Хочеш бути впевненою в собі? Тоді припини говорити ці 7 слів



 «Я люблю хороші, сильні слова, які щось означають»,
- письменниця 
Луїза Мей Олкотт

Впевненість - поняття недвозначне. Вона або є, або її немає. Це, швидше, питання практики - щось таке, що ти сама в собі створюєш, а потім постійно розвиваєш.
 
Це дуже важливо, адже якщо в силу певних причин ти втратила впевненість у собі, то точно зможеш знову її повернути. Все залежить від наявності мислення, націленого на зростання, а не статичного світогляду. Перше змінює людину зсередини.

Одним зі способів розвинути впевненість в собі є правильна мова. Нижче перераховані кілька слів, від використання яких варто відмовитися, якщо хочеш дати своїй впевненості потужний поштовх:

1. Спробую
Приклад: «Я спробую зробити це до наступної зустрічі». В даному контексті «спробую» означає «Я не хочу цього робити, але говорю зараз зворотне, щоб ви на мене не злилися».

Люди, які звикли догоджати іншим, кажуть «спробую» замість «ні». Упевнені ж особистості так не роблять. Або роби, або не роби. Намагатися не потрібно.

2. Можливо
«Ти зможеш зробити це до п'ятниці?»

Почувши таке питання, в кожній людині прокидається внутрішній аналітик. Ми згадуємо все те, що повинні зробити, й чи є у нас вільний час на виконання додаткового проєкту. Як не парадоксально, але коли не вистачає впевненості в собі, ти не можеш відповісти відмовою. Як правило, ти говориш «можливо...» в надії на те, що тон твого голосу змусить людину відстати.

Впевнена в собі людина просто скаже «ні». Крім того, вона зможе додати: «Але я б могла зробити це до наступної середи». Однак вона не скаже «можливо», якщо не збирається встигнути до запропонованого терміну.

3. Не можу
Приклад: «Я не можу цього зробити».

Справа не в тому, що впевнені люди ніколи не помиляються. Навпаки. Вони готові ризикувати, тому що знають - якщо у них нічого не вийде, вони все одно впораються з невдачею. Такі особистості стають на коліна, а потім знову підіймаються.

Таким чином, фраза «Я не можу цього зробити» перетворюється в «Це ризиковано, але я вірю в успіх. А якщо нічого не вийде, ми підтримаємо одне одного».

4. Сам
Говорячи про чиюсь підтримку, впевнені в собі люди не вживають слово «сам» в контексті «У цій справі я сам по собі». Самотній вовк не може бути по-справжньому впевненим в собі. Впевненість виходить зі знання, що ти є частиною чогось більшого: робоча група, сім'я або соціальне коло спілкування.

Самотність та ізоляція породжують страх й тривожність, і впевнені в собі люди це знають. Якщо вони відчувають себе самотніми, то знають, як себе заспокоїти, а це передбачає, в тому числі пошуки нових контактів й допомоги. Хай в дитинстві їх цьому ніхто не вчив, але вони самостійно розвинули в собі це вміння. Це вміння закладає основу справжньої впевненості в собі.

5. Ніколи
«Це ніколи не спрацює».

Впевненість тісно пов'язана з креативністю. Це усвідомлення того факту, що ти здатна генерувати ідеї, є відкритою для нових можливостей й готова покладатися на це, навіть якщо відповідей ще немає.

Так фраза «Це ніколи не спрацює» перетворюється в пропозицію: «Тут потрібен творчий підхід. Хто за те, щоб провести мозковий штурм?»

6. Ем...
Вербальні вставки «ем», «ох» та інше - це слова-наповнювачі. Найчастіше вони свідчать про бажання людини виглядати такою, яка знає, про що говорить.

Але впевнені в собі люди не бояться зробити паузу й перевести подих, перш ніж почати діяти. Вони скажуть щось на кшталт «Дай мені хвилинку подумати», після чого через якийсь час обов'язково поділяться своїми міркуваннями. Вони не відчувають необхідності в цю хвилину дати відповідь, тому можуть дозволити собі копнути глибше й відповісти щось розумне, а не прикидатися тим, хто просто хоче здаватися розумним.

 
7. Розумієте...
Закінчувати кожне речення питанням «розумієте?» це популярний спосіб убезпечити себе, отримавши згоду співрозмовника. Але впевненість зовсім не вимагає, щоб з вами постійно погоджувалися.

Хорошою альтернативою позбутися цієї звички стане практика закінчувати свою промову, поділившись власною точкою зору або думкою. А після цього вже можна спокійно запитати: «А що думаєте з цього приводу ви?».

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Кохання чи співзалежні стосунки? 11 головних відмінностей