7 ознак емоційного насильника

 

Що це за звір такий - аб’юзер?

 

Є справжні професіонали насильства. Вони знущаються і принижують довколишніх для компенсації власних внутрішніх недоліків, це їх звичка жити та спілкуватися. Таких людей називають аб’юзерами (англійською abuse - жорстоке поводження, зловживання владою).

 

У нас вже почали говорити про аб’юзерів-чоловіків, але це поняття набагато ширше: існують дружини-аб’юзери, батьки-аб’юзери, дідусі й бабусі-аб’юзери, начальники та колеги аб’юзери.

 

Тобто аб’юзером може бути чоловік або жінка різного віку чи соціального статусу.

 

Проблема в спілкуванні з ними полягає в тому, що аб’юзери мало того що змушують людину до чогось, так ще й змушують її відчувати себе паршивою вівцею й відчувати провину. 


Рекомендую прочитати:

Аб'юз: види, ознаки, наслідки

 

Як розпізнати аб’юзера:

 

1. Аб’юзер агресивно ставиться до тварин та дітей.

Ознака, яка не вимагає особливих коментарів, адже грубе ставлення й жорсткі зауваження («Всіх дітей лупити треба, та сильніше, щоб знали, хто в родині головний!», «Я б поприсипляв усіх цих вошивих дворняг й на мило пустив!») демонструють внутрішню тягу людини до насильства.

 

2. Аб’юзер ігнорує особисті кордони.

У сім'ях це може проявлятися у звичці входити без стуку в чужу кімнату, спробах брати чужі речі без дозволу, заборони закривати двері, які супроводжуються фразами «Навіщо це ти двері закриваєш? Тобі є від мене що приховувати?».

 

Якщо це малознайомий чоловік, то він підходить дуже близько, чіпає ваші речі,  торкається до вас, не цікавлячись вашою думкою з цього приводу. А якщо ви починаєте опиратися й показуєте своє невдоволення, говорить щось на кшталт: «Ой, які ми ніжні!» - мов би звинувачуючи вас в тому, що вам неприємне вторгнення чужої людини.

 

3. Аб’юзер заперечує законність ваших власних почуттів, бажань чи прохань.

У сім'ї він ігноруватиме ваші спроби сказати, що вам боляче, неприємно, страшно, що не хочеться щось робити або кудись йти. Ваші благання і сльози на нього НЕ діятимуть. Максимум, що ви можете почути, - це «Годі скиглити!», «Досить мені мозок виносити!», «Ти що, хочеш, щоб я розсердився?!!!».

 

Якщо це малознайомий чоловік, він діятиме, так само як описано в попередньому пункті, звинувачуючи вас в надмірній чутливості або в тому, що ви просто не розумієте, а якщо й зрозумієте, то точно не оціните.

 

4. Аб’юзер постійно критикує.

Від близької людини ви регулярно чутимете, що фігура у вас жахлива, одягнені вічно не так («Що ти, як повія вирядилася ?!», «Ну в такому одязі ти маєш вигляд бомжихи!»). Дітей ви виховуєте неправильно («Нормальні матері годують дитину грудьми до трьох років!»), Поводитеся ви не так, як треба («Ну чого ти розкисла! Теж мені скиглійка, і не дивно, що чоловік від тебе пішов!»).

 

Якщо це малознайома особа, то про інших людей - колег, начальників, колишніх партнерів, сексуальних чи національних меншин - вона відгукуватиметься вкрай зневажливо, звинувачуючи в усіх гріхах й засуджуючи за кожну провину.

 

Вам не подобається, як новий знайомий відгукується про інших?

 

Зауважте: може минути зовсім небагато часу, перш ніж він почне так само поводитися і з вами.

 

5. Аб’юзер контролює і допитує.

У сім'ї він прагне розв'язувати всі головні питання й бути в курсі, що, де, коли й з ким ви робили, тримає у своїх руках бюджет й змушує вас питати дозволу з кожного приводу. Також сюди відносяться начальники, які практикують тотальний й прихований контроль (наприклад, прихований відео- чи аудіозапис), раптові перевірки.

 

Також особа намагатиметься зробити все можливе, щоб якомога швидше отримати право контролювати вас. Вмовлятиме швидше почати жити разом, оформити стосунки, кинути роботу, завести дитину, при цьому не особливо цікавлячись вашими планами на життя.

 

6. Аб’юзер ізолює від інших людей

Він сильно й відверто ревнує, коли ви проводите час з кимось іншим, навіть з родичами. Спонукає вас постійно оправдовуватися за те, що ви приділяєте йому недостатньо уваги, любить питати: «Навіщо тобі цей друг чи подруга? Тобі що мене не вистачає?». Він ображає й критикує всіх неугодних йому родичів, друзів та знайомих, забороняє спілкуватися з певними людьми.

 

Малознайома особа може безцеремонно заявити в спільній розмові, що ви розійшлися, перебиваєте інших й городите абсолютні дурниці, а також транслювати подвійні стандарти («Жінка повинна сидіти вдома й обслуговувати чоловіка, а чоловік?! Чоловік – він же годувальник, він може спілкуватися з друзями, щоб відпочити!», «Якщо жінка підвищує голос - вона істеричка, якщо чоловік – він просто сердиться!»).

 

7. Аб’юзер переконує, що любить як ніхто інший

Саме ця їхня особливість й змушує багатьох терпіти емоційне насилля, адже аб’юзери переконують, що всі їхні дії, які вас принижують, всі отруйні слова, весь задушливий контроль виключно з почуття любові.

 

Вони маніпулюють найсвятішим поняттям - «любов», щиро вірячи, що за це їм пробачать все!

 

Якщо ж мова йде про малознайому людину, яка поки ще не може заявляти про свою любов, вона  робитиме ставку на турботу про вас та ваше благо.

 

Майте на увазі, що окремо взятий критерій, який проявляється рідко, не може вказувати на аб’юзера. Але якщо людина часто змушує вас йти проти своєї волі, відчувати приниження та провину, при цьому посилено переконуючи у своїх добрих намірах й ігноруючи ваші почуття, то це аб’юзер. Він вовк в овечій шкурі, мета якого - зжерти вас для власного задоволення!

 

Що робити, якщо поруч аб’юзер?

 

Для початку збагніть: ви не винні, що над вами чинять насильство.

 

Якщо це малознайома особа, біжіть геть, всіляко уникайте її та намагайтеся не контактувати. Якщо це неможливо (наприклад, колега на роботі), то не зближуйтеся з ним за жодних обставин й постарайтеся емоційно від нього відгородитися.

 

Якщо це хтось із близьких, наприклад мама, тато чи чоловік, все одно краща порада для вашого психічного здоров'я - бігти. Однак розірвати тісні зв'язки буває вкрай важко. В такому випадку обов'язково бережіть стосунки з друзями й рідними, які зможуть надати вам підтримку, зберігайте хоча б крихти власної незалежності, й обов’язково матеріальної, намагайтеся емоційно відгородитися (в цьому може знадобитися допомога психолога).

 

Подбайте про себе!

Це ваша головна задача в цьому світі. Ніхто інший цього не зробить, тим паче аб’юзер, навіть якщо він переконує у зворотному.

Популярні дописи з цього блогу

Якщо вам хтось заздрить, то його видадуть ці токсичні фрази

20 цитат Стіва Джобса, які змінять твою свідомість

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших