Обирайте людей свого рівня цінностей


Раніше я вважала, що людина може бути будь-якою: злодієм, хамом, брехуном. Значить, так склалося її життя в родині, так виховали батьки або душі потрібно саме такі уроки пройти.

Я й зараз це розумію, але довкола себе хочу мати людей іншого ґатунку, зовсім іншого. Людей, для яких честь, слово, гідність та совість мають значення.

 
Напевно, через побутову зайнятість жінки рідко замислюються над цими категоріями. Точніше, заведено вважати, що до жіночності вони не мають стосунку, тому й не варто працювати над характеристиками, які не розвивають жіночність, не допомагають знайти чоловіка і вийти заміж, і, схоже, лише заважають в реалізації в зовнішньому світі. 
 
Це омана. Будь-які стосунки можуть бути довгостроковими та якісними лише в одному випадку: якщо цінності людей збігаються.

У мене викликає велике занепокоєння чоловік, який не може пояснити, що означає для нього честь та вміння тримати слово. Якщо совість він визначає як «я намагаюся не брехати, краще, просто промовчу», то як особистість він представляє сумну картину.
 
Совість - це точно щось більше. Якщо людина не може самостійно для себе визначити моральні категорії, контролювати себе, оцінювати свої вчинки, то це дуже сумно.

Психологи можуть пояснити будь-яку поведінку людини. З точки зору, як знайти собі виправдання, це дуже зручна наука. Людина має незліченні інтимні контакти, маніпулює, уникає відповідальності? Значить, він недолюблена дитина, у нього психологічні порушення пов’язані з травматичними відносинами з матір'ю і ще багато всього.

Але якщо ти виріс, став дорослим, виховуй себе сам! Шукай свою самосвідомість! Завжди можна знайти виправдання болю, якого ти завдаєш іншим людям, але, найчастіше, ти бачиш, що робиш, хоча б по реакції розумієш. Якщо у тебе здоровий мозок (без органічних уражень з дитинства), ти повинен вміти аналізувати. Навіть якщо невідома сила штовхає тебе вкрасти або скористатися тілом іншої людини на один раз, ти в змозі зрозуміти, побачити, відчути, що робиш іншому погано. І ти бачиш! Але надаєш перевагу засунути ці сумніви в дальній кут свідомості й виправдати себе.

 
Якщо людиною керують цінності нижчого порядку: гроші за будь-яку ціну, задоволення будь-якою ціну, потурання власним примхам, вона перетворюється в брудну, низькорівневу тварюку.

Говорячи психологічною мовою, тварина «Воно» бере верх над «Я» за повної відсутності «Над-Я». «Я» усвідомлює й задовольняє рефлективні бажання та потреби «Воно» за допомогою норм та законів «Над-Я». Наявність всіх трьох складових «Воно», «Я» і «Над-Я» в психіці людини робить її завершеною, закінченою особистістю. В іншому випадку виходить сурогат, недороблена людина, з такою неможливо побудувати нічого повноцінного. 
 
Ні розум, ні інтелект, ні освіта самі по собі не визначають цінності вищого порядку. Ці цінності формуються від внутрішньої чистоти та наповненості, від невтомної роботи над собою. Вони роблять людину не просто живою істотою, а Людиною. Лише цінності високого порядку: гідність, повага, самоповага, сила волі та сила духу, совість задають високі вібрації душі та роблять людину чистою і світлою.

Таким людям не можна жити, дружити, працювати з брудними персонажами. Їх ніколи не зможуть зрозуміти. Їх неминуче прагнутимуть придушити й знищити. Несвідоме набагато могутніше й сильніше надсвідомого.

Обирайте людей свого рівня цінностей і буде вам щастя!

З любов'ю, Лілія Ахремчик,
тренер, психолог, коуч