9 уроків життя Вінні-Пуха

 

Найвідомішому плюшевому ведмедикові у світі майже 100 років. Коли Алан Мілн в 1920-х придумав його для свого сина Крістофера Робіна, письменник навряд чи припускав, що його герой стане таким популярним. Навіть через століття після виходу книги нам усім є, чому повчитися у Вінні-Пуха.

 

1. Будьте простішими

 «Ти не забувай, що у мене в голові тирса і довгі слова мене лише засмучують».

 

Намагайтеся не ускладнювати - ні те, що і як говорите, ні те, що робите. Вінні-Пух своїм прикладом довів: немає нічого поганого в тому, що сьогодні вас цікавитиме лише одне питання, - де можна поласувати смачненьким медом.

 

2. Запасіться терпінням

«Якщо тобі здалося, що твій співрозмовник тебе не слухає, будь терплячий. Може, йому просто щось потрапило в вухо».

 

Усередині кожного з нас йде своя боротьба. Крім того, кожному доводиться розв'язувати певні проблеми й намагатися не потонути у вирі справ. Так що, якщо люди дуже зайняті, або розсіяні, або в розмові з вами постійно відволікаються, намагайтеся не судити їх надто суворо - принаймні, поки не дізнаєтеся, що з ними відбувається.

 

3. Цінуйте справжніх друзів

«День, проведений без друга, мов горщик без єдиної краплі меду в ньому».

 

Будьте вдячні за друзів, які є у вас, але й намагайтеся бути тією самою «краплею меду» для когось ще.

 

4. Навчіться сповільнюватися

«І, ставши дорослою, вона (річка. - прим.ред.) Перестала стрибати, брикати й крутитися, як в дитинстві, а рухалася плавно й повільно. Адже тепер вона знала, куди йде, й говорила собі: «Поспішати марно. Колись всі там будемо».

 

На вашому шляху траплятимуться «затори» й перепони. Намагайтеся не дратуватися через них. Найкоротша дорога - не завжди найкраща, а поспішати шкідливо для нашого психічного здоров'я.

 

5. Дивіться на речі ширше

«Якщо ти ведмідь з тирсою в голові й думаєш про справи, то іноді з прикрістю усвідомлюєш, що думка, яка здавалася тобі дуже слушною, поки вона була у тебе в голові, виявляється зовсім не такою, коли вона виходить назовні й на неї дивляться інші».

 

Швидше за все, ви сприймаєте світ трохи не так, як інші. Навіть якщо ви з ними абсолютно не згодні, намагайтеся хоча б вислухати їхню точку зору й поглянути на речі чужими очима. Це, а також адаптивність, тобто вміння змінюватися, - важливі якості в нашому житті.

 

6. Самі виходьте на зв'язок зі світом

«Ти сам винен, Іа. Ти ж ніколи ні до кого з нас не приходиш. Сидиш як сич у своєму кутку й чекаєш, щоб всі інші прийшли до тебе. А чому б тобі самому до нас не зайти?».

 

Частіше вибирайтеся зі своєї «нори» й спілкуйтеся з іншими - хоча б за допомогою електронних пристроїв. Намагайтеся активніше допомагати собі та іншим. Якщо вам самим зараз доводиться несолодко, шукайте того, з ким вам не страшно бути відкритим й вразливим. Не чекайте, поки така людина з'явиться сама й протягне вам руку допомоги, - зробіть перший крок.

 

7. Думайте й фокусується, перш ніж почати діяти

«... Він вирішив насамперед розшукати П'ятачка й передусім дізнатися у нього, що саме (вірніше - кого саме) вони шукають, а вже потім почати Пошуки».

 

Тримайте в голові свою мету - або хоча б напрямок, в якому плануєте рухатися. Звичайно, за винятком тих випадків, коли вам щиро подобається бродити колами.

 

8. Відчувати «негативні» почуття нормально. І лаятися теж

«От трясця!»

 

Герой дитячої казки, звісно, не міг дозволити собі лаятися «по-дорослому», а ось ви - можете. Особливо щоб дати вихід емоціям. Гучно й вголос.

 

9. Будьте ласкаві до себе

«Бачите, він спускається сходами головою вниз, й перелічує їх власною потилицею: бум-бум-бум. Іншого способу долати східці він поки не знає. Іноді йому здається, що можна було б знайти якийсь інший спосіб, якщо лише на мить перестати бумкати і як слід зосередитися».

 

Будьте обережні й м'які з собою. Життя й так напевно регулярно «бумкає» вас - так не робіть цього, принаймні, самі.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших