16 способів подолати лінь


Лінь - найголовніший ворог продуктивності. Зрушити з мертвої точки буває нелегко, якщо нами заволоділа лінь. Лінь - це необов'язково неробство, вона може виявлятися і в нескінченній тяганині, в бездумній діяльності, яка не наближає вас до мети.

 


Отже, як подолати лінь?

 

1. Працюйте

Іноді ви відчуваєте брак енергії, щоб почати щось робити. Переборіть себе і просто працюйте - невдовзі ви втягнетеся в роботу й отримаєте заряд сил від вашої діяльності.

 

2. Відпочивайте

Вас може зробити ледачим і брак відпочинку. Про який ентузіазм може йти мова, якщо ви не виспалися? Відпочивайте як слід.

 

3. Встановіть мінімальний термін для початку роботи

Найважче - почати, далі піде легше. Подумки заведіть будильник – «я починаю через п'ять (п'ятнадцять) хвилин». І в жодному разі не продовжуєте термін.

 

4. Створіть атмосферу невідкладності

Це один з найефективніших способів перемогти лінь. Створіть ситуацію цейтноту: встановіть стислі крайні терміни. Набагато простіше почати справу, якщо вас підтискає час.

 

5. Пам'ятайте про винагороду

Набагато важче братися за важку справу, якщо попереду лише безпросвітні трудові будні. Придумайте нагороду, яку ви дозволите собі після закінчення проєкту - так вам буде набагато легше працювати. Зосередьтеся саме не цьому, а не на труднощах.

 

6. Придумайте швидку винагороду

Якщо результат всієї роботи ще далекий, а кожен етап вимагає величезних зусиль, встановіть правило заохочувати себе за кожен пророблений крок. Ви підіймаєте рівень мотивації та зарядитеся ентузіазмом.

 

7. Уявіть, що трапиться, якщо ви цього не зробите

Не лише винагорода, а й можливі неприємності можуть стати стимулом. Подумайте про те, до яких невдач чи незручностей може привести ваша бездіяльність, особливо про те, як вона може зашкодити іншим.

 

8. Знайдіть партнерів

Партнерство допомагає долати лінь. На відміну від внутрішніх, зовнішні стимули можуть бути більш дієвими, адже ви відповідальні не лише перед собою, а й перед іншими.

 

9. Скоротіть вільний час

Хороший спосіб відучити себе лінуватися назавжди. Мінімізуйте свій вільний час настільки, наскільки можна. Що більше ви працюєте, то більше неприродним стає для вас неробство.

 

10. Розділіть завдання

Ми можемо лінуватися ще й через те, що нас лякає неосяжність майбутньої роботи. Розділіть весь обсяг роботи на більш-менш прийнятні завдання та виконуйте їх поступово, по частинах.

 

11. Плануйте наступний крок

Ми іноді зволікаємо, коли не можемо вирішити, що робити потім. Завжди стежте за майбутнім обсягом роботу в загальному і плануйте, яким буде ваш наступний крок. Маючи в голові чіткий план дій, ви швидше рухатиметеся вперед.

 

12. Робіть в один захід щось одне

Це може здаватися очевидним, але часто люди саме тому лінуються та кидають розпочате. Коли ми за один раз намагаємося зробити все відразу, ми не робимо нічого, і впадаємо в розпач.

 

13. Киньте собі виклик

Спровокуйте себе. Скажіть собі: «Стільки людей може виконати це завдання, так невже не можу я?»

 

14. Фіксуйте прогрес

Ваша мотивація підвищується, якщо ви можете наочно оцінити результати вашої ліні та результати вашої праці. А тому фіксуйте все, що ви зробили або не зробили, на папері, у вигляді графіків або таблиць, і тримайте на видному місці.

 

15. Аналізуйте прогрес довколишніх

Усвідомлення того, як далеко позаду вас залишили колеги або друзі, вас поквапить обов'язково. Слідкуйте за чужими успіхами, надихайтеся ними.

 

16. Приєднайтеся до когось

Часто нам не вистачає власної енергії для подолання ліні. Візьміться допомагати комусь або співпрацювати. Люди, захоплені спільною ідеєю, заразять нею і вас.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Коли люди демонструють вам свою байдужість - вірте їм