Хюґе: 5 способів навчитися насолоджуватися життям

Хюґе (hygge) - данський термін, що означає відчуття затишку та задоволеності. Важливо: саме того, яке отримують люди від насолоди простими речами в житті.

Данці вважаються одними з найщасливіших людей на планеті, і це не просто так. Вони, між іншим, сплачують одні з найвищих податків у світі, але більшість вважає, що це сприяє покращенню суспільства.

Розберімося в джерелах походження терміну «хюґе». Він норвезького походження, а родом з 16 століття. «Hugga» означає «втішати» або «заспокоювати», й схоже на англійське дієслово «hug» - «обіймати»
 
Сенс хюґе криється в тому, щоб отримувати задоволення від простих речей, які оточують нас щодня. Наприклад, заварити гарячий чай та почитати книгу біля вікна, за яким йде дощ. Або запалити свічки й насолоджуватися затишною атмосферою в будинку.

Хочете знати, в чому користь практики хюґе? Як створити щасливе та затишне оточення, в якому можна жити в повній гармонії? Що робити, щоб навчитися насолоджуватися життям?

1. Зверніть увагу на освітлення
Освітлення - одна з тих речей, яка не вимагає великих грошей. Однак необхідне правильне розміщення. Використовуйте настільні лампи й торшери. А також намагайтеся звести до мінімуму верхнє освітлення, особливо якщо воно дуже яскраве. Лампи на рівні тіла створюють м'який фон. В результаті приміщення виглядає затишнішим та привабливішим. Розставте багато свічок, але будьте обережні з їх ароматами, кольорами та формами. Прикрасьте інтер'єр різними теплими різноколірними лампочками. Вони допоможуть створити заспокійливу обстановку, на якій зосереджені всі принципи хюґе.

2. Наділіть предмети інтер'єру сенсом
Замість того щоб захаращувати полиці незліченною кількістю книг, проаналізуйте свою колекцію сувенірів та милих дрібничок. Подумайте, які з них мають для вас важливе значення. Наповнюйте інтер'єр затишними речами з подорожей. Вони спонукатимуть приємні спогади та розмови, а також приноситимуть вам теплі й позитивні емоції, щоразу, коли ви на них дивитиметеся.

3. Запрошуйте близьких друзів провести час разом
Хюґе - це не лише дизайн та домашній декор. Хюґе зачіпає вашу якість життя та відносини, які ви підтримуєте з близькими вам людьми. Ви повинні бути дуже обережні обираючи тих, з ким ви проводите час, і тих, кого ви запрошуєте до свого дому, і що ви робите всі разом. Згідно хюґе, всі люди розглядаються як рівні. Ніхто не намагається засвідчувати панування над кимось. І ніхто не намагається довести свою правоту. Хюґе - це перш за все гармонія.

4. Зігрівайтеся теплими напоями
Потіште себе чашкою улюбленого чаю, перш ніж лягти спати. Або витратьте трохи часу вранці на гарячу каву. Вам необхідна лише мить на те, щоб буквально «відчути запах кави». Заварюйте різні типи чаю або кави, какао, гарячий шоколад, глінтвейн, все, що є під рукою.

5. Співставте зовнішні та внутрішні простори будинку
Залишайте двері відчиненими, якщо це можливо, і створюйте відкриті простори. Розставляйте усюди рослини. Вважається, що рослини в будинку надають оздоровчий ефект, а також це природний засіб очищення повітря. Вибір рослин, а потім турбота про них на щоденній основі - це також те, чим характеризується хюґе. Купіть букет квітів, розділіть стебла та розставте їх в маленькі вазочки. Поставте кожну вазочку туди, де вам подобається. Створіть відкритий простір, в якому ви зможете розважитися й посидіти з людьми, що приходять в гості. Ви зможете насолоджуватися сонячним світлом, або захоплюватися дощем. Навіть якщо ваш будинок не має внутрішнього дворика чи саду, у вас завжди є вікна. Відчиняйте їх якомога частіше. Постійний потік повітря необхідний для підтримки чистого простору.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе