Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

Жіноча гординя у стосунках із чоловіками

Жіноча гординя у стосунках із чоловіком - це модель поведінки, яка неминуче спричинить розлуку або нездатність побудувати здорові взаємини.

 

В психології часто використовується термін «сценарій розлученої», оскільки переконання жінки закладаються в підсвідомість й відсутність надійного партнера практично завжди передається від матері до дочки.

 

Рекомендую прочитати:

Жіноча гордість: навіщо вона потрібна у стосунках із чоловіками та як її відрізнити від гордині

 

Багато хто вважає це прокляттям, вінцем безшлюбності або шо то пороблено🙈…

 

Але якщо звернутися до психолога та розібрати методи взаємодії з протилежною статтю, то причина стає очевидною. Неповажне та зневажливе ставлення, порушення фундаментальних принципів партнерства та ігнорування потреб чоловіка спричиняє пошук неповноцінних супутників чи нездатність перебувати у здоровому союзі.

 

Простіше кажучи, нормальний чоловік, готовий до серйозних взаємин, стикається з поведінкою неприйнятною для себе й змушений відсторонитися. Деякі чоловіки зумисне терплять певний час неповагу заради якихось особистих цілей, отримують бажане та йдуть.

 

В результаті одних чоловіків жінка відштовхує сама, інші використовують її та зникають. 

 

Сумний сценарій, який переслідує жінку впродовж усього життя. А що найгірше - передається дочці.

 

Як проявляється жіноча гординя у стосунках із чоловіком?

 

НайНЕрозумніше, що може робити жінка у стосунках, це зумисне прагнути конкурувати із чоловіком. Особливість чоловічої психології така, що спроби суперництва сприймаються як поведінка властива чоловікам. А жити з чоловіком здатен далеко не кожен чоловік.

 

Жінки, які страждають від власної гордині, регулярно демонструють свою перевагу партнеру. Принижують його, знецінюють зусилля, не дозволяють відчути себе важливим та потрібним.

 

Мудрі жінки дозволяють чоловікові відчути себе цінним, а інші не лише нехтують цим, але ще й не забувають йому повідомити: Що без нього тут ніхто з голоду не помер і не помре. Що вона все може і сама.  Їй і без нього нормально. Яка від нього користь. Він же ні нащо не здатний. Вона краще впорається.

 

Жіноча гординя формується на неповажному та зневажливому ставленні до партнера, яке підкріплюється компенсацією комплексів. 

 

Такі жінки схильні викликати ревнощі в чоловіка, щоб почуватися важливою та потрібною. Провокувати його на емоції, змушувати нервувати та боротися за неї. Іншого прояву кохання такі жінки не бажають, бо потребують постійних доказів.

 

Причина банальна - низька самооцінка на стадії гіперкомпенсації змушує жінку шукати підтвердження своїй винятковості та цінності. Їй конче необхідне схвалення та визнання, тому активне життя в соцмережах, флірт та пасивне спокушання стають звичними діями. Отримавши бажане вона почувається вищою над чоловіком, переконуючи себе та і його в тому, що будь-якої миті, за бажання, знайде собі іншого.

 

Найяскравіше виявляється зневажливе ставлення до потреб чоловіка. З перших днів знайомства він це помічає і далі в нього лише два шляхи - заслуговувати й добиватися, або просто йти.

 

Невротики, аб'юзери та інші тривожні персонажі, звісно, йдуть першим шляхом. Терплять знецінення та ігнорування, щоб отримати бажане.

 

Психологічно здоровий чоловік, природно не бажає мати стосунки з такою жінкою.

 

Чоловіки, як не дивно, теж мають низку потреб, які не можуть закрити без партнерки.

 

Базові - увага, турбота, розуміння та підтримка, взагалі часто відсутні в чоловіків з самого дитинства. Не заведено у нас хлопчиків балувати такими розкошами. Але від батьків нікуди не втечеш, доводиться підлаштовуватись й в умовах тривожної прихильності будувати комунікацію. Від жінки ж в стосунках чоловіки дуже чекають всього вищепереліченого.

 

Відмова у фізичній близькості та маніпулювання нею, знецінювання його ролі в сім'ї, ігнорування думки, насмішки, відкидання пропозицій та ідей, а також докори із серії «та ти без мене пропав би давно», типова поведінка жінки із закладеним «сценарієм розлученої».

 

Жіноча гординя не дозволяє їй йти на компроміси. Такі жінки схильні відстоювати свою думку чого б їм це не вартувало. Визнати свою неправоту не здатні, а зрівнятися з чоловіком неприпустимо. В результаті партнер постійно піддається критиці та осудженню.

 

Такій жінці це потрібно для того, щоб відчувати свою перевагу. Якщо чоловік помилився і зробив щось не так, замість підтримки на нього падає лавина звинувачень.

 

Таким чином, жінка знову нагорі, вона ж говорила, вона знала, вона попереджала. А ти накосячив, бо дурний довбень, і взагалі не рівний їй.

 

Зворотним боком медалі є заперечення жінкою власних помилок.

 

Проблема знову в самооцінці. Жінка завжди має мати рацію, а якщо це не так, то це їй хтось завадив, збив із пантелику. Навіть факт того, що вона сама обрала того безвідповідального та недалекого чоловіка, за якого вийшла заміж та народила дітей, визнавати не поспішає. Вона ж ідеальна, вона так любила, цінувала, все для нього робила, це він невдячна скотина, брехун і зрадник.

 

Але у безглузді стосунки просто так не потрапляють. На те були причини, і вони у голові жінки. Криві переконання, комплекси, пошук особистої вигоди або тривожний тип залежності. Щось жінку у ці взаємини привело. І лише гординя заважає визнати очевидне.

 

Підсвідома неповага до чоловічої статі в цілому - призводить до деструктивного рішення. Якщо всі такі «ніякі», а я така принцеса, то мені потрібен чоловік гідний мене прекрасної, який сильніше за мене саму, готовий битися за мене, на кожному кроці розв'язувати мої проблеми, доводити своє кохання, заслуговувати мою увагу і так далі…

 

Стосунки починаються не на ґрунті взаємного інтересу, а на фоні конкуренції. Тобто всі чоловіки спочатку сприймаються як негідні, формується переконання «нормальних не залишилося», а далі висувається низка вимог та виставляються перешкоди.

 

Такий підхід до пошуку партнера заздалегідь програшний, але піти іншою дорогою не вдасться, бо гординя не дозволяє.

 

Причини виникнення жіночої гордині

Психологи вже не приховують, що жінка, у якої мама розлучена або батько в сім'ї сприймається, як ганчірка, із ймовірністю 90% НЕепридатна для здорових стосунків. Звичайно вона могла пройти психотерапію, змінити свої переконання, скоригувати поведінку та переглянути погляд на міжособистісну комунікацію, але чи багато хто так робить?!

 

Пояснення тут досить просте. 

 

Мати на очах дочки демонструє їй приклад взаємодії із протилежною статтю. Або ставиться до чоловіка зневажливо, застосовує емоційне насильство у вигляді знецінення та ігнорування, або чоловіка немає зовсім й мати виправдовує себе тим, що всі чоловіки безвідповідальні, ненадійні, зрадники та брехуни.

 

Виливаючи свій негатив, вона думає, що таким чином застерігає свою дитину від майбутніх невдач. Мовляв, обирай ретельніше, на дурнів не клюй, бо вляпаєшся як я. Житимеш із криворуким та бездарним, а ще гірше - з гульвісою. Вони ж всі такі, і ти теж хорошого не знайдеш!

 

Психіка молодої дівчини добре засвоює сигнали небезпеки. Щоб уберегти себе від елементів, які травмують, починає вибудовувати захисні механізми й відсікає потенційну загрозу. Образ чоловіка малюється як щось у кращому разі незначуще, у гіршому здатне завдати шкоди.

 

В результаті сама того не помічаючи дівчина поводиться зневажливо, ігнорує та знецінює чоловічі потреби, дозволяє собі глузування. Так психіка відіграє сценарій «зайвого об'єкта». Це що? Чоловік? Ха. Чогось хоче? Багато хоче мало отримає, придурок.

 

На цьому етапі всі чоловіки, які хочуть вступити у здорові стосунки відсіваються. Але залишаються тирани та невротики, які акуратно вписуються у другий закладений сценарій - «пошук лише для неї гідного». Догоджає, заслуговує, обіцяє захищати від усього-усього на світі, наполегливо доводить своє кохання, не відступає навіть якщо відшити.

 

Скажете, до чого тут жіноча гординя? Та до того, що навіть «гідного» вона шанувати теж не буде. Немає такого плану у шаблонах її психіки. Вона і його знецінюватиме, дражнитиме й принижуватиме. Вона і з ним конкуруватиме. В результаті - розлучення та дівоче прізвище. Нормальних же мужиків немає. А ті, що обіцяли золоті гори - зрадили. 

 

І ці переконання передадуться дочці, яка «прогуляється» за схожим сценарієм. 

 

Повернутися на початок всього циклу, виявити та визнати свою гординю, яка заважає бути повноцінною партнеркою у здорових стосунках, такі жінки не бажають. І колесо продовжує котитися далі...

 

Рекомендую прочитати:

Здорові стосунки між чоловіком та жінкою

Популярні дописи з цього блогу

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок

«Нікому ніколи нічого не пояснюй, тому що...»: геніальні слова Аль Пачіно