5 міфів про правильне харчування


Правильне харчування з модного віяння перетворилося у стиль життя. Зірки кіно, спортсмени, блогери та інші відомі люди активно рекламують принципи правильного харчування і корисні продукти. Але разом з тим існує чимало неправильних тлумачень та помилок щодо раціонального харчування.

Наприклад, побутує думка, що перехід на правильне харчування тягне за собою зменшення порцій.
Тобто замість однієї тарілки супу потрібно з'їдати лише половину, а відбивні - ділити на декілька частин та поступово з'їдати. А від улюблених тістечок, чипсів й морозива потрібно відмовитися взагалі.
Насправді жодного обмеження в обсязі їжі перехід на правильне харчування не передбачає. Справа в якості продуктів та в способі їх приготування. Ви можете спокійнісінько з'їдати шматок м'яса на обід, але не смаженого, а приготованого на пару. Або вжити тарілку салату, тільки заправленого НЕ МАЙОНЕЗОМ, а сметаною чи олією. А ось в таких ласощах, як тістечка або чипси й справді доведеться себе обмежити.

Є також ті, хто вважає правильне харчування одноманітним й несмачним.
Це далеко не так: своє меню можна чудово урізноманітнити шляхом додавання соусів та спецій. Тільки треба вибирати натуральні інгредієнти та правильно їх поєднувати. М'ясо, приправлене часником та запечене в духовці, смакує не гірше, ніж смажена котлета. Навіть краще)))

Ще одна помилка стосується жирів в правильному харчуванні.
Вони повинні бути: без них організм не зможе існувати. Але знову ж таки, які жири? Не трансжири й не насичені, а легкі рослинні. Їх дасть оливкова й льняна олія, а риб'ячий жир - відмінне джерело омега-кислот.

Черговий міф - про користь фруктів і овочів та їх кількості в раціоні.
Той, хто вирішив перейти на правильне харчування, з захопленням їсть тільки овочеві та фруктові салати, п'є свіжі соки й переконує інших, що це і є те саме правильне харчування. Це не зовсім вірно. Так, вітаміни й клітковина, які ми отримуємо з овочами та фруктами, дуже цінні для нашого здоров'я. Але і зловживати ними не варто. Деякі сорти яблук, кавунів та груш здатні збільшити вашу вагу, а велика кількість клітковини - спровокувати проноси. Важливо грамотно поєднувати овочі та фрукти з іншою їжею.

І останній міф стосується перекусів.
Вважається, що вони не корисні в правильному харчуванні та приводять до набору ваги. Але насправді перекусити між сніданком та обідом корисно. Інше питання - чим? Не гамбургером з Макдональдсу й не снікерсом, а пригорщею горіхів або сухофруктів. Такий перекус цілком впишеться в ваш режим харчування та не спричинить негативних наслідків.

Якщо ви будете більше уваги приділяти якості їжі, а не її кількості, почнете комбінувати різні продукти та опануєте способи їх приготування, то правильне харчування не буде для вас стражданням.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших