9 речей, які ніколи не роблять мудрі люди

  

 І ви так не робіть.


 Ми захоплюємося людьми, яким в будь-яких ситуаціях вдається зберігати спокій, душевну рівновагу та витримку. Ми називаємо це мудрістю й сподіваємося колись стати такими ж.

 

Виявляється, багато що залежить від уміння уникати певних моделей поведінки, які заважають нам бути щасливими й рухатися вперед.

 

1. Вони не дозволяють псувати собі настрій

Якщо ваша самооцінка та настрій залежать від того, як ви виглядаєте на фоні інших, це означає, що ваше щастя вам не належить. Коли розумні люди радіють власним успіхам, вони не дозволяють думкам чи навіть заслугам інших затьмарити цю радість.

 

Неважливо, що думають чи роблять інші. Це ніяк не повинно впливати на вашу думку про себе. Якої б точки зору про вас не дотримувалися довколишні, вона завжди суб'єктивна й не зображає реального стану речей.

 

8 ознак людей з високим емоційним інтелектом

 

2. Вони не забувають

Люди з високим емоційним інтелектом легко прощають образи, але це не означає, що вони про них забувають. Прощення означає, що ви відпускаєте неприємну ситуацію й рухаєтеся далі. Але воно не означає, що кривдникові дається другий шанс.

 

Мудрі люди не відчувають бажання загрузнути в наслідках чужих помилок, тому вони спершу прощають, а згодом вживають посилених заходів, щоб убезпечити себе від подібних ситуацій в майбутньому.

 

3. Вони не йдуть з ножем на танк

Мудрі люди знають, як важливо берегти себе, бо завтра буде новий день і нова битва. У конфліктних ситуаціях ми часто втрачаємо контроль над емоціями та стрімголов кидаємося в бійку, в якій ми свідомо приречені на поразку. Той, хто вміє розуміти свої емоції й керувати ними, здатний оцінити, коли варто наполягти на своєму, а в які битви не варто вплутуватися.

 

4. Вони не женуться за ідеалом

Емоційно зрілі люди не ставлять за основу недосяжний ідеал, тому що знають, що його не існує. Прагнучи до абсолютної досконалості, ви завжди відчуватимете розчарування. У підсумку ви почнете тероризувати себе тим, що не змогли домогтися бажаного, й рефлексувати на тему, що ж ви зробили не так. Мудрі люди зосереджуються на тому, що їм вдалося досягти.

 

5. Вони не живуть минулим

Як правило, поразка - результат ризику й спроб домогтися чогось важкодосяжного. Мудрі люди знають, що успіх багато в чому залежить від уміння програвати й рухатися далі. Однак, це навряд чи можливо, якщо продовжувати чіплятися за старі помилки. Коли ви живете минулим, воно стає вашим сучасним й позбавляє вас майбутнього.

 

6. Вони не зациклюються на проблемах

Ваш емоційний стан безпосередньо залежить від того, про що ви думаєте. Коли ви цілком зосереджуєтесь на поточних проблемах, ви з головою поринаєте в негативні емоції та стресовий стан. Люди з високим емоційним інтелектом знають, що думати треба не про самі проблеми, а про способи їх вирішення.

 

7. Вони не спілкуються зі скигліями

Любителі скиглити й скаржитися безперервно «смакують» свої проблеми. Щоб відчувати себе краще, їм потрібні жалісливі слухачі, які їх пошкодують. Від таких краще триматися якомога далі, інакше вони втоплять вас у своєму негативі.

 

Хороший спосіб зупинити потік скиглення - запитати, як людина збирається справлятися зі своїми проблемами. Скиглій або замовкне, тому що він ніяк не збирається їх вирішувати, або нарешті спробує міркувати конструктивно.

 

8. Вони не тримають зла

Негативні емоції, які ми відчуваємо, коли сердимося, - це реакція на стрес. Коли на нас насувається неминуча загроза, така поведінка необхідна для виживання. Але коли все вже позаду, затаєна образа лише шкодить нам. Згодом це може навіть відбитися на здоров'ї. Тримати зло - значить перебувати в стані постійного стресу, а мудрі люди намагаються всіма силами цього уникати.

 

15 ознак психологічної зрілості за Абрагамом Маслоу

 

9. Вони не погоджуються на те, чого насправді не хочуть

Багатьом з нас дуже важко дається слово «ні». А тим часом це дуже потужний інструмент, яким потрібно сміливо користуватися. Відмовляючись брати на себе нові зобов'язання, ви даєте собі можливість виконати вже наявні.

 

Зрозуміло, що цей список не претендує на повноту. Але якщо вам вдасться навчитися уникати хоча б цих деструктивних моделей поведінки, ви зробите собі неабияку послугу.