5 поширених помилок у вихованні хлопчиків

Деякі батьки допускають у вихованні синів помилки, які не дозволяють їм перетворитися на справжніх чоловіків.


Яких правил потрібно дотримуватися при вихованні хлопчиків?

 

І чого слід уникати батькам, які виховують синів?

 

 

Але перш ніж розглядати основні батьківські помилки, дорослим важливо пам'ятати про те, що діти завжди наслідують приклад мами й тата. 

 

Якщо слова дорослих розходяться з їх діями, то чого очікувати від дитини?

 

Які помилки часто допускають батьки при вихованні синів?

 

1. Гіперопіка

Особливо надмірно опікати своїх синів люблять матусі, вони жертвують заради дітей всім й дуже пишаються своїм вчинком. Але така тактика поведінки матері вкрай небезпечна для майбутнього чоловіка. 

 

Якщо мама завжди все вирішує за сина, виконує за нього важку роботу, оберігає від будь-яких складнощів, то він виросте не впевненим у собі, безініціативним й слабохарактерним чоловіком, який вважатиме, що всі довкола йому щось винні.

 

Батьки, безсумнівно, мають піклуватися про своїх чад, але при цьому не можна пригнічувати прояв самостійності дітей. 

 

Справжня любов - це прийняття людини з усіма її позитивними й негативними якостями. 

 

Синів не можна надмірно опікувати, хай вони самі пройдуть через труднощі й отримають власний досвід. Це не означає, що батькам зовсім не потрібно брати участь у вихованні, це означає, що дорослі мають пояснити дитині, як правильно поводитися з небезпечними предметами (колючими, ріжучими), як правильно плавати, кататися на ковзанах, боксувати та інше.

 

2. Спроба заміни батька

На жаль, багато матерів змушені виховувати синів у неповних сім'ях й вони намагаються замінити їм обох батьків. Але таким мамам слід розуміти, що стати татами вони не зможуть ніколи, вони мають залишатися жіночними й не спотворювати розуміння дитини про людей протилежної статі. 

 

Ще одна поширена ситуація, коли жінки намагаються знайти заміну біологічному батькові, й обирають будь-якого чоловіка, навіть не замислюючись про те, що його присутність в житті дитини може істотно вплинути на її майбутнє й часто не в кращу сторону.

 

Замість того щоб намагатися замінити батька або шукати іншого чоловіка, мамі треба залишатися жінкою. Тобто намагатися частіше просто просити сина про допомогу, навчати його займатися домашніми справами, давати відчуття, що він може подолати будь-яку перешкоду. 

 

Дуже корисним є спільне читання розповідей про героїв, які роблять благородні вчинки.

 

3. Осуд за будь-які провини

Хлопчаки часто дуже непосидючі й допитливі, вони з малих років намагаються самоствердитися й продемонструвати свою самостійність. Але багато батьків допускають помилку, коли лають дитину за найменшу провину. 

 

Особливо обурюють ситуації, коли батьки не вірять словам своєї дитини, таке «виховання» остаточно вбиває в хлопчика віру в власні сили й підриває довіру до батьків. 

 

Дорослим треба пам'ятати, що дитина потребує прийняття й співчуття, вона має право на помилки, як і будь-яка інша людина. 

 

Якщо дитина поводиться неправильно, не треба її лаяти, треба розповідати про те, які можуть бути наслідки її поведінки. 

 

Важливо також завжди хвалити хлопчика за успіхи, це один з найефективніший спосіб коригування його поведінки.

 

4. Заборони

Хлопчики мають розвиватися всебічно, це нормально, навіть якщо вони цікавляться мотоциклами, скейтбордами чи іншими «страшними», на думку мами речами. 

 

Чоловіки знаходять себе тоді, коли мають можливість спробувати свої сили в різних напрямках. 

 

Якщо батьки придушуватимуть такі інтереси, то можуть просто «зламати» сина, він буде незадоволений не лише собою, але й всім довколишнім світом. 

 

Зрозуміло, це не означає, що треба заохочувати повну свободу дитини, особливо підлітка й дозволяти йому вплутуватися в різні небезпечні ситуації, просто треба вчити його брати відповідальність за свої вчинки, бути організованим й дисциплінованим. 

 

Дуже корисно з 4-5 років залучати дитину до домашніх справ (полити грядки, прибрати іграшки), до роботи з побутовою технікою та інших домашніх справ.

 

 

5. Відсутність правильного особистого прикладу

Діти копіюють поведінку батьків, але дорослі про це часто забувають. Як тато ставиться до мами, так і хлопчик будуватиме взаємини з дівчатками. 

 

Якщо мама ставитиметься до тата нешанобливо, то й син буде так само ставитися до самого себе. 

 

Жодні моралі не вплинуть на дитину, якщо вона ростиме в сім'ї, де між батьком та матір'ю складні стосунки. 

 

Хлопцям важливо відчувати довіру й безмежну любов матерів, а також підтримку татів. 

 

Батьки є для дітей головними орієнтирами, і важливо про це ніколи не забувати.