Як перестати хвилюватися та почати жити

Як перестати хвилюватися та почати жити

Як припинити непокоїтися, навчитися по-справжньому цінувати життя.

 

У популярній книзі американського психолога та педагога Дейла Карнегі «Як перестати турбуватися і почати жити» докладно й популярно на більш ніж двохстах сторінках розповідається, як, чому й навіщо треба навчитися любити своє життя та отримувати від нього максимум задоволення, не жертвуючи при цьому своїми амбіціями та бажаннями.

 

Сьогодні рекомендації Карнегі, як ніколи, здаються утопією. 

 

Ну як зараз можна розслабитися та відпочити?

 

Я вирішила з'ясувати, в чому ж секрет успішного та щасливого життя та прочитала ще з десяток популярних книг відомих психологів.

 

Тож, представляю вам найважливіші, найдієвіші та, на мою думку, найчесніші поради:

 

Не живіть майбутнім

 

Майбутнє - це невідомість, яка вселяє в нас страх та невпевненість. Ми боїмося невдач, проблем, хибних рішень та несподіваних наслідків. Таким чином ми втрачаємо все те, що відбувається з нами зараз. Навіщо думати про дощ, який буде завтра, коли сьогодні сонячно й ні хмаринки?

 

Зрозумійте, що біль неминучий

 

Не варто боятися проблем, нещасть й болю, вони тією чи іншою мірою трапляються з кожним та є неодмінною частиною нашого життя. На жаль, найчастіше вони з'являються в найнесподіваніший момент й тоді важливо не розгубитися та не впасти у відчай, який неминуче приведе до провалу.

 

Якщо ви відчуваєте, що ось-ось на вас заваляться всі злі сили Всесвіту, а біди йдуть по п'ятах, зупиніться й дайте відповідь собі на пару питань.

 

Що буде, якщо все це трапиться? Які жахливі наслідки? Як я можу впоратися з ними? Розробіть план дій (він, швидше за все, вас не врятує, зате надасть внутрішню впевненість) й будьте готові до найгіршого.

 

Головне, не перестарайтеся - тут важливо просто бути готовим до атаки, а не притягувати її самонавіюванням. Прийміть, що біль неминучий, але не прикликайте його, постійно моделюючи всілякі ситуації.

 

Згадайте про теорію ймовірності

 

Так, проблеми неминучі, але поміркуйте, чи велика ймовірність, що вони відбудуться саме зараз й саме з вами. Деколи ми справді відчуваємо, що зараз ось-ось станеться щось погане (див. пункт вище), але найчастіше елементарно накручуємо себе.

 

Надворі дощ, ви вдома забули документи, стоїте в заторі й вам здається, що сьогодні точно станеться катастрофа. На щастя, не завжди проблеми притягують одна одну, іноді дрібні неприємності так і залишаються просто дрібними неприємностями та не є знаками долі.

 

Бережіть себе

 

Пам'ятайте, що неспокій впливає на здоров'я, яке не відновлюються, а душевна рівновага - річ тендітна. Бережіть себе й своє здоров'я, не дозволяйте неприємним людям втручатися у ваше життя, складним речам долати вас, а проблемам ставати центром вашого Всесвіту.

 

Частіше відпочивайте

 

Робота має властивість ніколи не закінчуватися, а люди завжди будуть вас про щось просити. Якщо не робити перерв, це неминуче призведе до зриву.

 

Навчіться говорити «ні» та визначати час для відпочинку, коли ніхто у світі не може вас про щось просити, а ви нікому й нічого не будете винні.

 

Не засмучуйтеся через дрібниці

 

Позбудьтеся звички робити з мухи слона. Ви доросла людина й розбита чашка, телефон, що розрядився, або навіть зламане авто, не мають заважати вашому щастю й перетворювати день на низку скарг.

 

Вчіться відпускати минуле

 

Згадайте, як часто ви картаєте себе за вчинки у минулому? Не те сказала, не так зробила, не те подумала…

 

Переживати про те, що виправити вже неможливо, просто згідно із законами фізики, хімії та Всесвіту, безглуздо й непродуктивно. Подумайте краще про те, як би не повторити все це знову.

 

Не наслідуйте

 

Часто ми не можемо розслабитися і прийняти цей світ і себе такими, які ми є через дуже банальну й навіть трохи безглузду причину. Ми хочемо мати кращий вигляд, ніж насправді є, бути схожими на когось іншого, навіть не завжди на реальну людину.

 

Припиніть це негайно й побачите, як усе починає складатися та вдаватися.

 

Наслідування та заздрість - це вбивці вашої особистості та спокою.

 

Розв'язуйте проблеми у міру їх надходження

 

Не намагайтеся вирішити все й одразу - так ви лише наламати ще більше дров.

 

Розставте пріоритети, розподіліть проблеми за порядком та вирішуйте їх поступово.

 

Крок за кроком, не перескакуючи з одного на інше, ви розберетеся з кожною горою завдань.

Рекомендую прочитати:

Шкідливі поради: як почати хвилюватися та перестати жити

Популярні дописи з цього блогу

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок

Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей