11 ознак емоційного аб'юзу: як розпізнати та захиститися від психологічного насильства

11 ознак емоційного аб'юзу: як розпізнати та захиститися від психологічного насильства

 

На відміну від фізичного, психологічне насильство залишає невидимі, але також дуже глибокі шрами.

 

Фізичне насильство неприпустиме у будь-яких стосунках! Але є дуже підступний вид насильства, який можуть не помітити друзі, члени сім'ї та навіть самі жертви. Йдеться про емоційне насильство, або аб'юз.

 

Рекомендую прочитати:

Аб'юз: види, ознаки, наслідки

 

На відміну від фізичного та сексуального насильства, емоційний аб'юз - «інструмент» доволі витончений. З його допомогою маніпулятор отримує майже безмежний контроль у стосунках.

 

Емоційне насильство може мати різні форми, починаючи від, здавалося б, невинних, але частих глузувань й закінчуючи відкритою образою та приниженням.

 

Як зазначають психологи, емоційне насильство не одразу розпізнається жертвами. 

 

Мало того, зазвичай спочатку аб'юзер виступає в позитивній ролі, проявляє максимальну турботу, збиваючи тим самим свою жертву з пантелику.

 

Аб'юзер - це людина, яка спочатку входить у довіру, чим робить об'єкт своєї агресії ще більш уразливим.

 

Є низка ознак, які видають емоційного аб'юзера та пов'язані з ним токсичні взаємини:

 

1. Ти постійно підлещуєшся до партнера

 

Ти намагаєшся не злити коханого та ретельно добираєш слова у розмові з ним. Схоже, що ти змирилася з другорядною роллю, старанно контролюєш себе, а це означає, що ти вже засвоїла, що треба робити, щоб партнер не ображав тебе відкрито.

 

2. Твій партнер використовує методи газлайтингу

 

Партнер намагається вплинути на твоє сприйняття реальності, заперечуючи чи спотворюючи те, що відбувається насправді. Він каже щось на кшталт «Ти вигадуєш, такого не було» чи «Я ніколи не говорив/робив цього». Згодом подібні заяви можуть розвинути почуття невпевненості у собі, і ти почнеш погоджуватися з цими перекрученнями фактів. Така невпевненість у власному сприйнятті того що відбувається, зробить тебе більш уразливою для маніпулятора.

 

Рекомендую прочитати:

Газлайтинг: як розпізнати в собі жертву та як йому протистояти

 

 

3. Партнер вимагає постійного звіту «де, коли й з ким»

 

Спроба встановити повний контроль може стати серйозною проблемою у стосунках. Контактування кілька разів на день з метою перевірки можуть перетворитися на постійне переслідування. Простими словами, вимога постійного звіту про місцеперебування партнера та спроби обмежити свободу пересування та спілкування з іншими - одна з характерних ознак емоційного аб'юзу.

 

4. Партнер говорить образливі слова на твою адресу, маскуючи їх під «жарти»

 

Коли ж ти починаєш скаржитися, він відказує, що це лише жарт, а ти занадто емоційна. Але істина в тому, що в кожному саркастичному зауваженні чи образливому жарті є частка правди.

 

5. Ти просиш вибачення навіть тоді, коли знаєш, що не зробила нічого поганого

 

Жертви емоційного аб'юзу часто приходять до переконання, що вони дурні або егоїстичні, оскільки їхній партнер надто часто звинувачує їх у цьому.

 

6. Твій партнер то дуже палкий, то дуже байдужий

 

То він випромінює любов, але раптово стає холодним й недоступним. Ти не можеш зрозуміти причину, як би не намагалася. Він відмовляється від спілкування, ти починаєш панікувати, намагаючись повернути його прихильність, і через відсутність пояснень починаєш звинувачувати себе. Досить часто подібне ставлення може перетворити незалежну й самодостатню жінку на знервовану улесливу персону, яка постійно намагатиметься привернути увагу й прихильність партнера.

 

7. Партнер відмовляється визнавати твої сильні сторони та знецінює досягнення

 

Знецінення та принизливі зауваження спочатку можуть сприйматися несерйозно, але це зовсім не випадкові перестороги. Швидше за все, вони націлені саме на твої сильні сторони, які партнер оцінює як загрозу та намагається їх контролювати. Реакція партнера на твої досягнення може свідчити багато про що. Він мало цікавиться тобою чи зовсім ігнорує? У розмові про твої переваги змінює тему чи критикує за те, що ти не робиш? За таких обставин твоє почуття впевненості у собі та відчуття власної компетентності може серйозно знизитися.

 

8. Партнер обмежує тебе в емоційній близькості, інтимі чи грошах з метою «покарання»

 

Стосунки, в яких з’являються «певні умови», насправді стають проблематичними. Спроба обмеження емоційної прихильності чи фінансової підтримки не завжди сприймається як аб'юз. Більшість вважає насильством заподіяння фізичної шкоди, але коли справа стосується обмеження або позбавлення того, на що людина заслуговує, це теж є насильством, просто емоційним.

 

9. Ти втратила сексуальний потяг до партнера

 

Зазвичай жінкам необхідно відчувати довіру до партнера, щоб відчути фізичне та емоційне збудження. Якщо жінка відчуває страх чи сердиться на партнера, вона не почувається в безпеці і її тіло реагує відповідним чином.  

 

10. Ти відчуваєш жалість до партнера, попри те, що він завдає тобі болю

 

Емоційні аб'юзери - майстри маніпуляцій. Вони завдають болю, водночас змушуючи думати, що це твоя вина або принаймні що це він жертва (постраждав у дитинстві чи минулих стосунках). Тобі починаєш шкодувати його. Жертви емоційного насильства часто ігнорують поведінку своїх кривдників, оскільки вони здаються нещасними, знехтуваними, покинутими.

 

11. Партнер надто часто раптово змінює плани з метою зробити сюрприз

 

Відкриті спроби контролю помітити нескладно, але є більш витончений метод, так званий прихований контроль, до якого частенько вдаються аб'юзери. «Прихований контроль» - це раптова зміна вже запланованого, різкий перегляд планів під виглядом «сюрпризу». Це контроль без відкритих вимог: спочатку ти ніби й задоволена цими знаками уваги, але згодом це може стати правилом, і твої власні бажання та потреби виявляться на другому плані.

Популярні дописи з цього блогу

Як стати самодостатньою: 10 правил впевненої в собі жінки

Як навчитися говорити «ні» та перестати догоджати довколишнім

Будь одна, поки не зустрінеш того, хто старатиметься для тебе