5 простих кроків до створення адекватної самооцінки

 
Є два простих способи перевірити, на скільки у вас все добре з самооцінкою:

1. Як ви реагуєте на критику з боку інших людей
Якщо болісно, надто емоційно, хочеться вбити й закопати критикана - на жаль, ваша самооцінка на низькому рівні.

Якщо для вас критика - це всього лише думка іншої людини, яке вас особливо не стосується, то у вас все нормально з вашим уявленням себе й свого місця в цьому світі.

2. Як ви реагуєте на похвалу інших людей, і на скільки сильно чекаєте схвалення
Якщо стрибаєте від щастя, відчуваєте сильний емоційний підйом, і в голові проноситься думка: «Ну, нарешті хоч хтось помітив, оцінив, погладив по голові» - все це ознаки тієї ж низької самооцінки.

Якщо для вас похвала - це констатація факту, й ви відчуваєте легку приємність та приймаєте це як: «Дякую! Мені приємно! Я з тобою абсолютно згоден», то я щиро можу вас привітати. Самооцінка в певному конкретному контексті у вас на нормальному, адекватному рівні.

Як же сформувати у себе адекватну самооцінку? Адже саме вона допомагає нам справлятися зі стресами й відчувати задоволення власним життям.

Отже, 5 простих кроків до створення адекватної самооцінки

1. Приймай світ таким, яким він є.
Довколишній світ - це твоє дзеркало. Якщо бачиш довкола багато поганого, воно прийшло зсередини. Міняй внутрішнє сприйняття, й світ відповість тобі любов'ю.

2. Відпускай образи.
Всі образи пожирають твою силу й енергію. Це коли ти незліченну кількість разів пережовуєш погані ситуації й емоції у своїх думках, зациклюєшся на негативних й важких станах.

Образитися на 3 хвилини можна. Потім відпускай! Відсторонюй свою увагу від ситуації та від кривдника, й сміливо направляй на власні цілі!

3. Уникай фраз-вироків.
«Я так і знав», «Все одно нічого не вийде», «Так буде завжди». Такі фрази заковують тебе в рамки, з яких не так просто вибратися.

Замість цих фраз введи у свій лексикон запитання: «Як я хочу змінити ситуацію?», «Що наступного разу я зроблю по-іншому»

4. Став перед собою велику мету.
Й щодня рухайся до неї маленькими, зрозумілими тобі, кроками. Це найкращий спосіб зайняти себе в житті цікавими справами. І постійно отримувати бажані проміжні результати.

5. Не реагуй на критику, якщо вона принижує твою Особистість!
До будь-якої критики стався дуже вибірково. Слухати можна лише те, що дійсно допоможе тобі просунутися. Й лише від тих, хто щиро прагне твого розвитку.

 
Юлія Боровик, Професійний коуч, експерт у сфері особистої ефективності, лідерства та впливу, тренер зі зміни мислення, директор Міжнародної Професійної Асоціації коуч і Тренерів (IPACT), головний коуч компанії Isaac Pintosevich Systems

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

Якщо ти вже вирішила піти, то йди лише один раз: 8 дорогоцінних заповідей для жінок