Здорові стосунки між чоловіком та жінкою

Здорові стосунки між чоловіком та жінкою

Здорові взаємини між чоловіком та жінкою - це порозуміння двох самодостатніх особистостей протилежної статі, засноване на взаємності та повазі один до одного, що має абсолютно прозорі та заздалегідь обговорені цілі, а також включає відповідальність за раніше взяті зобов'язання. У таких стосунках немає місця будь-яким проявам емоційного насильства з обох сторін.

 

Рекомендую прочитати:

11 ознак емоційного аб'юзу: як розпізнати та захиститися від психологічного насильства

 

У цілому здорові стосунки - це взаємодія двох психічно здорових осіб позбавлених неврозів й прагнення компенсації комплексів. Зустріти подібне в реальному житті вкрай складно, тому що повністю позбутися наслідків психоемоційних травм вдається не всім. Однак до цього варто прагнути.

 

Здорові стосунки між чоловіком та жінкою: ключові моменти

 

У першому етапі здорових стосунків важливо враховувати взаємність. Бажання бути разом має бути спільним, без спроб вибороти, завоювати, заслужити. Лише за наявності взаємної симпатії та взаємного інтересу можна починати стосунки.

 

Підтримка - це присутність людини у житті свого партнера, прояв зацікавленості у разі важливих подій, труднощів чи радостей. Прагнення відчувати власну значущість є природним, тому нам так часто потрібен той, хто це відчуття підтримує.

 

Все, що потрібно від партнера для підтримки своєї другої половинки - фізична присутність поряд, готовність вислухати, дати пораду за необхідності, відвідати важливі для нього заходи.

 

Увага - ще одна форма присутності, виражена в активних діях. Привітати зі святами, запитати як справи, дізнатися про самопочуття, приїхати, поцікавитись як минув день. Все, що виявляє зацікавленість у житті партнера і при цьому супроводжується будь-якими діями.

 

Турбота - задоволення фізичних потреб партнера, яке супроводжується допомогою. Тут все від фізичної близькості до догляду у разі хвороби. Донести важкі сумки, зробити чай при застуді, потерти спинку у ванній, зав'язати шнурки вагітній дружині... І так далі й тому подібне.

 

Розуміння - прийняття людини такою, якою вона є. Зазвичай саме тут починається емоційне насильство, тому що замість прийняття чи припинення стосунків ми прагнемо виправити партнера, перелаштувати його під себе.

 

Чоловіки вдаються до тиранії з використанням погроз, залякування, фізичної сили або придушення самооцінки жінки. Мета банальна - зробити її такою, як треба йому. Туди не ходи, з тими не спілкуйся, те не одягай.

 

Жінки діють більш витончено. Зважаючи на відсутність переваги в силі вони намагаються маніпулювати, найчастіше використовують фрейми, тобто рамки. Ти повинен, справжні чоловіки так не роблять, нормальний чоловік зробив би так. І все в такому дусі.

 

Здорові взаємини між чоловіком та жінкою виключають будь-які форми насильства, тому в поняття «розуміння» психологи вкладають здатність партнерів приймати один одного такими, якими вони є, а також вести діалог. Сідати за стіл переговорів та з'ясовувати потреби, бажання, невдоволення та переживання один одного. За підсумком приймається рішення - залишатися разом або мирно розійтися, якщо немає спільних планів на майбутнє.

 

Що робити, якщо здорових стосунків немає, а кохання хочеться?

 

Здорових людей не так багато. Набравшись, ще в дитинстві, психоемоційних травм ми стаємо дорослими людьми й створюємо союзи з протилежною статтю, але при цьому взагалі не розуміємо як тут поводитися.

 

Деструктивних переконань стільки, що можна написати про них десятки статей й жодного разу не повторитись. Але для розуміння суті здорових стосунків між чоловіком та жінкою це й не потрібно. Є один простий тест - поставте собі запитання «мене все влаштовує у цих стосунках?». Якщо ні, значить їх час завершувати.

 

Найчастіше стосунки не вдаються не тому, що партнер ідіот, а тому, що ваші інтереси та потреби не збігаються.

 

Не всім потрібні діти, не всі здатні зберігати вірність, не всі готові одружуватися. Хтось потребує багато фізичної близькості, хтось задоволений її наявністю раз на два тижні. Комусь подобається весело проводити час із друзями, а хтось любить посидіти вдома. Коли різні люди намагаються співіснувати разом, справа закінчується насильством одного партнера над іншим. Спроба отримати томатний сік із лимона заздалегідь приречена на провал, але люди пробують.

 

Рекомендую прочитати:

Особисті кордони: як припинити жертвувати собою заради інших

 

Якби я вам розповіла, що такі є пари, де чоловік дозволяє дружині мати інтим з іншими чоловіками. Ви скажете - Дикунство! Неправильно! Фу! Я могла б з вами погодитися, але парадокс у тому, що ці люди перебувають у здорових взаєминах, тому що повністю закривають потреби один одного, віддають та отримують турботу, увагу, підтримку, розуміння. Для них такий формат є нормою, між ними немає жодного емоційного насильства.

 

Багато хто все життя живе без дітей. Такі люди називаються чайлдфрі і їх доволі багато. Вони вирішили насолоджуватися життям й позбавити себе пелюшок, дитячих садочків і шкіл, витрат грошей на нового члена сім'ї.

 

Такі історії викликають подив, бо ми звикли жити шаблонами. Не керуємося власними почуттями та емоціями, не розуміємо, що нам потрібно насправді. З дитинства навчені відповідати чиїмось очікуванням та виборювати схвалення. Але здорові стосунки з такими переконаннями збудувати вкрай складно.

 

Суспільство диктує правила, які ламають інститут сім'ї на корені. Люди обирають партнерів не за принципом «мені з ним/нею комфортно» та «у нас спільні цілі, ми взяли на себе відповідальність за них», а за принципами компенсації комплексів та закриття потреб із зони особистої відповідальності.

 

Так жінка для чоловіка стає джерелом почуття власної значущості та інструментом підняття самооцінки. Чоловік для жінки - ресурсом, на який перекладається відповідальність за свої базові потреби.

 

Тому ми потрапляємо у залежність від людини й не можемо піти, навіть коли бачимо, що нас просто зневажають. Жінка вже б пішла від чоловіка, але він продовжує її добиватися і намагається повернути, бо разом із нею пішла його самооцінка. Така сама історія з жінками, які знайшли в чоловікові не щастя, а інструмент компенсації будь-яких форм власних  недоліків.

 

В результаті майже всі перебувають у стосунках, але не з тими людьми. Десь жінка всіма силами намагається утримати чоловіка, якому не потрібні діти. Водночас існує пара, де жінка таємно п'є таблетки, щоб ненароком не залетіти від чоловіка, який щодня вимагає від неї зачаття.

 

Якби люди просто сідали й розмовляли, з'ясовували невідповідності та розходилися, то ймовірність зустріти відповідного партнера підвищилася б у рази. Одні чудово жили без би дітей, а інші раділи б народженню дитини без спроб змусити партнера піти на цей крок.

 

Замість підсумку:

 

Здорові стосунки між чоловіком та жінкою стали рідкістю з двох банальних причин. Люди перебувають у хворих стосунках і йти не поспішають. Мільйони пар нещасні у своїх взаєминах, але продовжують мучити один одного, не намагаючись знайти того, з ким буде комфортно й не доведеться терпіти чи виявляти насильство.

 

Ну і без відповідності сумнозвісним нормам суспільства не обійтися.

 

Запам’ятайте:

 

Ваші стосунки не мають подобатись батькам, друзям чи сусідам. Сенс норми в тому, що ви знайшли людину, поряд з якою зручно вам, а їй зручно поряд з вами, й при цьому ви не заважаєте жити довколишнім.

 

Люди, які не здатні бути партнерами, постійно застосовують інструменти емоційного насильства й страждають від низки неврозів, часто намагаються осуджувати тих, хто щасливий. Починають плюватися отрутою у тих, хто відмовляється народжувати дітей, наприклад. Самі вони вже народили, виконали важливу, як їм здається, місію. І подарували світу чергового невротика, такого самого, як вони самі.

 

До того часу, поки чоловік, якому просто потрібна фізична близькість, змушений брехати про бажання створити сім'ю, а жінка, яка хоче добре жити чужим коштом, буде вдавати порядну й безкорисливу наречену, ми продовжуватимемо жити в суспільстві, де здорові стосунки здаватимуться чимось фантастичним та нереальним.

Популярні дописи з цього блогу

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

13 речей, про які треба пам'ятати, коли життя б'є тебе по голові

10 думок Стівена Фрая про кохання, депресію та сенс життя