Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших

Як спілкуватися з людьми, які вважають себе кращими за інших

Якщо співрозмовник підкреслює ваші недоліки, при цьому абсолютно не помічаючи власні, не варто це терпіти.

 

Хто носить «біле пальто»?


Ще до початку пандемії коронавірусу ці люди закупили гречку, туалетний папір і маски. Тому, що вони завбачливі та далекоглядні, а не те що ви.


Під час війни виявилось, що вони досконало розбираються у політиці, військовій стратегії та практиці, й ця інформація негайно має бути донесена до всіх користувачів Інтернету та випадкових перехожих.


Роботу вони не втратили й в грошах «не просіли». Тому, що влаштовуватися треба було в нормальну організацію, а не в це ваше «шопопало».

 

Діти у них завжди слухняні й чудово навчаються. Тому, що їхні батьки, на відміну від деяких, займаються вихованням.

 

Депресії у них ніколи не буває - вони для цього надто зайняті. А то розвелося нероб, які виправдовують себе різноманітними вигаданими діагнозами.


Люди в «білому пальті» ставлять себе вище за інших, намагаються принизити співрозмовників й дають непрохані поради. 

 

В особливо важких випадках «біле пальто» не лише декларує власну непогрішність, а й таврує ближнього, який такими неймовірними чеснотами, високими моральними цінностями та силою духу не володіє.

 

Чому люди в «білому пальті» дратують?

 

Їм байдужі почуття довколишніх

 

Мета у них лише одна - сяйнути своїм білосніжним вбранням й показати, які вони, на відміну від вас, невдах, безпомильні.

 

Вони проявляють агресію й порушують межі

 

Яканя, снобізм та непрохані поради - це також агресія, тільки пасивна.

Наприклад, жінка не може сказати: «Ви всі жахливі матері, я набагато краща, ніж ви!» Тому обирає згладжене, але від цього не менш образливе формулювання: «А моя дитина в півтора року вже читала вірші. Просто з дітьми потрібно займатися, ось і все».

 

Вони переносять власний досвід на інших

 

«Я от не розумію тих, хто вічно скиглить, що зарплата маленька. Я одразу після інституту влаштувалася у велику компанію й добре заробляю. Просто треба вчитися, розвивати себе - і проблем не буде».

 

І байдуже, що у співрозмовника абсолютно інший життєвий досвід та умови, що він теж добре й наполегливо вчився, а причини його невеликої зарплатні зовсім інші.

 

Вони часто брешуть і говорять про те, в чому не розбираються

 

Під час дискусії може з'ясуватися, що у людини в «білому пальті» немає дітей, але вона все одно знає, як правильно їх виховувати, і краще, ніж ці сучасні матусі. Або що у неї ніколи не було зайвої ваги, зате вона переконана, що схуднути дуже легко: просто перестаньте їсти різноманітний непотріб - та й по всьому.

 

Вони запевняють, що нічого поганого не хотіли

 

А часом й самі в це вірять. «Я просто думку висловила, чого ви розсердилися?!» «Я хотіла як краще, а ти огризаєшся!»

 

Що змушує людей одягати «біле пальто»?

 

Вони потрапляють в пастки власного мислення

 

Наприклад, ми часто вважаємо, що з нами невдачі трапляються, тому що так склалися зовнішні обставини, а з іншими - тому, що вони самі винні.

 

Якщо я провалила іспит - це викладач мене не любить. Якщо хтось інший - це він просто підготувався погано.

 

Коли ми дивимося на людину з боку, то оцінюємо лише її саму та її вчинки (тобто диспозиційні фактори), а коли перебуваємо всередині ситуації - переміщаємо фокус уваги на зовнішні обставини (експозиційні фактори).

 

Часто людям здається, що раз у них щось вдалося, значить, і у всіх інших також має вийти. При цьому ми ігноруємо, що обставини можуть сильно відрізнятися.

 

Класичний приклад такої помилки - проводити паралелі з мільярдерами й говорити, що раз Стів Джобс відкрив компанію в гаражі, а потім виростив з неї такого гіганта, значить, будь-кому це під силу.

 

Буває, що вони вірять у справедливий світ

 

Це щось на зразок психологічного захисту. Дуже зручно вважати, що всі події підкоряються чіткій логіці та легко передбачувані. Або що погана людина завжди отримує покарання, а працьовита й хороша - нагороду, достатньо лише слідувати певним правилам, й з тобою нічого поганого не трапиться. А якщо з кимось і трапиться, значить, він сам винен, ось і все.

 

Визнати, що жодної логіки й справедливості немає і що з будь-якою людиною абсолютно в будь-який момент може статися все що завгодно - від дрібної неприємності до реальної трагедії - може бути дуже страшно й не всім це під силу.

 

У них проблеми з емпатією й почуттям такту

 

Будьмо відверті: іноді «біле пальто» приміряє кожен з нас. Приємно буває потішити своє его й відчути, яка ти прекрасна на тлі інших, дурних та ледачих.

 

Але хтось тримає ці думки при собі, не знецінює співрозмовників та не псує їм настрій. А хтось виймає з чохла своє пальто й постає перед публікою, оточений його сліпучим сяйвом.

 

Вони не дуже впевнені в собі й прагнуть самоствердитися

 

Якщо ти сумніваєшся в собі, самоствердитися принижуючи інших - один з найпростіших й найочевидніших способів відчути себе краще.

 

Як поводитися з людьми в «білому пальті»?

 

Добре, якщо є можливість розібратися з власними почуттями.

 

Що зі мною зараз відбувається?

Як я на це реагую?

Які саме слова викликали у мене ці почуття?

Які мої цінності були зачеплені?

 

Корисно згадати, що ви маєте право на будь-які почуття й саме вони можуть вказувати вам на те, що відбувається.

 

Наприклад, гнівом та люттю ми часто реагуємо на порушення кордонів (мене образили, звісно, я не мовчатиму).

 

Висловлювання людей в «білому пальті» - очевидне вторгнення в особистий простір, й ви маєте право не лише обурюватися, але відчувати безліч інших емоцій.

 

Є певна ймовірність, що співрозмовник «оступився» ненавмисно - тоді можна повідомити, яку реакцію у вас викликають його слова, й закликати до взаєморозуміння.

 

Варто використовувати «я-висловлювання», в яких мова йде не про те, як ви б хотіли назвати співбесідника в цій історії, а саме про вас й вашу реакцію у відповідь на почуте.

 

Якщо людина не бажала вас образити, вона попросить вибачення й змінить тактику комунікації.

 

Якщо це не допомогло, варіантів може бути декілька. 

 

В інтернеті, звичайно, простіше проігнорувати особу, а ще краще просто заБАНити

 

Вступати в довге та емоційне листування не варто, швидше за все, це просто відбере у вас час та сили, а жодного результату не принесе.

 

У реальності, якщо людина вам не близька й не дуже дорога, теж можна дистанціюватися. Можливі варіанти - піти в інше приміщення або демонстративно почати читати книгу, якщо людина не зрозуміла, що ви не бажаєте продовжувати спілкування

 

Пам'ятайте, що людина в «білому пальті» не прагне допомогти вам або знайти правильне розв'язання проблеми. Вона просто підіймає власну самооцінку шляхом приниження інших й порівняння на власну користь. Тому про відкриту чи відверту розмову мова не йде.

 

Дотримуйтесь правил власної безпеки!

 

Підтримуйте лише такі теми розмови, які допустимі для вас в спілкуванні з такою людиною, обмежте або зовсім припиніть спілкування з токсичними людьми, фільтруйте вхідну інформацію, зокрема в нескінченних стрічках інтернет-простору. Піклуйтеся про себе й помічайте зміни у власному стані.

 

Буває так, що завершити спілкування з людиною, яка регулярно «вигулює» своє біле пальто, неможливо (наприклад, це родичі або колеги). Ніколи не звертайтеся до цих людей за підтримкою й вимогливо обирайте теми, які ви готові обговорювати разом.

 

Якщо ситуація виходить з-під контролю й вам потрібна підтримка, зверніться за психологічною допомогою.

 

Що робити, якщо в «білому пальті» - ви самі?

 

Приміряти «білі одежі» взагалі-то природно для людини. Навряд чи знайдеться той, хто жодного разу цього не робив, хоча б подумки. Але така поведінка може поранити інших, й краще все ж залишати пальто в шафі, а не демонструвати його світові.

 

Намагайтеся відстежувати моменти, коли вам хочеться сказати «А ось я ...» і гордо піднятися над співрозмовниками. Зробіть паузу й запитайте себе, що вам це дасть і як на це відреагують довколишні. Швидше за все, задоволення від власного «сяйва» буде тимчасовим, а продовжувати спілкування з вами вже навряд чи захочеться.

 

Не говоріть про те, в чому не розбираєтеся на практиці. Намагайтеся розповідати про власний досвід (попередньо дізнавшись, чи доречно це), а не роздавати поради та вказівки. Наприклад: «Моя дитина зазвичай доволі спокійна та слухняна, але у мене є кілька «прийомчиків», щоб впоратися з її примхами. Якщо хочеш, можу розповісти».

 

Якщо дуже вже хочеться поділитися власними успіхами й заявити про те, яка ви класна, робіть це в поважній формі, не принижуючи й не знецінюючи інших.

 

Часто «біле пальто» одягають, коли бракує визнання. 

 

Поміркуйте, як ще ви можете його отримати. Наприклад, на роботі попросіть про зворотний зв'язок у керівника, дома - поговоріть з родиною й поясніть, що вам хочеться, щоб вас частіше хвалили. Якщо маєте якесь хобі, поділіться результатами в соціальних мережах - обов'язково знайдеться хоча б кілька людей, які оцінять ваші досягнення.

Популярні дописи з цього блогу

6 речей, які ніколи не треба робити для чоловіка

«Гнилі люди»: 11 ознак лицемірних людей

9 неочевидних ознак низької самооцінки у жінок. Перевір себе