19 березня – День прильоту лелек

 Лелека - живий символ України.

 

І не дивуйтеся, якщо сьогодні випав сніг:)

 

«Лелеки прилетіли - на крилах снігу принесли».

 

Відповідно до народних спостережень 19 березня - це день, коли прилітають лелеки. За повір’ями, вони приносять на своїх крилах холод, тому зазвичай у третій декаді березня спостерігається зниження температури. Синоптики у своїх прогнозах більш прагматичні, однак нехтувати народними прикметами остаточно не варто.

 

За народним повір’ям, лелеки приносять на своїх крилах холод і навіть сніг. Наші предки говорили: «Лелеки прилетіли - на крилах снігу принесли».

 

А ще з ними пов’язано багато легенд. Ось одна з них:

 

Білий птах із чорною міткою був колись чоловіком, на ім'я Бузько. У ті часи намножилося чимало гадюк, вужів, ящірок, комах. Божа Матір просила Всевишнього, щоб очистив землю і воду. Бог зібрав усю погань у мішок і доручив Бузькові віднести його і кинути в безодню, не озираючись. Але Бузько розв’язав мішок, і нечисть розповзлася по землі. За це Бог перетворив чоловіка на птаха і наказав: «Поки не збереш усіх плазунів, сарану та інших комах - не бути тобі людиною». 

 

Лелеки селяться лише біля добрих людей. 

 

Вважається, що лелече гніздо на подвір’ї приносить щастя, удачу та добробут. В Україну щороку повертаються 25 тисяч лелек. Лелеки, журавлі, бузьки, чорногузи - як тільки українці не називають біло-сірих птахів. Орнітологи іменують їх найбільш консервативними птахами, адже час їхнього прильоту завжди припадає на третю декаду березня.

 

До лелек наш народ завжди шанобливо ставився.

 

Лелека - один із символів України. Оскільки від кохання народжуються діти, не дивно, що українці й досі поетично висловлюються: «Дітей приносить лелека». Досі існує така прикмета: якщо побачиш одного лелеку, то цілий рік будеш сам, двох - будеш у парі. Ці птахи давно занесені в Червону книгу, у них заборонено стріляти. Та, на жаль, у зв’язку з кліматичними та екологічними умовами їх кількість постійно зменшується.

 

Лелека - символ вірності, щастя, добробуту, живий символ України.  

 

Лелека  - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного добробуту, любові до рідної землі, Батьківщини.

 

Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. 

 

А ще лелека приносить до оселі немовлят.


І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо - його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи.

 

Якщо ж лелека несподівано залишає гніздо у дворі й не повертається до нього, то двір і дім цей згодом спорожніють.

 

Окрім цього, лелека є символом вогню і сонячного світла: він завжди прилітає з наближенням бурі або грози.

 

Лелеки довіряють людям, на господарстві яких проживають, тому можуть спокійно розгулювати по двору навіть у їхній присутності.

 

Вважають, коли дівчина вперше весною побачить лелеку високо в небі, то цього року обов’язково вийде заміж, а якщо вже в гнізді - то ще рік залишиться в батьківському домі…


Бережіть цих добрих мирних птахів. Вони приносять щастя.

 

За матеріалами: galinfo

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших