Живете лише заради вихідних? Це ознака емоційного вигорання


Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб, емоційне вигорання зовсім не обов'язково є наслідком хронічного перепрацювання. Цей стан може виникати через надто просту чи нудну роботу. Вигорання - це хронічний стрес, що викликає відчуття внутрішнього виснаження, відчужене та навіть цинічне ставлення до роботи.

У подібному стані ми часто забуваємо, що відпочинок повинен приносити радість. Багато хто під час вихідних піддається шкідливим звичкам, через що в понеділок відчуває себе абсолютно знесиленим.

«Живу лише заради вихідних»
Одна справа - з нетерпінням чекати вихідних, зовсім інша - коли вихідні стають єдиною радістю, заради якої ви живете. Це може бути ознакою прихованого емоційного вигорання. «Терпіти не можу понеділки», «Слава Богу, вже п'ятниця» - більшість з нас вимовляє ці фрази, не замислюючись, але, по суті, тим самим ми говоримо: «Я ненавиджу 80% свого життя».

«Якщо ми ділимо свій тиждень на дві частини та вважаємо, що робочі дні завжди «погані», а вихідні -«хороші», то ще більше посилюємо проблему. Всі вихідні ми з жахом думаємо, що в понеділок знову доведеться йти на роботу, постійно скиглимо та скаржимося», - пояснює психолог Раян Хауес. Якщо робота витягує з вас життєві сили, вам потрібна їжа для душі

Рішення: створіть атмосферу вихідних в робочі дні. «Допустимо, ви зазвичай проводите вихідні, спілкуючись з друзями, відпочиваючи, влаштовуючи собі невеликі пригоди. Чудово. Подумайте, чи можете ви займатися цим і в робочі дні», - радить Хауес. Наприклад, ви можете поснідати в кафе з одним (НЕ колегою) або сходити в книжковий магазин під час обідньої перерви.

«Якщо робота витягує з вас життєві сили, вам потрібна їжа для душі. Постарайтеся оточити себе людьми з хорошим почуттям гумору, спробуйте щось нове, щоб пробудити в собі згаслу цікавість», - рекомендує сімейний терапевт Адріана Алехандре.

«Якщо причина вигоряння в тому, що робота здається дуже простою та нудною, ви можете підшукати собі інший спосіб самореалізації. Вихідні дають чудову можливість пошукати підробіток на стороні або почати творчий проєкт. Головне - щоб ви відчували, що займаєтеся цікавою справою», - впевнена коуч Мелоді Уайлдінг.


Ви постійно думаєте про роботу і скаржитеся на неї
Нам здається, що, скаржачись на жахливих колег та самодурство начальника, ми хоч якось «випускаємо пар» і знімаємо стрес, але в довгостроковій перспективі постійні думки про проблеми на роботі лише посилюють наш стан.

«Якщо ви не можете позбутися від «накипілого», знову й знову говорите про це, ви не «випускаєте пар», а грузнете в безплідних роздумах. Ви не можете відпустити свою образу, і позбутися стресу не виходить», - пояснює Хауес. Скарги повинні бути не самоціллю, а першим кроком до пошуку розв'язання проблеми

Рішення: усвідомити реальну ситуацію та змінити тип мислення. Щоб перенаправити свою енергію з непотрібних скарг в продуктивніше річище, запитайте себе: «Що я можу з цим зробити?» «Скарги повинні бути не самоціллю, а першим кроком до пошуку розв'язання проблеми», - підкреслює психолог.

Уайлдінг радить впровадити звичку перед вихідними ставити собі «контрольні запитання», які стосуються минулого робочого тижня, наприклад: «Що мені вдалося зробити цього тижня?», «Якого прогресу я досягнув? Що можна було б зробити краще?», «Які уроки на майбутнє варто засвоїти?». «Багато людей на вихідних одразу «відключаються», не встигаючи навіть психологічно розвантажитися після роботи», - пояснює вона.

Відповівши на ці питання, ви «закриєте» для себе цей робочий тиждень та зможете спокійно насолоджуватися відпочинком, не відволікаючись на зайві сумніви й роздуми.


Ви весь час живете «на автоматі», навіть на вихідних
У стані емоційного вигорання ми часто перестаємо помічати щось крім роботи, тому навіть у вихідні нам важко перемкнутися на щось інше.

«Я часто бачу клієнтів, які настільки перевантажені різними обов'язками й планами, що вихідні проводять «на автоматі», не даючи собі можливості повноцінно відновитися. Вони просто намагаються відволіктися від усього і втекти від реальності, бездумно дивлячись серіали або відвідуючи ресторани», - розповідає Мелоді Уайлдінг.

Рішення: дійте усвідомлено та цілеспрямовано. Це не означає, що вам не можна розслабитися на дивані, дивлячись кіно, але важливо знати, чого ви хочете. «Якщо ви збираєтеся весь вечір дивитися серіали, це не страшно - але лише якщо ви робите це свідомо, знаючи, що хочете отримати. Це має бути ваше власне рішення. Але якщо ви просто думаєте: «Я хочу відключитися від усього, залягти у своїй печері та забути про весь світ», це не дуже здорова позиція », - пояснює коуч.


Не ви контролюєте техніку, а вона - вас
Коли телефон постійно поруч, часто виникає відчуття, що будь-якої хвилини пролунає дзвінок від начальства, хоча формально час вже неробочий. Можливо, ви ловите себе на тому, що безперестанку перевіряєте електронну пошту та повідомлення, пов'язані з роботою.

В першу чергу важливо зрозуміти, звідки виходить ця потреба бути постійно «на зв’язку». «Зазвичай вона заснована на страху. Саме через страх виникає стрес. Ми боїмося щось пропустити. Ми боїмося відстати від інших. Ми боїмося, що повернемося на роботу недостатньо підготованими», - констатує Райян Хауес. Вирішіть скільки годин готові віддавати роботі у вихідні. Будьте на зв'язку, але встановіть обмеження

Рішення: встановіть чіткі межі, дайте знати начальству та колегам, о котрій годині ви доступні. Якщо ви відчуваєте потребу весь час бути на зв'язку («А раптом я їм терміново знадоблюся?»), Подумайте про те, що подібне мислення ще більше затягує вас в хибне коло вигорання.

«Швидше за все, колеги та начальство вже звикли розраховувати на вас навіть в неробочі години. Якщо ви завжди відповідаєте на будь-які їхні дзвінки та повідомлення, тим самим ви даєте зрозуміти, що вони й надалі можуть продовжувати турбувати вас під час відпочинку. Дуже важливо постаратися побороти тривогу, яка змушує вас так чинити, - запевняє Адріана Алехандре.

Ми не можемо вплинути на багато чинників, що провокують вигорання (наприклад, начальство занадто багато від нас вимагає, ставлячи нереалістичні терміни). Але це не означає, що ми не можемо нічого змінити.

Якщо ви розумієте, що причиною вашого вигорання стала токсична атмосфера на робочому місці, пора задуматися про те, чи варто залишатися на такій роботі, яка загрожує вашому психічному добробуту. Поговоріть з начальником про вимоги, які до вас виставляються та визначтеся зі власними кар'єрними пріоритетами.

Дещо ви можете зробити вже зараз - повернути собі повноцінні вихідні. Однак, щоб навчитися повноцінно відновлюватися після стресу на роботі, доведеться попрацювати - над собою.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Якщо хтось хоче вас принизити, значить…»: слова Харукі Муракамі, які вражають своєю мудрістю

Оберіть фігуру та дізнайтеся про себе «приховану правду»