26 важливих правил сучасного етикету


Я з повагою ставлюся до правил хорошого тону. Як передати тарілку. Не кричати з однієї кімнати в іншу. Не вриватися крізь зачинені двері без стуку. Пропускати вперед даму. Мета всіх цих незліченних простих правил - зробити наше життя кращим. Я ретельно стежу за своїми манерами. Це не якась там абстракція. Це всім зрозуміла мова взаємоповаги.
    американський актор Джек Ніколсон

У сучасному світі не знати правил етикету - значить плювати проти вітру, виставивши себе при цьому в незручному становищі. На жаль, багато хто сприймає дотримання певних норм та правил спілкування як щось ганебне, вважаючи це ознакою високочолих естетів, які дуже далекі від реального життя. Однак, ці люди забувають про те, що груба та нетактовна поведінка може викликати таку ж реакцію у відповідь.

Насправді основи етикету досить прості. Це культура мови, елементарна ввічливість, охайний зовнішній вигляд та вміння керувати своїми емоціями. І те й інше стосується як чоловіків, так і жінок.


Правила, які повинен знати кожен хто поважає себе та інших людей:

1. Якщо ви вимовляєте фразу: «Я вас запрошую», - це означає, що платите ви. Інше формулювання: «Ходімо в ресторан», - в цьому випадку кожен платить за себе, і лише якщо чоловік сам пропонує заплатити за жінку, вона може погодитися.

2. Ніколи не приходьте в гості без дзвінка. Якщо вас відвідали без попередження, можете дозволити собі бути в халаті та бігудях. Одна британська пані говорила, що при появі непроханих гостей вона завжди одягає туфлі, капелюшок та бере парасольку. Якщо людина їй приємна, вона вигукує: «Ох, як вдало, я щойно прийшла!». Якщо неприємна: «Ой, як шкода, я маю йти».

3. Не кладіть в громадських місцях смартфон на стіл. Роблячи таким чином, ви показуєте наскільки важливу роль у вашому житті відіграє пристрій зв'язку і як сильно вас не цікавить те, що відбувається. Будь-якої хвилини ви готові облишити цю набридливу балаканину й зайвий раз перевірити стрічку в Instagram, відповісти на важливий дзвінок або відволіктися на смс.

4. Чоловік ніколи не носить жіночу сумку. І жіноче пальто він бере лише для того, щоб донести до роздягальні.

5. Взуття завжди має бути чистим.

6. Якщо ви йдете з кимось, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися й вам.

7. Багато хто вважає, що суші можна їсти лише паличками. Однак, це не зовсім правильно. На відміну від жінок, чоловікам суші можна їсти руками.


8. Не розпочинайте порожньої балаканини телефоном. Якщо ви потребуєте душевної бесіди, краще зустрітися зі співрозмовником віч-на-віч.

9. Якщо вас образили, не слід відповідати аналогічною грубістю, і, тим більше, підвищувати голос на людину яка вас образила. Не опускайтеся до її рівня. Посміхніться й ввічливо ідіть від невихованого співрозмовника.

10. Вулицею чоловік повинен йти зліва від жінки. Справа можуть йти тільки військовослужбовці, які зобов'язані бути в готовності виконати військове вітання.

11. Водії повинні пам'ятати про те, що холоднокровно кропити перехожих брудом – обурлива некультурність.

12. Жінка може не знімати в приміщенні капелюшка та рукавичок, але не шапку й рукавиці.

13. Дев'ять речей слід тримати в таємниці: вік, багатство, щілину в будинку, молитву, склад ліків, любовний зв'язок, подарунок, шану та безчестя.

14. Прийшовши в кіно, театр чи на концерт, проходити до свого місця слід лише лицем до тих хто сидить. Першим має проходити чоловік.


15. Чоловік заходить до ресторану завжди першим, головна причина - за цією ознакою метрдотель має право зробити висновки про те, хто є ініціатором приходу до закладу, і хто платитиме. У разі приходу великої компанії - входить першим та оплачує той, хто запрошував в ресторан. Але якщо біля входу відвідувачів зустрічає швейцар, то чоловік зобов'язаний пропустити першою жінку. Після чого кавалер знаходить вільні місця.

16. Ніколи не слід торкатися жінки без її бажання, брати її за руку, торкатися до неї під час розмови, штовхати її або брати за руку вище ліктя, крім випадків, коли ви допомагаєте їй увійти в транспорт або вийти з нього, а також перейти вулицю.

17. Якщо вас хтось нечемно гукає (наприклад: «Гей, ти!»), не варто відгукуватися на цей оклик. Однак, не потрібно читати нотацій, виховувати інших під час короткої зустрічі. Краще дати урок етикету власним прикладом.

18. Золоте правило при використанні парфумів - помірність. Якщо до вечора ви відчуваєте запах своїх парфумів, знайте, що всі інші вже задихнулися.

19. Вихований чоловік ніколи не дозволить собі не проявити належної поваги до жінки.

20. У присутності жінки чоловік палить лише з її дозволу.


21. Хто б ви не були - директор, академік, жінка похилого віку чи школяр, - входячи до приміщення, вітайтеся першим.

22. Дотримуйтеся таємниці листування. Батьки не повинні читати листів, які призначені їх дітям. Подружжю слід так само діяти й по відношенню один до одного. Той, хто нишпорить по кишенях близьких шукаючи записки чи листи, чинить вкрай некрасиво.

23. Не прагніть встигати за модою. Краще виглядати немодно, але гарно, ніж модно й погано.

24. Якщо після вибачень вас пробачили, не варто ще раз повертатися до прикрого питання та просити прощення повторно, просто не повторюйте подібних помилок.

25. Занадто голосно сміятися, гучно спілкуватися, пильно розглядати людей - образливо.

26. Не забувайте дякувати близьким людям, родичам та друзям. Їхні добрі вчинки та готовність запропонувати свою допомогу не обов'язок, а вияв почуттів, гідний подяки.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»