Чому ви не можете схуднути? 10 несподіваних причин

Ви сидите на суворій дієті, активно тренуєтеся, не їсте мучного й солодкого, але вага як і раніше стоїть на місці? 

 

Складнощі зі схудненням можуть виникати через не залежні від вас причин: через недотримання правил гігієни, емоційного або гормонального дисбалансу, нерозумних обмежень й неправильного режиму сну. 
 
Чому ж наше тіло реагує подібним чином? 
 
І на що слід звернути увагу, якщо вам ніяк не вдається схуднути?

Чому ви не можете позбутися зайвих кілограмів? 10 несподіваних причин:

1. Дефіцит їжі
У вашому житті так багато стресів й переживань, що майже не залишається часу для себе. Якщо пощастить, ви на ходу перекушуєте черствою булкою й кефіром, з'їдаючи мінімум калорій в день, але тіло все одно не худне! Річ у тому, що ваш організм живе в тотальному харчовому дефіциті, через що недоотримує необхідні вітаміни й мінерали. В результаті знижується імунітет, починаються проблеми в роботі кишківника, печінки та підшлункової. Через це настає класичний гормональний збій, який спричиняє набряки та інші неприємні наслідки. Відновіть режим харчування - і ви не впізнаєте своє тіло.

2. Постійний стрес
Вам складно розслабитися, ви відчуваєте постійну тривогу, незадоволеність, проблеми з самоконтролем. Здавалося б, який зв'язок між особистими переживаннями й тим, що у вас не виходить схуднути? Але невирішені психологічні проблеми чинять негативний вплив на харчову поведінку. Ми вчимося заїдати стрес чимось смачненьким, намагаємося заповнити душевну порожнечу шматочком піци або калорійним еклером. В результаті накопичується вага. І справа не у відсутності сили волі, а в пригнічених емоціях, прихованій депресії, яку треба лікувати в кабінеті психотерапевта.

3. Переоцінка користі тренувань
«Я була у спортзалі, підіймала штангу - значить, можу собі дозволити!» - думаєте ви й без задніх думок з’їдаєте три хот-доги й пачку чипсів. Не недооцінюйте кількість споживаних калорій та не переоцінюйте користь тренувань. На жаль, навіть найактивніші заняття допомагають вивільнити не більш 300-400 калорій, які відповідають баночці йогурту або грудочці сиру з кефіром. Розумні обмеження необхідні, так що не розслабляйтеся й ведіть підрахунок калорій.

4. Збитий режим сну
Якщо у вас невнормований графік, ви страждаєте безсонням та спите менш як 8 годин на добу, не варто дивуватися зайвій вазі й проблемам з переїданням. Під час нічного відпочинку виробляються гормони грелін та лептин, які регулюють відчуття голоду впродовж дня. Недосипаючи, ви «глушите» їх сигнали, й заважаєте їх нормальному виробленню. В результаті прокидаєтеся голодним, не можете насититися обідом, тому й не виходить схуднути.

5. Запальні процеси в ротовій порожнині
Як давно ви були у стоматолога, лікували карієс, стоматит, пародонтит? Часто люди відкладають це відвідини стоматолога до кращих часів, роками терплять дискомфорт при жуванні. Але це помилка! Проблеми з зубами впливають на наше самопочуття й задоволеність життям; ведуть до низькоякісного пережовування їжі й ми не можемо насититися, тому їмо більше). Інді змушені відмовлятися від твердих волокон й клітковини на користь м'яких, жирних, не завжди корисних продуктів. Ось чому не потрібно нехтувати гігієною зубів.

6. Зворотний ефект дієти
По-перше, що жорсткіше ви обмежуєте себе в їжі, то активніше ваше тіло пручається, віддаючи з боєм кожен грам. По-друге, харчуючись одним кефіром, яблуками чи рисом, ви доводите організм до авітамінозу, позбавляєте мозок важливих жирних кислот, що спричиняє втому та збої в обміні речовин. Їжа засвоюється неправильно, посилюється набряклість. По-третє, під час дієти організм знаходиться в стресі, відчуває себе пригніченим й обділеним. Значить, як тільки ви зійдете з дистанції, ви розслабитеся й наберете ще більше. Під час дієти найчастіше не виходить схуднути!

7. Захворювання щитоподібної залози
Саме щитовидка регулює білковий й вуглеводний баланс, відповідає за окислювально-відновні процеси в організмі, впливає на роботу нервової системи й репродуктивну функцію. Проблеми в цій галузі можуть викликати гіпотиреоз - зниження концентрації гормонів щитоподібної залози, що зумовить уповільнення метаболізму, втому, набряки та збільшення маси тіла при зниженому апетиті. Якщо симптоми вам знайомі - запишіться до лікаря на обстеження. Намагайтеся уникати стресів, їсти більше овочів, фруктів та продуктів з високим вмістом йоду.

8. Звичка їсти з упаковки
Легко помилитися з кількістю з'їденої їжі, якщо обідати чи вечеряти прямо із заводського упаковування (каструлі, сковорідки), втупившись в монітор комп'ютера чи екран смартфона. Таким чином ви не лише не контролюєте розмір спожитої порції, але й не відчуваєте насичення, оскільки захоплені подіями на екрані. Щоб не перевищити кількість щоденних калорій - кладіть потрібну порцію одразу на тарілку, так буде простіше тримати себе в руках.

9. Нічні перекуси
Якщо впродовж дня ви не з’їли ні крихти, а перед сном влаштували свято шлунку - схуднути буде проблематично. Наше тіло живе за певними біоритмами. Після 19 годин починається перехід на низьке споживання енергії. Так що їжа вже не засвоюється в повному обсязі, шлунковий сік практично не виділяється. Все спожите починає бродити й отруювати організм, перевантажуючи ендокринну систему, печінку та нирки. Більш того, надлишок інсуліну в нічний час доби підвищує ризик діабету та ожиріння, прискорює процеси старіння. Якщо вам не байдуже ваше здоров'я - відмовтеся від пізніх вечерь та перекусів.

10. Побічні ефекти ліків
Іноді причиною набору ваги є неналежно обрані медикаменти, які уповільнюють метаболізм, спричиняють збої в гормональній сфері. До складу деяких препаратів входять речовини, що блокують ділянки мозку, що відповідають за відчуття голоду чи ситості. Вони ж зумовлюють приховану депресію або підвищують рівень тривоги. Якщо помітили недобре - зверніться до лікаря за більш безпечним рецептом. Зрештою, не можна жартувати зі своїм здоров'ям.

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок