навіть не знають, як бути щасливими. Дехто настільки залежний від своїх проблем та внутрішнього хаосу, що поняття не має, хто він без усього цього. 

 

Тому постарайся дозволити собі бути щасливою. Хай це буде невеликий момент, але важливо зосереджувати увагу на радощах, а не на труднощах.

 

10. Не порівнюй себе з іншими

Але якщо вже порівнюєш, то лише з тими, кому гірше, ніж тобі. 

 

Безробітна? Будь вдячна хоча б за те, що отримуєш допомогу з безробіття. Більшість людей світу живе в стані крайньої бідності. Не схожа на Анжеліну Джолі? Думаю, дуже мало хто схожий на неї. І ти, ймовірно, набагато привабливіша за більшість жінок. Зосередься на цьому.

 

11. Ти не жертва

Ти є жертвою лише власних думок, слів та дій. Ніхто нічого не робить спеціально тобі на зло чи проти тебе. Ти сама створюєш власний досвід. 

 

Візьми на себе особисту відповідальність та усвідом, що ти здатна пережити труднощі. Треба просто почати зі зміни думок та дій. Відмовся від менталітету жертви й стань переможницею.

 

12. Все може і буде змінюватися

«І це мине» - один з моїх улюблених висловів. Коли ми застрягаємо в поганій ситуації, нам здається, що виходу немає. Здається, що нічого вже не зміниться. 

 

Але знаєш що? Зміни будуть! Ніщо не вічне, окрім смерті. 

 

Тож відмовся від звички думати, що все залишиться так назавжди. Не залишиться. Але тобі доведеться робити якісь дії, щоб змінювати ситуацію. Вона не зможе чарівним чином змінитися сама.

 

13. Все можливо

Дива трапляються щодня. Це правда. Шкода, що не можна в одній статті описати всі дивовижні речі, які відбувалися з моїми знайомими, - від лікування четвертої стадії раку до раптової зустрічі зі своєю другою половинкою.

 

Схожі історії відбувається постійно. Тобі просто треба повірити, що так теж буває.

 

Одного разу просто повіривши, ти вже зможеш виграти битву.

 

За матеріалами американської психологині Керол Морган

Популярні дописи з цього блогу

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок

Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

«Нікому ніколи нічого не пояснюй, тому що...»: геніальні слова Аль Пачіно