15 істин психологічного дорослішання

 

 

Що саме людина усвідомлює, коли дорослішає?


Причому дорослішає не коли досягає певного, визначеного рамками суспільства, віку, а дорослішає по-справжньому, психологічно.

Що швидше ти все це збагнеш, то швидше подорослішаєте насправді.

 

1. 

Ти не центр Всесвіту. І ніколи ним не була.

 

2. 

Лише ти можеш впливати на свої стосунки з батьками. Адже навіть, якщо ти все ще їхня дитина, ти вже не дитина.

 

3. 

Є люди, які, побачивши твої страждання, залишатимуться байдужими, або вирішать, що ти цього заслужила, або отримуватимуть від цього задоволення. Змирися з цим.

 

4. 

Ніхто не зобов'язаний тобі допомагати.
Можливо, тобі це не сподобається, але це твердження буквально врятує твоє життя. Ніхто не живе за тебе і для тебе. Тому що ти - це ти, а не хтось інший. Кожен живе для себе, заради власного щастя. І що раніше ти це зрозумієш та приймеш, то швидше позбудешся ілюзій, що хтось крім тебе може зробити тебе щасливою.

 

5. 

Те, що ти доросла людина й у тебе є власне життя та проблеми, не дає тобі права ігнорувати страждання інших. Зрілі люди думають не лише про себе. Залиш токсичний егоїзм юності.

 

6. 

Людина проявляється в спілкуванні з тими, чиєю прихильністю не може скористатися. Ставлення до персоналу, що обслуговує свідчить про твої особисті якості набагато більше, ніж те, як ти поводишся з начальством.

 

7. 

Якщо доведеться обирати між підвищенням й дружбою, обирай дружбу.

 

8. 

Якщо тобі хочеться зробити світ кращим, почни з себе.

 

9. 

Буває, ти допомагаєш комусь, а він допомагає тобі у відповідь, але так відбувається не завжди. Часом у людини немає такої можливості. Або вона її не усвідомлює, чи не бажає використовувати. Роблячи добро, не варто чекати того ж у відповідь: інакше це шантаж, а не допомога.

 

10. 

Люди будуть незгодні з тобою. Люди тебе ненавидітимуть. Але також будуть й ті, хто тебе розумітиме й любитиме. Спілкуйся здебільшого з тими, кому ти приємна, й зовсім трохи - з тими, кому не дуже. Для підтримання балансу.

 

11.  

Не варто шукати злий умисел у тому, що легко можна пояснити дурістю або невіглаством.

 

12. 

Іноді тобі доведеться бути чиїмось «досвідом», приємно тобі це чи ні. Постався до цього факту максимально терпляче й відповідально. У тебе буде можливість позитивно вплинути на людей, давши їм те, чого вони ще не знають.

 

13. 

Довіра може бути й не безмежною. Я можу довірити комусь ключі від будинку, поки буду у відпустці. Але якщо мені відомо, що ця людина не любить дітей чи тварин, то зі своїми я її ніколи не залишу.

 

14. 

Лише коли цінності іншої людини явно й відверто тобі шкодять, ти можеш вимагати, щоб вона від них відмовилася. В протилежному випадку - прийми це й не зациклюйся. Так буде краще для вас обох.

 

15. 

Багато людей твого віку досі не засвоїли ці прості істини. Але це не звільняє тебе від обов'язку поводитися, як доросла та зріла особа. Хтось ніколи такою й не стане, але це будеш не ти.

 

P.S. І пам'ятай, всього лише змінюючи власну свідомість - ти змінюєш світ!

Популярні дописи з цього блогу

Гороскоп на тиждень з 29 квітня по 5 травня 2024 року

9 відмінностей у поведінці розумних та обмежених людей

10 способів навчитися насолоджуватися життям